0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

„Figyelsz egyáltalán? Mindegy, a macskámmal majd megbeszélem”

A mai világban a technológiai fejlődésnek köszönhetően annyi mindenre találnak megoldást, ami épp ésszel felfoghatatlan. Noha az ember eddig is tisztában volt nagyjából, hogy háziállata mit akar egy-egy ugatással, nyávogással üzenni gazdájának, de mostanra áttört a jég, a gazdik már szinte elkvaterkázhatnak szeretett kedvencükkel. „Minek a szociális élet? Mindent meg tudok beszélni a macskámmal!”

Cinikusságomat visszafojtva és a tárgyra térve, macskák nyávogását képes lefordítani egy alkalmazás, amelyet egy volt Amazon Alexa mérnök fejlesztett ki.

Az applikáció neve MeowTalk, ami rögzíti szőrgombócunk hangját, és azonosítja nyávogásának üzenetét.

A macska tulajdonosa a fordítás címkézésében is segít létrehozni egy adatbázist a szoftver mesterséges intelligenciája számára, amely aztán a következő alkalommal még pontosabban tudja lefordítani a nyávogást.

Egyelőre az alkalmazás még kezdetleges, jelenleg mindössze 13 kifejezést tud lefordítani, mint az „Adj enni!”, „Dühös vagyok!”, vagy éppen a „Hagyj békén!”.

Fantasztikus érzés lehet, amikor fáradtan, munkából hazaérve kiscicánk „és most nem az asszonyra gondolok” azzal fogad, hogy elküldd melegebb éghajlatra, mert 3 órája éhesen vár. De persze hasznos oldala is van az alkalmazásnak, például ha az állat nem látható jeleket közöl felénk, mondván beteg vagy fáj valamije, ez esetben kifejezetten előnyös lehet az applikáció.

A kutatások szerint a macskáknak nincs konkrét „nyelvük”.

Minden macska nyávogása egyedi és gazdájához igazított – némelyiké hangosabb, mint a másiké.

Így tehát a macskahangokra vonatkozó általános adatbázis helyett az alkalmazás fordítása minden egyes profilnál eltér. Minél többet használjuk az applikációt, annál többet tanul és válik pontosabbá. Vagyis a hangok rögzítésével és címkézésével a mesterséges intelligencia és a gépi tanulási szoftver jobban megértheti az egyes macskák hangját.

A kezdeményezés igen hamar felkapott lett, ezért a fejlesztők lelkesedése odáig kitartana, amíg ki nem fejlesztenek egy intelligens nyakörvet.

Ha az elképzelés megvalósul, az azt jelenti, hogy a technológia azonnal lefordítja a macska nyávogását, és egy emberi hang szólal meg a nyakörvön keresztül.

Minek nekünk ellenség, ha ilyen macskáink vannak…

Forrás: magyarmezogazdasag.hu