Back to top

Létrehozták a növényfajok legnagyobb katalógusát

Új, kibővített növényfaj katalógust tettek közzé, amelyben német kutatók több mint 1,3 millió fajt ismertetnek.

A lipcsei egyetem és a Német Integratív Biológiai Sokféleség Kutatási Központ (iDiv) kutatói összeállították a világ legátfogóbb katalógusát az ismert növényfajokról. Ez 1 315 562 növény nevét tartalmazza, így

mintegy 70 000-rel sikerült bővíteni az eddigi listát - ami körülbelül 20% -os növekedésnek felel meg. A kutatóknak továbbá sikerült pontosítaniuk 181 000 eddig tisztázatlan fajnak a nevét is.

Ez egy tízéves intenzív kutatómunka csúcspontját jelenti.

A lipcsei katalógus rendkívüli frissítései  kiszélesítik a jelenlegi ismereteket a növényi  fajok elnevezéseiről, és ez helyettesíti a The Plant List (TPL) a katalógust, amit a londoni Royal Botanic Gardens állított össze, és eddig ez volt a legfontosabb referenciaforrás a növénykutatók számára.

"A katalógus jelentősen segít abban, hogy a kutatók a világ minden tájáról ugyanazon fajra hivatkozzanak, amikor a megnevezéseket használják"

- érvelt dr. Martin Freiberg a botanikus kert munkatársa, a katalógus megalkotója. Mint mondta, eredetileg belső használatra szánta adatsorát Lipcsében, de sok kolléga más németországi botanikus kertekből arra buzdított, hogy tegyem mindenki számára elérhetővé. "

"A növénykutatás szinte minden területe a fajok megbízható megnevezésétől függ"

- teszi hozzá Dr. Marten Winter az iDiv központjából. A modern tudomány gyakran azt jelenti, hogy különböző forrásokból származó adatokat egyesítenek. Tehát pontosan tudnunk kell, hogy a kutatók milyen fajokra hivatkoznak, hogy ne keverjük össze az egyik növényt egy másikkal, vagy helytelenül csoportosítsuk őket.

Az LCVP referenciaértékként való használata sokkal magasabb fokú bizalmat ad a kutatóknak, csökkenti a félreértéseket és növeli a kutatási eredmények hitelességét - teszi hozzá.

A kutatók szerint ez a munka óriási feladat volt, de megtérül, Freiberg felbecsülhetetlen szolgálatot tett a növénykutatók számára szerte a világon.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Földimogyoró – hazai nemesítésből

A földimogyoró termesztése új korszakot nyithat a hazai mezőgazdaságban. Homokos területeken már sikerrel vizsgázott a növény, 2 tonnás hektáronkénti terméssel számolnak a zákányszéki gazdák. A Balla Zoltán által nemesített földimogyorók 2021-ben államilag elismert fajtává válhatnak.

Urban jungle - Házhoz szállítják a dísznövényeket

Urban jungle, urban gardening, plantlove, plantparents… csupán néhány új kifejezés, amelyek, még ha nem is kerültek át a köznyelvbe, az újdonságokra nyitott fiatalabb nemzedék által előszeretettel alkalmazott címkék lettek a Facebookon és az Instagramon. Az utóbbi években érzékelhetően megnőtt a növények, különösen a szobanövények népszerűsége.

Új, modern földkeverék gyártó üzemet épít a Klasman

Németország legmodernebb földkeverék gyártó üzemét építi fel a Klasmann-Deilmann a Schulte & Bruns vállalattal együttműködve Papenburg város kikötőjében. A gyárban 2026-tól indul el a tőzeg, farost, komposzt és más alapanyagok feldolgozása és a keverékek gyártása.

Plantarium 2021: elképzelhető hogy ismét digitális lesz

A nagyszabású kertészeti kiállítás előkészületei már javában zajlanak. Csak márciusban tudnak végleges döntést hozni arról, hogy milyen formában kerül sor az eseményre.

Kertészet és Szőlészet retro

Hetvenedik évfolyamába lépett a Kertészet és Szőlészet, híres korok tanúja volt, nagy felvirágzásokról és kevésbé dicső időkről egyaránt mesélnek írásai. Aki szereti a retrót, az tartson velünk, pörgessük végig a régi lapszámokat – ezúttal a tartalomban való különösebb elmélyülés nélkül.

Az étkezési búza ármetamorfózisa

Tavaly óta rebesgették, januárban megtörtént. Az étkezési búzából készülő liszt árának az emeléséről van szó, amit az alapanyag drágulásával indokolnak. Korábban is megkísérelték már, de a pékek ellenállásán mindig megbukott az akció.

Új gazdálkodási környezet: támogatás, adózás, kockázatkezelés

Több ezer milliárd forintnyi uniós forrás, kedvezőbb adózási feltételek és csökkenő adminisztrációs terhek, valamint új kockázatkezelési rendszer is segíti a mezőgazdaság életét az elkövetkező években.

Alig indult el, de már most tudni: az idei Educatio kiállításra sokáig emlékezni fognak

Megnyitotta "kapuit" a 2021-es Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, mely rendhagyó, online formában várja a továbbtanulás előtt álló fiatalok tízezreit. A 21 éves múltra visszatekintő rendezvény három napja alatt ezúttal is minden terítékre kerül a témában.

A jégkorszakot túlélték, de a COVID-járványt nem biztos – a vérük aranyat ér

Az atlanti tőrfarkú rákról van szó, melynek egyedszáma rohamosan csökken, mert különleges és egyedülálló vérük a gyógyszergyártók számára rendkívül hasznos, ezért egy egész iparág épült erre.

Fontos változások a földhasználat szabályozásában

Az utóbbi időszakban jelentősen változott a földforgalmazás szabályozása, ami a földhasználat terén is érdemi változásokat eredményezett. A törvénymódosítások célja az öntözési beruházások elősegítése és a családi gazdálkodás reformjának földügyi támogatása volt, azonkívül kiemelt szerepet játszott a változtatásokban az adminisztráció egyszerűsítése és a földdel való visszaélés megakadályozása.