0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Megnyílt a dísznövény és kertművészeti napok Fehérvárcsurgón

Megnyitották és hétvégén látogatható a 16. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok a fehérvárcsurgói Károlyi kastélyban, ahol szakmai előadások, kiállítások, hangversenyek szerepelnek a programban és számos kiállító vesz részt. Az eseményt Pascale Andreani, a Francia Köztársaság nagykövete és Nagy István agrárminiszter nyitotta meg.

Az idei programot jócskán felülírta a koronavírus járvány, hiszen immár másfél évtizede hagyományosan június elején rendezik meg a fehérvárcsurgói dísznövénynapokat, viszont az idén ekkor erre nem volt lehetőség. A szervezők, Károlyi Angelica és a Károlyi József Alapítvány kurátorai úgy gondolták, hogy egy későbbi időpontban, de mindenképpen szeretnék megtartani az immár hagyománnyá vált dísznövénynapokat, amely pénteken nyílt meg és vasárnap estig látogatható.

Megnyitó beszédében Károlyi Angelica köszönetet mondott azoknak, akik felülkerekedtek az aggályaikon, és kiállítóként, előadóként eljöttek. Az eredeti programon sem kívántak változtatni, viszont néhány külföldi előadó sajnos nem tudott eljönni a vírusjárvány miatt, de így is gazdag program várja a résztvevőket.  

Az előadások témái az évek során átalakultak az aktuális társadalmi problémáknak megfelelően, főként a klímaváltozás és a munka kérdéskörében.

Az első években a hangsúly a történelmi kerteken, a tájépítészeten volt, jelenleg próbálunk egyensúlyt tartani a hasznos és a szép között, mondta Károlyi Angelica.

Nagy István, agrárminiszter emlékeztetett arra, hogy a Károlyi, az egyik legősibb történelmi család, és az elmúlt több száz évben nem csak a haza védelmében, történelmének alakításában vállaltak óriási szerepet, de hozzájárultak hazánk építészeti és természeti értékének gyarapításához is. Ez az alkotói munka Fehérvárcsurgón is  érvényesült, hiszen a kastély a hazai építészet egyik remekműve. A díszkertész szakmáról szólva elmondta:

Büszkén mondhatjuk, hogy a magyar díszkertészeti termékek versenyképesek a külföldi piacokon is, ennek hatására  a magyar díszkertész ágazat 500 milliárd forintos árbevételt termel évente,

 14 ezer gazdasági egységet tömörít és 120 ezer munkavállalónak biztosít megélhetést. Ennyien dolgoznak azon, hogy otthonosan,  komfortosan érezzük magunkat  a környezetünkben és otthonunkban.

Ennek ellenére számos problémával kell szembenézniük, ezért minden segítséget szeretnénk megadni ahhoz, hogy a nehézségeik megszűnjenek.

Pascale Andreani, a Franciaország nagykövete magyarul köszöntötte a megjelenteket és elmondta, hogy az esemény már a magyar kulturális térkép részévé vált, és ez a néhány nap jó alkalom arra, hogy elgondolkodjunk arról, milyen kapcsolat fűz bennünket a környezetünkhöz, a biodiverzitáshoz, a természethez.  

Ezt követően átadták a Bálint György emlékére létrehozott, Bálint gazda kedvenc rózsáival beültetett rózsakertet.

Szombaton és vasárnap előadások hangzanak el többek között a fák szerepéről az idegenforgalomban, a liliomok ábrázolásáról a képzőművészetben, a szőlőskertekről, az illatok és  a zene kapcsolatáról. Délután botanikai sétákon, este komolyzenei koncerten vehetnek részt a látogatók, a gyerekeket pedig számos foglalkozás várja, például lovaskocsikázás, nemezvirág készítés, mandalakert bemutató, kertészeti alkotóműhely.

A kiállítók standján növénykülönlegességeket, kerti kiegészítőket, szerszámokat, díszeket találhatnak az érdeklődők. A Kertbarát Magazin standján pedig szombaton ingyenes növényorvosi tanácsadást vehetnek igénybe. És az idén is díjazzák a legszebb standokat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu