0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A növénykárok jelentős részét a tavaszi fagy és a jégeső okozta

A szélsőséges időjárás komoly kihívások elé állították a gazdákat. A Groupama Biztosító adatai szerint 2020-ban a károk jelentős többségét a jégeső és a tavaszi fagy okozta a mezőgazdaságban. A vagyoni jellegű károk biztosításában tudatosabbak lettek a magyar gazdák

A pandémia felhívta a figyelmet az agrárium stratégiai szerepére. A munkák a kijárási korlátozások ellenére sem álltak le, noha az idei év időjárási viszontagságait a növényállományok megsínylették.

A több mint egymilliárdos növénybiztosítási károkon belül így a legtöbb kifizetést is a jégesőhöz (60%) és a tavaszi fagykárokhoz (27%) kapcsolódóan teljesítette a biztosítótársaság

– áll a Groupama Biztosító sajtóközleményében.

A mezőgazdasági károk 40%-a két megyére koncentrálódott. A Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gazdáknak főhetett a fejük, előbbiek 68 millió forintos fagykárra, utóbbiak pedig 30 milliós jégkárra kaptak kárkifizetést a biztosítótársaságtól.

„A mezőgazdaság az egyik legkiszolgáltatottabb területe a gazdaságnak, ezért kiemelten fontos a gazdák számára a megfelelő biztosítás megkötése. Az évről évre egyre jelentősebb nagyságú állami díjtámogatás ehhez komoly segítséget jelent számukra.

Jó hír a gazdáknak, hogy az idei díjtámogatás mértéke az Agrárminisztérium legfrissebb bejelentése alapján a korábbi években megszokotthoz képest jóval magasabb.

A legszélesebb körben köthető „A” típusú növénybiztosítások esetében 64%-os díjvisszatérítést kapnak 2020-ban a gazdák, de a kertészeti, illetve a szántóföldi növényekre köthető „B” és „C” típusú növénybiztosítások esetében is 40-40%-os visszatérítésre számíthatnak” – emelte ki Baranyi Szabolcs, a Groupama Biztosító mezőgazdasági üzleti igazgatója.

A mezőgazdaságban is egyre többen ismerik fel a vagyontárgyak biztosításának fontosságát, éppen ezért, a tapasztalatok szerint folyamatosan nő a díjtámogatott mezőgazdasági biztosításokat kötők aránya.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu