Back to top

Kérek egy feketét

Idén a fiatal lovak országos bajnokságán népes mezőny gyűlt össze, számos ígéretes fiatal lóval. Közülük kettőt emelnénk most ki, Barrosa Noirt, aki Técsy-Papp Gabriellával lett az ötéves lovak bajnoka, és Brillant Mokka Sahnét, aki Gálfi Antóniával nyerte meg a hatéves lovak bajnokságát.

Barrosa Noir és Técsy-Papp Gabriella
Mindkét ló nagyon szép eredményeket ért el az idei szezonban, amihez ezúton is gratulálunk, és mindketten minősültek az idei, Verdenben megrendezésre kerülő Fiatal Lovak Világbajnokságára – reméljük, a járvány nem húzza keresztül a számításaikat. Técsy-Papp Gabriellával, Técsy Attilával, valamint Gálfi Antóniával beszélgettünk.

BARROSA NOIR ÉS TÉCSY-PAPP GABRIELLA

Eddig csak a díjugratás kapcsán találkoztunk a Técsy névvel, viszont amilyen hirtelen a díjlovaglósport­ban feltűnt, annyira sok siker kíséri. Mi a háttere ennek a sikernek, te hogyhogy nem a díjugrató­sport­ban versenyzel?

Férjemmel, Técsy Attilával – akit a díjugratás révén már azt hiszem, nem kell bemutatni – együtt üzemeltetjük saját sportistállónkat Nyírtasson. Fő profilunk eddig teljesen a díjugratás volt, és az ehhez szükséges hátteret, az idomítómunkát végzem én a lovakkal.

Kiskoromtól kezdve a díjlovaglás vonzott legjobban a szakágak közül, mivel a legnagyobb örömöt számomra mindig is a fiatal lovak kiképzése okozta, szeretek azon dolgozni, hogy lovagolhatóságukat a képességükhöz mérten lehető legmagasabb szintre emeljük.

A díjlovassport felé vezető első lépéseimet Magyar Zsuzsának és Fülöp Noéminek köszönhetem. Sajnos akkoriban nem volt lehetőségem saját díjlovat vásárolni és menedzselni, ezért átmenetileg egy fiatal ugrólóval – amit még kiscsikóként vásároltam – a díjugratás felé vettem az irányt.

Az elmúlt nyolc évben az Attila által versenyeztetett ugrólovak talajmunkáját teljes egészében én végzem, és közülük egy fiatallal több díjlovasversenyen is részt tudtam venni.

Az utóbbi négy évben rendszeresen szervezünk edzőtáborokat, amelyeket Pachl Péter vezetésével bonyolítunk le. Az ő szakmai segítségével térhettem vissza komolyabban a díjlovassporthoz.

Kérlek, mutasd be a lovadat!

Barrosa Noir, „Bambi” egy ötéves, Barroso – Bordeaux × De Niro származású, oldenburgi fajtájú, HSH főtörzskönyves prémium kanca, akit a Szebényi család istállójából vásároltunk tizenegy hónapja. A kezdetektől nagy az összhang közöttünk, nagyon jó a munkakészsége, jó alapjár­módokkal rendelkezik és ugyan kimondottan nagyméretű, de nagyon dinamikus ló. Elsősorban tenyésztésre vásároltuk, de mást hozott az élet.

Barrosa Noir és Técsy-Papp Gabriella

A máriakálnoki nemzetközi versenyen is már nagyon szép teljesítményt láthattunk Barrosa Noirtól, amit a fiatal lovaknak kiírt idei korosztályos ob-n elért bajnoki címmel koronáztatok meg. Milyen út vezetett idáig?

Az országos díjlovaglóversenyeken szinte kivétel nélkül a legmagasabb ponttal zártunk kategóriánkban, és nagyon komoly pozitív visszajelzéseket kaptunk a bíróktól.

A máriakálnoki nemzetközi verseny a második közös versenyünk volt, és még előjött a rutintalanságunk az erős mezőnyben, de így is mindkét nap a negyedik helyen tudtunk végezni életünk első közös nemzetközi versenyén.

Egész évben nagyon készültünk az ob-ra, és az ott elért bajnoki cím tényleg a megkoronázása volt a szezonunknak.

Számítottál a győzelemre? Évről év­re egyre több fiatal lovat láthatunk a különböző korosztályokban, és idén elég erős volt a mezőny.

Nem igazán számítottunk rá, mert nagyon rutinos, nagynevű lovasok és kimondottan tehetséges fiatal lovak voltak a nevezők között.

Mik a terveid a jövő szezonra és hosszú távon? Tervezitek esetleg újabb ló bevonását a díjlovagló­sportba?

Az egész éves teljesítményünk alapján minősültünk Verdenbe, a Fiatal Díjlovak Világbajnokságára, ami óriási dolog számunkra, és megpróbálunk majd a lehető legjobban helytállni. Már most gőzerővel erre készülünk. A következő évben az ideihez hasonlóan szeretnénk több országos versenyen részt venni, és ha a Covid-helyzet engedi, néhány nagyobb nemzetközi versenyen is elindulnánk itthon és külföldön egyaránt.

Jelenleg belovaglás alatt van egy nagyon ígéretes hároméves HSH, saját tenyésztésű, de ugró származású méncsikóm, amit szintén díjló irányban igyekszem képezni és remélem, be fogja váltani a hozzá fűzött reményeimet.

Attila, Gabi említette, hogy ő végzi az ugrólovak idomítómunkáját, de gondolom, általa te is jobban elmélyültél már a díjlovassportban. Számos versenyen túlvagytok már, milyen tapasztalataid lettek az elmúlt időszak alatt? Érdekes lenne látni egy ugrólovas szemszögéből a díjlovasok világát.

Igen, amióta nagyrészt Gabi végzi az idomítómunkát a lovainkkal, és rendszeresen részt vesz velük a nálunk megrendezett Pachl Péter-edzőtáborokon, azóta egyértelmű pozitív változás állt be a lovaink lovagolhatóságában. Ez nemcsak nekem tűnt fel a lovaglásuk során, hanem a versenyeken is több helyről kaptam pozitív visszajelzéseket a lovaink munkájával kapcsolatban, versenybíróktól, sporttársaktól, más edzőktől egyaránt.

Lovagolhatóbbak az ugrások között, jelentősen idomítottabbak, mint régebben, ami az eredményességük és eladhatóságuk szempontjából is kiemelt fontosságú.

Gabi révén az idén volt lehetőségem részt venni országos és nemzetközi versenyeken, valamint a magyar bajnokságon egyaránt. Ezek mindegyike jól szervezett, nívós, kimondottan jó hangulatú verseny volt.

Külön élmény volt a díjlovasversenyeken összefutni olyan ismerősökkel, barátokkal, akikkel az ugróversenyek mindennapjaiból jól ismerjük egymást versenyzőként, szponzorként, tenyésztőként, és itt is aktívan jelen vannak vagy az üzleti élet részeként, vagy díjlovas párjuk partnereként, hozzám hasonlóan. Régebben mindig azt láttuk-hallottuk, hogy mennyire másak a két szakág versenyei, és mennyire „más világ” az ugrós és díjlovas társadalom, és ezzel szemben nagyon jó volt tapasztalni, hogy a versenyzőkön és hozzátartozóikon, támogatóikon keresztül mennyire átszövi egymást a két szakág!

Brillant Mokka Sahne és Gálfi Antónia

BRILLANT MOKKA SAHNE ÉS GÁLFI ANTÓNIA

Bár ez a szezon senkinek nem úgy alakult, ahogy eltervezte, te csak győzelemmel végeztél. Kérlek, mutasd be Brillant Mokka Sahnét!

Hatéves hannoveri kanca, Hinrich Engelke tenyésztőtől vettük három évvel ezelőtt, 2017 év végén. Apja Sarotti Mokka Sahne, anyai nagyapja Fürst Heinrich. Évek óta kerestünk és próbáltam fiatal lovakat, mire őt, baráti segítséggel megtaláltuk. Fontos szempont volt a választásnál, hogy képességeivel a nemzetközi porondon is méltón megállja a helyét.

