Back to top

Lovaspiknik Etyeken

Több szakágat népszerűsítő lovaspikniket tartott Etyeken, az impozáns Móró-birtokon a Hungária LSE. A hagyományteremtő céllal megvalósított nyári összejövetelnek bizonyára lesz még folytatása.

Remek időben, szép számú meghívott érdeklődő jelenlétében zajlott a július végi esemény. A lovaspiknik délutáni első felvonásában díjugrató-bemutató szerepelt a programban Gál Petra és Hódító, Szabuni Hana és Vestnik, Bartal Dóra és Gidrán Metod, Munn Sonja és TH Corydon, Junek Lilla és Berkenye, valamint Munn Nikolett és Timpex Benita részvételével; majd ezt követően látványos magasugratás-párbajt mutatott be Szotyori Nagy Kristóf Crixus-szal és Zárug Gyula Spartacus-szal. Látványos show volt remek lovakkal, amit a szakavatott közönség elismeréssel ho­norált.

Móró Lajos, a Hungária Lovassport Egyesület alapítója érdeklődésünkre elmondta,

hogy egyesületük a lovaspóló népszerűsítését tűzte ki egyik fő idei céljaként, és elő szeretné segíteni ennek a sportágnak a világháború előtti szintre hozatalát Magyarországon,

egyúttal azt is, hogy a Magyar Lovassport Szövetség önálló szakágaként jelenhessen meg a lovaspóló. Ha megvalósulnak az áhított tervek, újra lehet magyar válogatott lovaspólócsapat, rendezhetnek magyar bajnokságot, és szabályozott keretek között élvezheti újra a magyar lovasélet a lovaspóló-meccseket. Móró Lajos meggyőződése, hogy ez a régi-új sport sok ember érdeklődését felkelti, új, fiatal, tehetséges játékosok kerülhetnek ki, ezáltal színesítve a magyar lovassportot.

A lovaspóló gyökerei i.e. 600-ig nyúlnak vissza, egészen Perzsiáig. Európába az Indiában állomásozó angol tisztek hozták be 1850 körül, és 1900-ban már szerepelt az olimpiai sportágak között.

Az 1936-os olimpián a magyar csapat negyedik helyezést ért el. Két négyfős csapat játszik egymás ellen, a meccs négy negyedből áll, egy negyed hét perc. A cél az egymás kapujába lövés. Egy játékos maximum két negyeden keresztül lovagolhatja ugyanazt a lovat, a profi játékosok minden negyedben lovat cserélnek.

A rendezvényen színvonalas lovaspóló-mérkőzést is bemutattak Uwe Zimmermann, Rónai Gábor, Tóth Marianna, Hetzmann Glória, Zimmermann Maximilian, Junek Lilla és Philipp Zimmermann részvételével.

A rendezvényen jelen lévő, sőt nyeregbe is szálló Szotyori Nagy Kristóf, a Magyar Lovassport Szövetség alelnöke üdvözölte e nemes kezdeményezést, és örömmel vállalt részt a látványos magasugró-párbajban. „A helyszín adott, a bemutató, a lovaspiknik a jelenlévők körében sikert aratott, és én magam is bízom benne, hogy a kibontakozó lovaspóló új szakágként gyökeret ereszt” – fogalmazott.

A lovaspiknik kezdeményezés a már hagyományos etyeki fesztivál-rendezvénysorozat része lehet a jövőben.
Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2020/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lovastorna versenyek a koronavírus idején

Belépéskor lázmérés, maszk a lelátón, kézfertőtlenítő a műló mellett. Nem egyszerű versenyezni, versenyt szervezni olyankor, amikor ennyire gyorsan változik a világ körülöttünk, sőt, már azt is nehéz megítélni, mi a helyes döntés: versenyezni, vagy inkább otthon maradni.

Elegáns és kecses: a lipicai ló

Szilvásvárad közel hetven éve ad otthont egy elegáns, hegyvidékhez szokott, nagy tenyészértékű fajtának, amely nemcsak nemzetközi versenyeken, de akár a filmvásznon is megállja a helyét. A csikók sötéten születnek, később lesznek pej, szürke vagy egészen világos színűek.

Az erdő és a víz harmóniája

A Gemenci-erdő nemcsak Magyarország legnagyobb ártéri erdeje, hanem európai viszonylatban is egyedülálló. A térségben gazdálkodó Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. igyekszik az erdő- és vadgazdálkodási feladatai mellett mind többekkel megismertetni Gemenc látnivalóit, természeti értékeit. Nem utolsósorban kényelmes szállást és finom helyi ételeket is kínál egyebek közt a Pörbölyi Vendégházban.

Tudtam, hogy nem elég a középszerű rendezés

Hosszú, és most már elmondhatjuk, sikeres „versenysorozat” után vagyunk. Egy helyen rendezték meg szinte egy időben a gyermek, ifjúsági, fiatal lovas, U25 és póni Európa-bajnokságokat. A bajnokságok között csupán két-három nap állt rendelkezésére a rendezőnek, hogy minden újból, ugyanazon a szinten kezdődjön elölről.

Klónozott csikó született Texasban

Először sikerült klónozni a vadonban már szinte teljesen kihalt faj egy példányát. A Przsevalszkij-lovak már negyven éve csaknem kizárólag állatkertekben élnek.

A muraközi ló típusának regenerálása

A 2002 márciusában megalapított Őrségi Nemzeti Parkban az igazgatóság fontos szerepet szánt a tradicionális magyar fajtáknak. Olyan állatokat akartunk tenyészteni és tartani, amelyek hagyományos magyar fajták, tartásuk egykoron jellemző volt az Őrségben. Így került tenyésztésre a magyartarka, és a muraközi ló is.

Huszárok, tüzérek és gyalogosok - Örkénytábor 90

Táborfalva önkormányzata, népi és katonai hagyományőrző egyesületek, hadtörténészek, a Honvédelmi Minisztérium képviselői és számos lovas személyiség tisztelgett a dicső elődök előtt.

Huszárok és lovastúrázók közös platformon

Ezentúl intézményesen is segíti egymás munkáját a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség és a Magyar Huszár- és Lovashagyományőrző Társaság. Erről szóló megállapodást a hagyományőrző társaság éves közgyűlésén írta alá dr. Kedves Gyula, a társaság ügyvezető elnöke és Lóska János, a lovasturisztikai szövetség elnöke.

Lovak közé csapta a dohányt

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy Hajdú-Bihar megyei ingatlanon megközelítőleg 330 kilogramm, több mint 30 millió forint értékű adózatlan vágott dohányt találtak elrejtve az istállóban. Az ügyben költségvetési csalás miatt indult eljárás.

Marhatereléstől a versenyekig - A vadnyugat lova

A vadnyugati életérzés megtestesítője a Quarter Horse (QH) – azaz a negyed mérföldes ló. Nevét a negyed mérföldes lóversenyről kapta, ami nagyon hasonlít az európai galoppversenyekhez, csak ezt a lovak rövidebb távon, körülbelül 400 méteren futják.