Back to top

Piros ciklámenek

Legutóbbi hírlevelében a Halios sorozat két új nagyvirágú piros ciklámenfajtáját mutatta be a francia Morel nemesítőház. A Halios típusba tartozó ciklámenek népszerű kultúrák, a hazai termesztők is jól ismerik az őszi/téli értékesítésre való, egységes állományt adó, folyamatosan nyíló, stressztűrő, energiatakarékosan termeszthető fajtákat.

A Halios HD fajták a sorozat új genetikai vonalait tartalmazzák. A többinél kompaktabb növekedésű, nagy virágú fajták sűrűbb térállásban nevelhetők, így termesztésükkel jobban kihasználhatók a növényházi felületek.

Színstabil virágaik rövid, középpontból előtörő virágszárakon jelennek meg.

A nagy virágú Red Rebelle magjainak kitűnő a csírázási képessége, erős termete megfelel a nagyobb cserépméretekhez. A lomblevelei mutatós rajzolatúak, majdnem vízszintesen helyezkednek el az erős, egyenes virágszárak körül. A kerek felépítésű, zömök növények sok bimbót hoznak, hosszan virágoznak. Jó hőtű­rők, jól fejlődő gyökérzettel rendelkeznek.

Melegben is jól fejlődik

A Halios Red Rebelle és a Halios HD Red Rebelle fajták 25 °C feletti hőmérsékleten is növekednek, így a délebbi országokban is termeszthetők.

A folyamatos és harmonikus fejlődésüknek köszönhetően a Rebelle fajták jól viselik a hirtelen hőmérséklet-ingadozásokat, anélkül, hogy növekedésszabályozásra lenne szükség.

Az új fajták erős, dús gyökérzetűek, így a kedvezőtlen körülmények miatti stressz esetén kevésbé veszélyeztetik a növényeket a gyökérbetegségek, és mivel a gyökerek elegendő vízhez juttatják a töveket, csökken a leveleken és a virágokon kialakuló nekrózis kockázata. Azt ugyanis általában a növény fiziológiai egyensúlyában bekövetkezett zavar okozza, például, ha gyenge a gyökerek felszívóképessége, miközben a növény vízigénye megnő a fényerősség hirtelen változása vagy a hőmérséklet hirtelen emelkedése hatására. Ilyen esetben leginkább a fiatal, legnagyobb vízigényű virágszárakon alakul ki a nekrózis, közvetlenül a virágzás előtt vagy a virágzási időszakban.

A gyökereken múlik

A nekrózis elkerülésére törekedni kell arra, hogy a kezdetektől egészséges, erős gyökérzetet fejlesszenek a növények, és az egyenletesen átszője a közeget.

A fénymennyiséget a növényház napi átlaghőmérsékletéhez javasolt igazítani.

Az őszi hirtelen hőmérsékletváltozás a növény rossz vízellátásához, ezáltal jelentős gyökérvesztéshez vezethet, ezért ügyelni kell a helyes öntözésre. Mérsékelt és folyamatos tápanyag-utánpótlással (alacsony nitrogéntartalom) megakadályozható a túlzott növekedés. A nitrogént (N) és káliumot (K2O) 1:2 vagy 1:3 arányban tartalmazó műtrágya használata javasolt. Az öntözési módhoz kell közeget választani, amely kellő pufferkapa­ci­tással óvja a kapillárisgyökereket. Forró, meleg termesztési időszakban ne használjunk fényáteresztő cserepeket, mert a fény csökkenti a kapillárisgyökerek számát.

Halios HD Red Rebelle és Halios Red Rebelle 14 cm átmérőjű cserépben
Fotó: Morel

Téli időszakban a kellő párologtatás érdekében a növényház relatív páratartalma ne haladja meg a 80-85%-ot.

A Morel nemesítőház Európában őszi értékesítésre a rövidebb szárú Ha­lios HD Rebelle, téli értékesítésre inkább a Halios Rebelle, nyári virágzásra a Latinia Success Glänzend Rot fajtát ajánlja. A Halios HD Red Rebelle tenyész­ideje 24-26. heti ültetéssel, 35 mm-es gyökeres palántáról 12-15-ös cserépben nevelve 16-18 hét.

A Rebelle fajták 12-17 cm-es cserépben termeszthetők.