Legutoljára Máriakálnokon láttalak az ob előtt, és már akkor gyönyörű látvány volt az a harmónia, amivel együttdolgoztatok a lovaddal, lentről úgy tűnik, nagyon összeilletek. Te hogy látod ezt?

Nagyon szépen köszönjük! Valóban, szinte szimbiózisban élünk együtt Lanival (hétköznapi becenevén), igazán mély szeretet van köztünk, s a külső szemlélő számára talán ebből olvasható ki az az összhang és harmónia, amire utaltál. Nagyon szerethető, kedves, finom karakterű ló, s ahogy a többi lovam, nem csak sporttársam, ő is hamar családtaggá vált.

Volt valaha nehéz időszak a képzése során? Vannak gyengeségei? És mit szeretsz benne a legjobban?

Az első évben egyedül kezdtem képezni, és persze voltak nehézségeink, nem hazudtolta meg német sportló vérvonalát, kedvence volt nyereg alatt az ágaskodás. Úgy gondoltam, egy tapasztalt edző segítségével lenne hasznos folytatni a munkát, így Ács Robi közreműködésével dolgoztunk tovább. Majd ebben az évben a karanténidőszak sok bonyodalmat hozott, volt pár hét, mikor nem tudtunk bemenni az istállóba, s ekkor Szalai Niki vállalta, hogy tréningezi Lanit.

Nikivel szuper csapattá alakultunk azóta. Kiváló edző, nagyon szeretünk vele dolgozni, rendkívül hálás vagyok neki is az elért eredményekért.

Hogyan telik egy átlagos heted?

Heti hat napot töltök reggeltől késő délutánig az istállóban. Lovaimnak a Foltin Lovaspark ad otthont, itt csodás feltételek és fantasztikus ellátás áll ló és lovas rendelkezésére. Kétlaki életet élek, mert eredeti lakhelyem Budapesten van, Máriakálnok már két éve a második otthonom. Mivel lótartásban eltérek a megszokottól, eddig egyik lovunkat sem volt szívünk eladni. Első lovam, Day Dream, akinek rengeteget köszönhetek, s akivel elindultam a versenyzés útján, a mai napig segítő jobb kezem, illetve Heaven’s Dark Lady, akinek segítségével nemzetközi porondra és több ifi Eb-re is eljutottam, nyugdíjas éveit éli velünk. Brillant Mokka Sahne mellett őket látom el, illetve mozgatom napi szinten.

Természetesen sokszor iktatok be laza napokat, ilyenkor terepre járok velük, általában Day Dreamet lovagolva, a két kanca pedig mellettünk nyargalászik ilyenkor. Mindhármukkal fürödtem már a Dunában. Igyekszem sok változatosságot belevinni a képzés melletti hétköznapokba.

Megnyertétek a hatéves fiatal díjló országos bajnokságot, elég erős mezőnyben, kiemelkedően szép lovaglással. Számítottál a győzelemre?

Egyáltalán nem, mégpedig azért, mert az ob előtt átmenetileg egy másik istállóba költöztünk, ahol akkor még nem volt pálya, így Lanival egyáltalán nem tudtam idomítani.

Az országos bajnokságra úgy mentünk el, hogy meglátjuk, milyen lesz a ló, és legfeljebb nem indulunk. Ehhez képest rendkívül készséges volt, az edzések a verseny előtti napon szuperül sikerültek, így ott maradtunk.

Bár a vírushelyzet miatt ismét nehéz tervezni, mégis, mik a terveid a következő szezonra? Hogyan zajlik majd a felkészülésed?

Nem tervezett programként Dallos Zsófi szövetségi kapitány keresett meg, tekintve a töretlenül sikeres évünket, javasolta a Fiatal Lovak Világbajnokságán való részvételt. Az országos bajnokságon elért eredmény után úgy döntöttünk, hogy az év zárásaként ezt a megtisztelő lehetőséget nem hagyjuk ki. A Covid-helyzet miatt vannak bonyodalmak, de szívből remélem, hogy gond nélkül kijutunk december elején Verdenbe, a világbajnokságra. A jövő évi szezont majd ezután tervezzük meg edzőmmel, Nikivel.

