0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Talányos tömeges madárpusztulás

Több százezer elhullott madarat fedeztek fel az Egyesült Államok déli részén. A jelenség okát még találgatják, a madártetemeket orvosi laboratóriumban vizsgálják.

Több százezer elhullott madártestet találtak Új-Mexikó államban, számuk talán még a milliós nagyságrendet is eléri. A New Mexico State University biológusai megpróbálják meghatározni, miért pusztulnak el a vonuló madarak.

– Az elhullott madarak főként vonuló énekesmadak. De vannak verébfélék és fecskék is az áldozatok között. Az eddig talált madarak egyedei közül jelenleg 300-at tanulmányoznak és azonosítanak, mondta Martha Desmond professzor, az egyetem munkatársa.

A helyi lakosok elmondása szerint, a madarak haláluk előtt szokatlanul viselkedtek. Azt figyelték meg, hogy sokan a bokrokba bújtak, és nem ritkán a földön gubbasztottak. Eleinte úgy tűnt, hogy ott ennivalót keresnek, de letargikusan az aszfalton vártak mozdulatlanul, és ennek következtében az autók kerekei alatt haltak meg. A fecskék, amelyek általában rovarokat üldöznek a levegőben, szintén a földön ültek, és nem reagáltak a közeledő emberekre.

Az első ok, amire a kutatók gondolnak, az az USA nyugati részét elpusztító szeptemberi gigantikus tűzvész.  

A természeti katasztrófa kényszeríthette a vándorló fajokat, hogy korábban útnak induljanak, amikor a madarak még nem voltak fizikailag felkészülve erre,  a fiatal egyedek nem erősödtek meg kellőképpen és még nem gyűjtöttek elegendő energiát a túléléshez. Füstmérgezést és tüdőkárosodást is szenvedhettek.

Ez csak egy lehetséges magyarázat, hiszen az első elhullott madarakat augusztusban találták meg, még a tűzesetek kitörése előtt.

A kutatók szerint a tűzvész mellett valami másnak is történnie kellett, de egyelőre nem tudják, megfejteni az okokat.

Az esetet nagyon különösnek tartják, és zavaró, hogy egyelőre nincs magyarázat a jelenségre.

A madarakat az oregoni Fish & Wildlife Department Services orvostani laboratóriumban vizsgálják, ahol igyekeznek meghatározni a vadon élő madarak halálának a pontos okát.

Forrás: rp.pl