Back to top

Veszélyes lehet néhány kedvelt kerti növény

Az invazív növényfajok súlyos problémát jelentenek Európa őshonos növénytársulásaira, biológiai sokféleségére nézve. Ezért a veszélyes fajok listájának összeállítását követően konkrét lépéseket tartalmazó cselekvés tervet dolgoznak ki, hogy visszaszorítsák ezen fajták elszaporodását.

Az EU összeállította azon invazív behurcolt fajok listáját, amelyeket nem, vagy csak korlátozottan szabad kereskedelmi forgalomba hozni, illetve kertekbe ültetni. Jelenleg a bonni székhelyű Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Nukleáris Biztonsági Minisztérium (BMU) ezen növényfajokkal kapcsolatos pontos cselekvési tervek meghatározásán dolgozik. A listán olyan jól ismert növények szerepelnek, mint a bálványfa, a medvetalp, a bíbor nebáncsvirág, a tollborzfű vagy az óriásrebarbara.

Svájc, még szigorúbb lépéseket tett az invazív neofita fajok visszaszorítása érdekében, és sokkal átfogóbb növénylistát állított össze, amelyek számos, a kertekben gyakran ültetett dísznövényt is tartalmaznak.

Fotó: www.pixabay.com
Így például a feketelistán szerepel a kanadai aranyvessző vagy az ecetfa. Egy másik, egy úgynevezett megfigyelési listán azok a növények szerepelnek, amelyek értékesítésre nem ajánlottak, vagy csak konkrét előírások mellett árulhatóak. Ilyen például a nyári orgona, amelynek koffeintartalmú nektárja állítólag veszélyes egyes pillangófajokra, valamint a kopasz őszirózsa, a babérmeggy és az akác.

A svájci kertészeti árudák máris a saját bőrükön tapasztalják az előírások következményeit. A Lubera online kertészeti áruház több mint 50 növénnyel szűkítette a kínálatát a rendelet miatt. A helyi környezetvédelmi hivatal előírásainak megfelelően minden növényen többnyelvű címkével kell jelölni és felhívni a vásárló figyelmét a növény veszélyességére. Az online kertészet szerint ez azonban technikailag nem kivitelezhető már a címke mérete miatt sem, és az értékesítést sem támogatja, hiszen egyetlen ügyfél sem szeret "veszélyes" növényt vásárolni.

Figyelemre méltó a különbség egyébként az EU-lista és a két svájci lista között, hogy a Pennisetum setaceum (Tollborzfű) és a Gunnera tinctoria (Óriás rebarbara) szerepel az EU-listán, míg a svájci listákból hiányoznak.

Ecetfa
Fotó: www.pixabay.com
Még ha jelenleg az EU-listáján nem is szerepelnek olyan növények, mint például a hóbogyó, vagy csillagfürt, ezeket a növényeket érdemes körültekintően ültetni, mert amennyiben kikerülnek a természetbe a kertekből, akkor később felkerülhetnek az invazív fajok listájára. Azt, hogy az invazív neofiták visszaszorítására vonatkozó uniós cselekvési terv a gyakorlatban hogyan fog kinézni, csak a következő években fogják meghatározni. Ha azonban népszerű és ismert dísznövényeket EU-szerte ki kell vonnia a faiskoláknak és kertészeti árudáknak a forgalomból, az valószínűleg nagy ellenállást fog kiváltani.

 

Forrás: 
www.dega-gartenbau.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Természeti kincsek az ország legszárazabb erdeiben

A főváros vonzáskörzetébe eső, a Dunától nyugatra fekvő erdőségek sokak előtt ismertek. A Budai-hegység, valamint a Pilis és a Visegrádi-hegység turistaútjai, kirándulóhelyei, különösen pandémia idején, számos kirándulót vonzanak, pedig az országot kettészelő folyam túloldalán lévő erdők is bővelkednek természeti és kulturális kincsekben.

Páratlan élményt nyújt a varázslatos cseppkőbarlangok és a hucul lovak birodalma

Változatos élményeket és táji gazdagságot kínál az Aggteleki Nemzeti Park. Az igazgatóság 4 látogatóközpontja, tájháza, 7 bemutatóhelye, 1 erdei isolája és 9 különböző tematikájú, szabadon bejárható tanösvénye nyújt betekintést az Aggteleki-karszt természeti kincseibe, amelyeket a barlangokban, várak csúcsán, vízre szállva, vagy akár a hucul lovak húzta sétakocsikázás közben csodálhatunk meg.

Az élelmiszeriparban tovább gyorsult az áremelkedés üteme

Júniusban az ipar belföldi termelői árai átlagosan 15,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, ami 1,0 százalékponttal magasabb az előző havinál. Az exportárak 9,7 százalékkal emelkedtek a májusi 9,6 százalékot követően. Együttesen az ipari termelői árak átlagosan 11,6 százalékkal magasabbak voltak, mint tavaly júniusban - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Milliárdokat visz el az inváziós fajok elleni védekezés

A nem őshonos, invazív fajok több mint 116 milliárd euróba (42 ezer milliárd forintba) kerültek az elmúlt hatvan évben Európának. Csak a patkányok az 1960 és 2020 közötti időszakban mintegy 5,5 milliárd eurónyi (2 ezer milliárd forintnyi) kárt okoztak - állapította meg egy kutatás, amelyről a phys.org tudományos ismeretterjesztő portál számolt be.

Sámsonék küzdelme a szlovák burgonyapiacon

Egy Komárom melletti kis faluban, Izsán jártunk, a Bokros-pusztán, ahol Sámson Ferenc és családja országos szinten is komoly burgonyatermesztővé nőtte ki magát. A család 400 hektáron gazdálkodik, aminek a negyedébe ültetnek burgonyát. A burgonyát csak öntözött területen termesztik, máshogy már nem is lehetne.

Nem akar helyreállni a vadhúspiac

A pandémia hullámait, a HoReCa-szektor-bezárásokat, a határzár miatt a külföldi bérvadásztatásból származó bevételkiesést, az évek óta tartó ASP-járványt mind megérezte a vadgazdálkodási ágazat, ami a lőtt vad piaci árában is megmutatkozott. Telített hűtőházakról, a külföldi felvevőpiac változásáról is beszámolt kiadónknak Tapasztó Sándor, a VADEX Zrt. felvásárlási osztályvezetője.

Pötréte, a kertészeti robotika fellegvára

Majdnem egy év után találkoztak újra személyesen a díszkertész szakma szereplői, ezúttal a Zala megyei Pötrétén, a Hári Díszfaiskola és a Hári Tech Kft. startup vállalkozás telephelyén.

Bécsi ház zöld homlokzata nyert díjat

Az osztrák főváros komolyan veszi a klímaváltozás elleni küzdelmet. A városvezetés kiemelt szerepet szán a homlokzatok zöldítésének, amelyre támogatást is adnak a társasházaknak. A házfalak növénnyel való beültetése pozitív hatással van a környezetre: megköti a port és a szén-dioxidot, jó hőszigetelő és búvóhelyül szolgál a rovaroknak. Egy bécsi homlokzatzöldítő projektet díjjal tüntettek ki.

5 vegán élelmiszer, ami nem olyan környezetbarát, mint gondolnánk - Avokádó, kakaó és mandula…

Ha a környezetbarátnak tartott étrendekről van szó, a vegánság általában magasan a legelőkelőbb helyen szerepel. Az utóbbi időben számos növényi alapú élelmiszer került vizsgálat alá, mivel a jelentések szerint károsnak bizonyultak a környezetre.

Érdekességek a Peszéri-erdőben

Bács-Kiskun megye északi részén, Kunpeszér község határában található a homoki erdős sztyeppek napjainkra fennmaradt egyik legértékesebb, fajokban leggazdagabb képviselője, a Peszéri-erdő. Az ottani homoki kocsányos tölgyesek megőrzését, illetve azok jellegzetes növény- és állatfajainak védelmét szolgálja az OAKEYLIFE projekt.