0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az Aldi olcsóbban venné a banánt, a termesztők ezt már nem nyelik le

Igen komoly ellenállást váltott ki a Costa Rica-i banánágazatban az Aldi döntése, miszerint 2021-ben alacsonyabb áron szerezné be a banánt. Legutóbb az Aproban, az ország független banántermesztőinek szövetsége tiltakozott a közleményében.

Az Eurofruit hírére hivatkozva a fruchthandel.de portál úgy számol be a történetről, hogy az Aproban kategorikusan elutasítja az Aldinak azt az egyoldalú döntését, miszerint a banán kilónkénti beszerezési árát 0,06 euróval csökkenti, vagyis

egy karton banánért 11,33 eurót szándékozik fizetni 2021-ben.

„A koronavírussal sújtott időkben ez olyan lépés lenne, ami nagyon sok ember életét nehezítené tovább” – áll a termesztői szövetség közleményében. Azt írják, hogy a termesztők minden környezetvédelmi, szociális, gazdasági és fenntarthatósági követelménynek megfelelnek, amit az európai piac, a szupermarketek és a fogyasztók elvárnak tőlük, a költségeik emiatt nyilván nőnek, vagyis súlyos következményei lennének, ha a termésért kevesebbet fizetne a vevő.

„Az Aldi akciója azoknak a beszállítóknak kedvez, amelyek a Costa Rica-i átlaghoz képest alacsonyabb bér-, szociális- és környezetvédelmi színvonalat tartanak, vagyis a szegénység terjedését serkenti”

– fogalmaz az Aproban közleménye, hozzátéve, hogy az Aldi árait valószínűleg referenciaként tekintené az európai piac többi szereplője is, vagyis rövidesen mindenki annyiért szeretné megkapni a banánt. Világszerte a legolcsóbb gyümölcsről van szó, az ár további csökkentésével a fogyasztók nem járnának annyival jobban, mint amennyivel rosszabbul a termesztők – fejtik ki.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu