Back to top

Veszélyes lehet néhány kedvelt kerti növény

Az invazív növényfajok súlyos problémát jelentenek Európa őshonos növénytársulásaira, biológiai sokféleségére nézve. Ezért a veszélyes fajok listájának összeállítását követően konkrét lépéseket tartalmazó cselekvés tervet dolgoznak ki, hogy visszaszorítsák ezen fajták elszaporodását.

Az EU összeállította azon invazív behurcolt fajok listáját, amelyeket nem, vagy csak korlátozottan szabad kereskedelmi forgalomba hozni, illetve kertekbe ültetni. Jelenleg a bonni székhelyű Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Nukleáris Biztonsági Minisztérium (BMU) ezen növényfajokkal kapcsolatos pontos cselekvési tervek meghatározásán dolgozik. A listán olyan jól ismert növények szerepelnek, mint a bálványfa, a medvetalp, a bíbor nebáncsvirág, a tollborzfű vagy az óriásrebarbara.

Svájc, még szigorúbb lépéseket tett az invazív neofita fajok visszaszorítása érdekében, és sokkal átfogóbb növénylistát állított össze, amelyek számos, a kertekben gyakran ültetett dísznövényt is tartalmaznak.

Fotó: www.pixabay.com
Így például a feketelistán szerepel a kanadai aranyvessző vagy az ecetfa. Egy másik, egy úgynevezett megfigyelési listán azok a növények szerepelnek, amelyek értékesítésre nem ajánlottak, vagy csak konkrét előírások mellett árulhatóak. Ilyen például a nyári orgona, amelynek koffeintartalmú nektárja állítólag veszélyes egyes pillangófajokra, valamint a kopasz őszirózsa, a babérmeggy és az akác.

A svájci kertészeti árudák máris a saját bőrükön tapasztalják az előírások következményeit. A Lubera online kertészeti áruház több mint 50 növénnyel szűkítette a kínálatát a rendelet miatt. A helyi környezetvédelmi hivatal előírásainak megfelelően minden növényen többnyelvű címkével kell jelölni és felhívni a vásárló figyelmét a növény veszélyességére. Az online kertészet szerint ez azonban technikailag nem kivitelezhető már a címke mérete miatt sem, és az értékesítést sem támogatja, hiszen egyetlen ügyfél sem szeret "veszélyes" növényt vásárolni.

Figyelemre méltó a különbség egyébként az EU-lista és a két svájci lista között, hogy a Pennisetum setaceum (Tollborzfű) és a Gunnera tinctoria (Óriás rebarbara) szerepel az EU-listán, míg a svájci listákból hiányoznak.

Ecetfa
Fotó: www.pixabay.com
Még ha jelenleg az EU-listáján nem is szerepelnek olyan növények, mint például a hóbogyó, vagy csillagfürt, ezeket a növényeket érdemes körültekintően ültetni, mert amennyiben kikerülnek a természetbe a kertekből, akkor később felkerülhetnek az invazív fajok listájára. Azt, hogy az invazív neofiták visszaszorítására vonatkozó uniós cselekvési terv a gyakorlatban hogyan fog kinézni, csak a következő években fogják meghatározni. Ha azonban népszerű és ismert dísznövényeket EU-szerte ki kell vonnia a faiskoláknak és kertészeti árudáknak a forgalomból, az valószínűleg nagy ellenállást fog kiváltani.

 

Forrás: 
www.dega-gartenbau.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

A mikulásvirág hónapokig az otthonok dísze lehet

Az adventi időszak kedvenc dísznövénye a mikulásvirág. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci körképe szerint a legtöbb vásárló a 12-13 cm-es cserépben lévő virágot veszi, a piros fellevelűek mellett pedig egyre népszerűbbek a rózsaszínűek, a fehérek és az extrább színűek is. A kényszerű sok otthonlétbe természetességet, színt vihet a mikulásvirág.

Ausztrália több mint 30 millió tonnára becsüli az idei búzatermést

Az ausztrál gazdálkodók, ha minden jól alakul, több mint 30 millió tonna búzát fognak betakarítani ebben a szezonban. Az elmúlt időszak kedvező időjárása, a sok eső miatt 10 százalékkal több termést jósolnak a szakemberek, mint szeptemberben.

Tűzveszély a „kertek alatt”

Sokan gondolják azt, hogy csak tőlünk távol lehetnek nagy kiterjedésű erdőtüzek, ugyanakkor a klímaváltozás miatt ez a veszély már itt van a „kertkapunkban”, a magyarországi erdők is veszélyeztettek, a keletkező erdőtüzek pedig egyre nagyobb kiterjedésűek.

A Közös Agrárpolitika kilátásai a következő években

Az új Közös Agrárpolitika esélyt ad az mezőgazdasági termelőknek, hogy gazdaságilag, társadalmilag és környezetileg fenntartható termelést folytassanak – hangsúlyozta Janusz Czesaw Wojciechowski, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosa az online térben tartott Portfolió Agrárszektor 2020 konferencián.

Rengeteg szemetet szállítottak el ősszel az erdőkből

Az állami erdőgazdaságok az őszi időszakban 1100 köbméter illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze az általuk kezelt erdőterületen a Tisztítsuk meg az országot! program keretében. A munka azonban még korántsem ért véget, az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó erdőgazdaságok és nemzeti parkok területén év végéig folyamatos a hulladékmentesítés.

Az importsertés nyomja mélyre az árakat

Elsősorban az import hatására tovább esett az élő sertés ára, ami a magas kukorica- és szójaárakkal tetézve sok termelőnek már önköltség alatti értékesítést jelent - írta a Világgazdaság csütörtökön.

Piros ciklámenek

Legutóbbi hírlevelében a Halios sorozat két új nagyvirágú piros ciklámenfajtáját mutatta be a francia Morel nemesítőház. A Halios típusba tartozó ciklámenek népszerű kultúrák, a hazai termesztők is jól ismerik az őszi/téli értékesítésre való, egységes állományt adó, folyamatosan nyíló, stressztűrő, energiatakarékosan termeszthető fajtákat.

Rekord vadlúdlétszám Tatán

A Tatai Vadlúd Sokadalom szerint az 1980-as évek közepétől nem számoltak össze annyi vadludat a természetvédelmi szakemberek a tatai Öreg-tavon, mint e hét hétfőjén. De a hét még újabb rekorddal kecsegtethet az elmúlt napok történései alapján, ugyanis már november 25-e óta érzékelhető volt az intenzív vadlúdvonulás.

Oroszország gabonaexport-kvótája 17,5 millió tonnára nőhet

Oroszország 15 millió tonnáról 17,5 millió tonnára növelheti a február 15-től június 30-ig tervezett gabonaexport-kvóta mennyiségét – közölte az orosz agrárminisztérium.