A virágzáskor a nitrogénadagokat csökkenteni kell, az ajánlott N:P:K arány 10:5:30.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/Morel
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2020/49 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szőlőtermesztés: itthon is hasznos dél-amerikai tapasztalatok

A klímaváltozás szőlőtermesztésre gyakorolt hatása az egyik legdivatosabb téma manapság, sokan szeretnek róla nyilatkozni. Mi, akik a trópuson dolgoztunk Dél-Amerikában, és még ma is kapcsolatban vagyunk az ottani munkatársakkal, kissé másként látjuk a kérdést, mint azt Magyarországon kezelik.

Beengedik az idénymunkásokat

A világjárványból eredő súlyos munkaerőhiány miatt Ausztráliában számos gyümölcstermesztő kénytelen volt az ültetvényen hagyni a termést, vagy a betakarítás után megsemmisíteni.

Grow21: Együtt ültethetjük el a fenntartható jövő magjait

A vadonatúj virág- és zöldségkertészeti és tájkertészeti virtuális esemény a Kekkilä-BVB, Európa egyik vezető kertészeti cége támogatásával valósulhat meg. A fesztiválra a rendezők meghívnak mindenkit, hogy megvitassák, hogyan állhat fenntarthatóbb növekedési pályára a zöld ágazat.

Drónok a növényvédelemben - miként használhatjuk őket?

Az innováció alapvetően meghatározza a mezőgazdaság jövőjét is. A drónok már jó ideje segítik a monitorozást, információgyűjtést és remélhetően nemsokára lehetőség nyílik arra, hogy permetezhessünk is velük. A drónok használatához kapcsolódó új szabályozást, azaz a pilóta nélküli légi járművek üzemelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslatot a Parlament decemberben elfogadta.

Kell-e öntözni a szőlőt? - A Kertészet és Szőlészetről szubjektíven

Milyen költségeket rejt az élelmiszerek valódi ára? Milyen kreatív megoldásokkal hidalták át a ciklámennemesítők, hogy nem lehet élőben fajtabemutatót tartani? Mi a közös a forró égövi és a hazai szőlőtermesztésben? Mi az egyetlen eset, amikor nem számít borhibának az ecetesedés? A 2021/2. héten is érdekes olvasnivalókkal jelent meg a Kertészet és Szőlészet.

A nagyszüleink gyümölcsei voltak

Aki emlékszik a nagyszüleink korabeli régi gyümölcsök ízére és gyümölcsfát telepítene, az majdnem biztosan az őshonos fajták mellett teszi le a voksát, mondja Kaj István, aki számos „régi világbeli” alma- és körtefajta oltványát készíti és kínálja. A fiatalember a Zala megyei Pusztaszentlászló polgármestere, az Újhegyi Borbarátok Egyesület elnöke és egyben őstermelő.

Magkezelési eljárások

A tavaszt váró kertészkedők ilyenkor már tervezik a vetéseket, térben és időben egyaránt. A palánták nevelésénél lényeges az időzítés is, például a fagyérzékenyeknek május közepére kell „készen lenniük”. Néhány mag nehezen kel ki, ezeket magkezelési eljárásokkal ösztönözhetjük. A rétegzésnek például már itt az ideje…

Kisebb-nagyobb lépések a fenntarthatóság érdekében

A fenntartható mezőgazdaság és élelmezés szempontjából nagy jelentőségű a zöldség-gyümölcs termesztés, áll a Fruit Logistica Trend Report 2020-as kiadásában. Számítások szerint 2050-re kétszer több friss terméket kellene fogyasztanunk, hogy elérjük a kívánt célt.

Könnyen tartható dekoratív pozsgások

A Haworthia nemzetség fajainak magyarul elég sok nevük van: a sávos fűtől a tőrázsán át a szemölcsliliomig… Botanikailag persze sem a liliomokhoz, sem a fűfélékhez nincs közük, csak hogy bonyolultabb legyen a helyzet. Érdemes megpróbálkozni tartásukkal, mert dekoratívak, változatos megjelenésűek, nem növik ki a kisebb lakásokat sem, és igényeik is könnyen teljesíthetők...

Télen nyíló apróságok

Január ugyan a legzordabb hónap szokott lenni hazánkban, de a klímaváltozás hatására mintha enyhült volna az utóbbi években. Már az újév első napjaiban érdemes körülnézni a kertben, mert ha időben elültettük, több lágyszárú növény is megörvendeztet a virágaival az első hónapokban.