Back to top

Helyenként már leesett az idei első hó

Télies idővel búcsúzott az idei ősz, az északkeleti országrészben átmeneti hóréteg is kialakult, melyről részletesen beszámolunk. A folytatásban jelentősen megenyhül az idő, újabb csapadék is érkezik, főleg a Dunántúlra, ahol a november jelentős csapadékhiánnyal zárt.
Szombaton észak felől hidegfront és egy magassági hidegörvény érkezett, mely északkeleten havazást okozott.

A kialakult hóréteg többnyire 5 cm alatt maradt, de Miskolc térségében helyenként a 10 cm-t is meghaladta. A hó napközben a nem fagyott talajon, és a kevéssel 0 fok fölötti hőmérsékleten folyamatosan olvadt. A felhőzet az ország fölött vasárnaptól szerdáig nem volt zárt, előbb a Dunántúlon, majd keleten csökkent, így napközben a nap is több órára kisütött, éjjel viszont -5, -9 fokos fagyok is kialakultak. Szerdán estétől egy mediterrán ciklon áramlási rendszerébe került térségünk, mely dél, délnyugat felől egyre enyhébb és nedves levegőt szállít fölénk.

Eddig a csapadék a Dunántúlt érintette, eleinte hullott hó (ma reggelre lepel-2 cm hóréteg alakult ki délnyugaton), majd ónos eső, eső.

Az elmúlt egy hét során összességében 5 mm alatt alakult a csapadék mennyisége, csak délnyugaton esett ettől kissé több.

A talaj országszerte kellően nedves, a jelenlegi eső hatására a Dunántúlon sokfelé sáros, a felszín többfelé fagyott (kis körzetekben még hó is maradt), északkeleten pedig még mindig előfordulnak néhol vízzel borított foltok.

Az alsóbb talajrétegek az Alföld nagy részén és a Dunántúl keleti felén még mindig jelentős mennyiségű nedvességet tudnak befogadni. Eddig még jelentősebb fagy a talajban nem alakult ki, csak a fölső néhány centiméter fagyott meg.

Az előttünk álló egy hét során jelentősen melegszik az idő, vasárnapig délies áramlással egyre enyhébb levegő érkezik fölénk a magasban. A mai csapadék intenzitása gyengül, a Dunántúlra korlátozódik, és holnap el is áll az eső.

A következő csapadékhullám majd vasárnap este, hétfőn valószínű.

A heti csapadékösszeg 5 és 20 mm között valószínű eső formájában, a több csapadékra a Dunántúlon van nagyobb esély. A sok felhő mellett hol keleten, hol nyugaton olyan napok is várhatók, amikor kisüt a nap. A hőmérséklet csúcsértéke a hét végén többnyire 10 fok körül valószínű, aztán hétfőtől mintegy 5 fokot mérséklődik. A komolyabb fagyok megszűnnek, sok éjszaka az ország nagyobb részén fagymentes lesz. A talajfagy megszűnik, felszíne sáros lesz a következő napokban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyszerre vadászetikai és vadgazdálkodási kérdés az éjjellátók használata

Mint előző cikkünkben részleteztük, az optikai eszközök napjainkra elengedhetetlen feltételei lettek a vadászatnak. Az évtizedek során folyamatosan begyűrűző technikai eszközök, és azok rohamos fejlődése megkönnyítették és eredményesebbé tették a vadászatot. Ugyanakkor számos etikai kérdést is felvetnek, kettéosztják a vadásztársadalmat, különösen az éjjellátó eszközök kapcsán.

Szőlőtermesztés: itthon is hasznos dél-amerikai tapasztalatok

A klímaváltozás szőlőtermesztésre gyakorolt hatása az egyik legdivatosabb téma manapság, sokan szeretnek róla nyilatkozni. Mi, akik a trópuson dolgoztunk Dél-Amerikában, és még ma is kapcsolatban vagyunk az ottani munkatársakkal, kissé másként látjuk a kérdést, mint azt Magyarországon kezelik.

Drónok a növényvédelemben - miként használhatjuk őket?

Az innováció alapvetően meghatározza a mezőgazdaság jövőjét is. A drónok már jó ideje segítik a monitorozást, információgyűjtést és remélhetően nemsokára lehetőség nyílik arra, hogy permetezhessünk is velük. A drónok használatához kapcsolódó új szabályozást, azaz a pilóta nélküli légi járművek üzemelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslatot a Parlament decemberben elfogadta.

Átmenetileg tovább hűl az idő

Az enyhe december után január második hetében végre beköszöntött a tél, és a mögöttünk álló héten éjszakánként már mindenütt fagypont alá csökkent a hőmérséklet, és többfelé havazott is. A fagyos időre nagy szüksége van az őszi vetéseknek a téli nyugalmi időszak beállásához, illetve jót tesz a hideg a növényvédelem valamint a rögös szántott talajok felaprózódásának szempontjából is.

Családi gazdálkodás: kedvezőbb adózási rendszer 2.

Jelenleg mintegy 291 ezer személy rendelkezik őstermelői igazolvánnyal, továbbá 23 ezer családi gazdaságot tartanak nyilván, tehát az Országgyűlés által 2020. november 30-án elfogadott és január 1-jén hatályba lépett, a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény a magyar gazdálkodók jelentős hányadát érinti.

Csak rosszabb ne legyen! - Válságkezelés a Vajdaságban

A csapadék ideális mennyiségének és eloszlásának köszönhetően, tavaly kiváló eredmények születtek a szántóföldi haszonnövény-termesztésben Szerbiában, és az ország egyetlen tartományában, a Vajdaságban. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy a járvány miatt megugrottak az állami kiadások, ami a mezőgazdaságnak szánt támogatások kifizetésének elhúzódását és az erre fordított összeg csökkentését vonta maga után. A vajdasági gazdaságfejlesztési program azonban a nehézségek ellenére sikeres.

A nagyszüleink gyümölcsei voltak

Aki emlékszik a nagyszüleink korabeli régi gyümölcsök ízére és gyümölcsfát telepítene, az majdnem biztosan az őshonos fajták mellett teszi le a voksát, mondja Kaj István, aki számos „régi világbeli” alma- és körtefajta oltványát készíti és kínálja. A fiatalember a Zala megyei Pusztaszentlászló polgármestere, az Újhegyi Borbarátok Egyesület elnöke és egyben őstermelő.

Pótkocsik érkeztek az agráriskolákba

2021. január 11-én és 12-én három új pótkocsit kaptak a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum iskolái az Agrárminisztérium támogatásának köszönhetően.

Az új kockázatkezelési rendszerhez február 1-től lehet csatlakozni

Az Országgyűlés által 2020-ban elfogadott törvényi alapokra építve az időjárási káresemények mellett a gazdasági és piaci jellegű kockázatoknak is kitett mezőgazdasági termelők számára - mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer néven - egy új kockázatkezelési eszközt vezet be a Magyar Államkincstár közreműködésével az Agrárminisztérium.

Quadra, gazda - de ésszel!

Egyre több brit gazda dönt úgy, hogy quad-nyeregbe pattan, a nagy számok törvénye alapján pedig egyre többen pottyannak le onnan - nem ritkán súlyos balesetet szenvedve. Egy neves japán márka úgy döntött, a tettek mezejére lép, és segít megelőzni a bajt. A jelentkezők az EASI nevű, off-road vezetéstechnikai tréningekre specializálódott szervezett kétnapos képzését végezhetik el.