Back to top

Nemek aránya a mezőgazdaságban

A mezőgazdaságban dolgozó nők szerint továbbra is egyenlőtlen a nemek viszonya az ágazatban, és ennek a felszámolása még mindig évtizedeket vehet igénybe – állapítja meg a Corteva AgriScience 17 országra kiterjedő 2018-as felmérése.

A DowDuPont mezőgazdasági divíziójának megbízásából készített vizsgálat szerint a nők érzékelnek ugyan előrelépést e téren, de lassúnak tartják. Az általános pénzügyi egyenlőtlenség említése mellett a megkérdezettek kevesebb mint fele érezte úgy, hogy elismerik, hogy hallgatnak rá, vagy hogy számítanak rá a döntéshozatalban.

A felmérés eredményei szerint a nők túlnyomó része büszke rá, hogy a mezőgazdaságból él, ennek ellenére azt tapasztalják, hogy a nemek megkülönböztetése általános. Ennek mértéke az indiai 78 százaléktól az Egyesült Államok 52 százalékáig terjed.

Csak a megkérdezettek fele érzi úgy, hogy nő létére ugyanolyan sikeres, mint férfi társai, 42 százalékuk válaszolta, hogy ugyanolyan lehetőségei vannak, mint a férfiaknak, és mindössze a megkérdezettek 38 százaléka gondolja úgy, hogy lehetősége van részt venni a gazdaságukat érintő pénzügyi döntésekben. A megkérdezettek közel 40 százaléka számolt be arról, hogy alacsonyabb a jövedelme, mint a férfi gazdálkodóké, továbbá kevesebb finanszírozási forráshoz jutottak hozzá.

A magyar Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, szeptember 30-án kiadott közleménye szerint 2020. júliusában a bruttó átlagkereset Magyarországon 401 800 forint volt, de ezen belül a teljes munkaidőben foglalkoztatott férfiaké 430 ezer, a nőké viszont 363,2 ezer forint volt. A női gazdálkodók leginkább a pénzügyi stabilitás, a család jóléte, valamint a munka és a magánélet egyensúlya miatt aggódnak.

Sokan említették, hogy több képzésre volna igényük, hogy alkalmazni tudják azokat a mezőgazdasági technológiákat, amelyekre a pénzügyi sikerhez és a környezet megfelelő színvonalú védelméhez szükség volna.

A nemek közötti egyenlőtlenség felszámolásával kapcsolatos akadályok közül az ilyen képzések iránti igényt említették a leggyakrabban a válaszadók. Említése gyakorisága mind a 17 országban jelentősen meghaladta az 50 százalékot, de Brazília, Nigéria, Kenya, Mexikó és Dél-Afrika voltak az élen. A nők többsége előrelépésről számolt be a nemek közötti egyenlőség terén, de a válasz­adók 72 százaléka szerint akár egy-három évtizedre is szükség lehet a teljes egyenlőség megvalósításához.

A válaszadók öt intézkedést tartanak kulcsfontosságúnak:

1) több technikai képzés

2) több tudományos képzés

3) több jogi és egyéb jellegű támogatás

4) a közvélemény tájékoztatása a nemek közötti megkülönböztetésről a mezőgazdaságban

5) a közvélemény tájékoztatása a nők mezőgazdaságban elért sikereiről.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/42 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Selmec a művészetekben

Manapság az utódkarok hallgatói kétféleképpen kötődnek Selmechez. A diákhagyományok örököseiként azok őrzése, gyakorlása hozzátartozik mindennapjaikhoz, emellett gyakorta ellátogatnak az ősi bányavárosba, hogy felkeressék jellegzetes tárgyi emlékeit, élvezhessék sajátos hangulatát. De Selmec ott van a művészetekben is, s több alkotásnak vannak diákhagyományokat érintő vonatkozásai.

KAP – Egyre kevésbé lesz közös és agrár

A Takarékbank agrár- és uniós kapcsolatok ügyvezető igazgatója, Mezei Dávid az EU közös agrárpolitika (KAP) kilátásait részletezte. A szakember úgy véli, hosszú távon a jelenlegi folyamatok akár a Közös Agrárpolitika megszűnéséhez is vezethetnek, hiszen egyre több hatáskör kerül vissza a tagállamokhoz.

Lemken – 240 éve a mezőgazdaság szolgálatában

A minőségi talajművelő-, vető- és permetezőgépeiről híres, talajművelő gépeivel számos európai országban vezető pozíciókat szerzett családi vállalkozás is, mint mezőgépgyártó, 240 évvel ezelőtt egy kovácsműhelyben kezdte működését. Kezdetben lópatkolással, lóvontatású eszközök (ekék, boronák, gereblyék, szekerek stb.) javításával és egyedi gyártásával foglalkozott.

Új korszak az agráriumban

Csiza Gergő úgy érzi, egyszerűen beleszületett a mezőgazdaságba, a középiskola és a szakirányú egyetem elvégzése után sikeresen vett részt a fiatalgazda-pályázaton. Jelenleg egyéni vállalkozóként gazdálkodik sümegprágai birtokán, Veszprém megyében.

Könnyített adózás, új támogatások: Döntött az Agrárminisztérium

Új adózási szabályozás várható 2021-től az őstermelők és a családi gazdaságok esetében, amely kisebb adminisztrációt, nagyobb átláthatóságot és jelentős könnyebbséget jelent minden érintettnek. Mindeközben új válságkezelési támogatás, új pályázat jelent meg, és egy korábbi keret megemeléséről is döntött a szaktárca.

Uniós agrárpolitikai reform 2022 után

Az Európai Parlament képviselői pénteken elfogadták álláspontjukat a 2022 utáni agrárpolitika reformjáról. A parlamenti delegáció ezzel készen áll a tárgyalásokra az uniós szakminiszterekkel.

A borturizmus jövője: digitalizáció és személyre szabott ajánlatok

Internetes konferenciát tartottak Fokvárosban, Innováció a borturizmusban a COVID-19 járvány összefüggésében címmel, amelyen Argentínából, Chiléből, Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból felszólaló előadók osztották meg tapasztalataikat arról, milyen hatást gyakorolt a koronavírus járvány a borturizmusra.

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Javultak az agrárium szereplőinek kilátásai

Jelentősen javultak a magyar mezőgazdaság kilátásai a koronavírus-járvány első hullámához képest – derül ki a Takarékbank október 21-ei sajtótájékoztatóján bemutatott Takarék AgrárTrend Indexének harmadik negyedéves felméréséből. Ugyanakkor a piaci szereplőknek továbbra is óvatosnak kell lenniük a jövőben.

Fiatal sertéstenyésztő elkötelezve a berkshire mellett

Hívták már tévéműsorba házasodni; 2019-ben ígéretes szakmai pályafutás kapujában álló fiatal gazdaként neki ítélték a Bokodi Sándor-díjat. Épp egy tanyafelújítás közepén tart, ennek ellenére a Tiszához igyekvő városiak, külföldiek állandóan megállnak nála nézelődni, mert Csikós István minden érdeklődőt szívesen fogad.