 

 

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2020/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minden nehézséget legyőzve haladunk tovább

A Kincsem Nemzeti Kft. a Covid19-világjárvány, a felfüggesztett versenyszezon, az elmaradt kiemelt rendezvények és a zárt kapus versenyek ellenére is sikeresen be tudta fejezni a 2020-as versenyszezont.

Lelkes múltunk, büszke jelenünk bíztató jövőképünk

Az idei évindító/évzáró cikkem fogalmazásakor kissé messzebbre tekintek vissza a 2020-as évnél. 2020 mindenki számára emlékezetes volt, kinek könnyebb, kinek nehezebb, mindenkinek újdonságot hozott az életébe. A Szabadidős Szakág azonban hivatalosan 2018-ban alakult meg egy év előkészítő bizottsági munkát követően, kezdjük onnan az események felidézését.

Elköltöztek a Carlsberg sörfőzde legendás lovai

Koppenhágában, a Carlsberg sörfőzde négy, mára már ikonikussá vált lovát a régi sörfőzde felújítása idejére átszállították a helyi állatkertbe. A Carlsberg látogatóközpont jelentős renováláson és modernizációs programon megy majd keresztül annak érdekében, hogy még inkább korabeli hangulatot tükrözzön.

Bábolna lova – a Shagya-arab

„Igen száraz, harmonikus fej, széles homlokkal, nagy sötét, egymástól távol ülő, kifejező szemekkel, kicsi, figyelmet sugárzó fülekkel” – írja a Shagya-arabról a Debreceni Agrártudományi Egyetem ismertetője, ami azzal folytatódik, hogy „a ló mindent átütő örökítő erejét csak acélossága, kitartása, igénytelensége, temperamentuma múlja felül.

Nóniusz ménvizsga és tenyészszemle

A Nonius Lótenyésztő Országos Egyesület a rendkívüli és reményeink szerint egyedi év lezárásaként a mezőhegyesi állami ménesbirtok rohamléptekkel fejlődő ménesében rendezte meg éves ménvizsgáját és országos tenyészszemléjét.

Cél a nemzetközi ismertség

Januártól Hegedűs Zsolt veszi át a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok dióspusztai Angol Telivér Ménesének irányítását. A korábban a Kincsem Parkban és Franciaországban is dolgozott szakember elsődleges célja, hogy a következő években a Bábolna nevet a magyar mellett a nemzetközi lóversenypiacra is bevezesse.

Még soha nem volt ilyen új, ami régi

A korábbi Mesterek Tornája versenysorozat huszonhetedik állomásán egy régi hagyomány teljesen új formában, SsangYong Hungarian Masters Balatonvilágos néven kelt életre a névadó szponzor, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával. Ahogy a nevében is benne van, a helyszín Balatonvilágos volt, mégpedig a Pulai Lovaspark – Kövy Team új fedeles arénája.

Veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajta lett az akhal-teke ősi lófajta

Új fajtával bővült a hazánkban tenyésztett, veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták köre. Az akhal-teke lófajtát már honfoglalás-kori őseink is ismerték és használták, mára azonban állománya jelentősen visszaszorult, mindössze 68 törzskönyvben nyilvántartott egyede él a lelkes tenyésztőknél.

A legmagyarabb arab lófajta

A shagya-arab őshonos magyar lófajta, amely 2004-től nemzeti kincsünk. A tetszetős küllemű ló, hátaslóként vagy fogatlóként is használható, nagyszerű szabadidő és sportló. Táv- és a vadászlovaglásra, valamint a díjlovaglásra is alkalmas. Könnyed mozgásúak, hamar tanulnak, nyugodt természetűek, kezesek. A hagyományőrző lovasíjászok és a western lovasok előszeretettel választják ezt a fajtát.

A siker küszöbén a muraközi ló

Új fejezetet nyitott a muraközi ló regenerálásában, amikor 2016 októberében V. Németh Zsolt államtitkár bejelentette a muraközi kutatási program indítását.