0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A Közös Agrárpolitika kilátásai a következő években

Az új Közös Agrárpolitika esélyt ad az mezőgazdasági termelőknek, hogy gazdaságilag, társadalmilag és környezetileg fenntartható termelést folytassanak – hangsúlyozta Janusz Czesaw Wojciechowski, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosa az online térben tartott Portfolió Agrárszektor 2020 konferencián.

A biztos elmondta: Az európai mezőgazdasági politika megoldást nyújt a klímacélok megvalósítására és a biodiverzitási gondok megoldására. A KAP lehetőséget ad a termelőknek fenntartható, a biológiai sokféleséget megőrző gazdálkodásra, bio- illetve olyan minőségi termékek előállítására, amelyek iránt a külpiacok is egyre inkább érdeklődnek.

Janusz Wojciechowski hangsúlyozta, hogy támogatni kell a termelőket, ezért a Bizottság stratégiai orientációs céllal ajánlásokat tesz annak érdekében, hogy a zöld megállapodás keretein belül a gazdák jövedelme és a fenntarthatósági célok egyensúlyban legyenek.

E célok közül a biztos kiemelte a rovarirtók használatának 50 százalékos csökkentését, a biodiverzitás megőrzését és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését.

Nagyobb ambíciók kellenek, az európai gazdáknak felelősséget kell érezniük és vállalniuk Európa és a világ állapota iránt – jelentette ki Janusz Wojciechowski.

Még nincs megállapodás az új KAP-ról, de az irányok láthatók: a cél a fenntartható termelés, de mellette már a tervezési időszakban is gondolni kell a fenntarthatósági és klímacélok megvalósítására, és segíteni kell a gazdákat a járvány okozta helyzet megoldásában – emelte ki az EU mezőgazdasági biztosa.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu