0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nemek aránya a mezőgazdaságban

A mezőgazdaságban dolgozó nők szerint továbbra is egyenlőtlen a nemek viszonya az ágazatban, és ennek a felszámolása még mindig évtizedeket vehet igénybe – állapítja meg a Corteva AgriScience 17 országra kiterjedő 2018-as felmérése.

A DowDuPont mezőgazdasági divíziójának megbízásából készített vizsgálat szerint a nők érzékelnek ugyan előrelépést e téren, de lassúnak tartják. Az általános pénzügyi egyenlőtlenség említése mellett a megkérdezettek kevesebb mint fele érezte úgy, hogy elismerik, hogy hallgatnak rá, vagy hogy számítanak rá a döntéshozatalban.

A felmérés eredményei szerint a nők túlnyomó része büszke rá, hogy a mezőgazdaságból él, ennek ellenére azt tapasztalják, hogy a nemek megkülönböztetése általános. Ennek mértéke az indiai 78 százaléktól az Egyesült Államok 52 százalékáig terjed.

Csak a megkérdezettek fele érzi úgy, hogy nő létére ugyanolyan sikeres, mint férfi társai, 42 százalékuk válaszolta, hogy ugyanolyan lehetőségei vannak, mint a férfiaknak, és mindössze a megkérdezettek 38 százaléka gondolja úgy, hogy lehetősége van részt venni a gazdaságukat érintő pénzügyi döntésekben. A megkérdezettek közel 40 százaléka számolt be arról, hogy alacsonyabb a jövedelme, mint a férfi gazdálkodóké, továbbá kevesebb finanszírozási forráshoz jutottak hozzá.

A magyar Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, szeptember 30-án kiadott közleménye szerint 2020. júliusában a bruttó átlagkereset Magyarországon 401 800 forint volt, de ezen belül a teljes munkaidőben foglalkoztatott férfiaké 430 ezer, a nőké viszont 363,2 ezer forint volt. A női gazdálkodók leginkább a pénzügyi stabilitás, a család jóléte, valamint a munka és a magánélet egyensúlya miatt aggódnak.

Sokan említették, hogy több képzésre volna igényük, hogy alkalmazni tudják azokat a mezőgazdasági technológiákat, amelyekre a pénzügyi sikerhez és a környezet megfelelő színvonalú védelméhez szükség volna.

A nemek közötti egyenlőtlenség felszámolásával kapcsolatos akadályok közül az ilyen képzések iránti igényt említették a leggyakrabban a válaszadók. Említése gyakorisága mind a 17 országban jelentősen meghaladta az 50 százalékot, de Brazília, Nigéria, Kenya, Mexikó és Dél-Afrika voltak az élen. A nők többsége előrelépésről számolt be a nemek közötti egyenlőség terén, de a válasz­adók 72 százaléka szerint akár egy-három évtizedre is szükség lehet a teljes egyenlőség megvalósításához.

A válaszadók öt intézkedést tartanak kulcsfontosságúnak:

1) több technikai képzés

2) több tudományos képzés

3) több jogi és egyéb jellegű támogatás

4) a közvélemény tájékoztatása a nemek közötti megkülönböztetésről a mezőgazdaságban

5) a közvélemény tájékoztatása a nők mezőgazdaságban elért sikereiről.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság