Back to top

Vízfő turistaház Orfűn

A Mecsek-hegység észak felé nyíló völgyében húzódó tórendszer és a csendes falvak üde színfoltjai Baranya megyének. Egyre többen gondolják úgy, hogy Orfűre érdemes eljutni, majd többször visszatérni – a fokozott érdeklődés pedig folyamatos és célzott fejlesztéseket ösztönöz.

A Pécstől 15 kilométerre lévő faluba érve a tórendszer első tagja, a kéthektáros Orfűi-tó, vagy ahogyan a helyiek nevezik, a Kis-tó fogadja a látogatókat. Ebben a gazdag természeti környezetben egyedüli szálláshelyként bújik meg a Mecsekerdő komplexuma. A három hatszemélyes faház nemrég nyitott pihenőtérrel és kerti konyhával bővült. Ennek fagerendákra ácsolt emeletén kettő kétágyas szoba várja a bakancsos turistákat.

A szálláshely bővítése idén tovább folytatódott: a három faház mellé épült egy negyedik, továbbá egy új, korszerű turistaház is helyet kapott a tágas udvaron.

A Vízfő Turistaház két egységből álló, összesen tizenhat férőhelyes épülete hagyományos szerkezetekkel készült. A lakrészek földszintjén konyha-étkező és közösségi tér, valamint mellékhelyiség, a tetőtérben pedig két szoba és fürdőszoba található. A bejárati oldalon nagyméretű fedett teraszt és grillezőt alakítottak ki. Az udvaron bográcsozni is lehet, a kicsiket pedig játszótéri játékok és lengőteke várja. A szállás közvetlenül a vízparton helyezkedik el, ahol a horgászni is lehet.

A közelben, az Orfűi Malmoknál korhű gépekkel helyreállított malommúzeum és igényes kávézó, pár perc sétára homokos strand várja a látogatókat.

A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzetben számos túraútvonal és látnivaló csábít a természeti értékek felfedezésére, akár gyalogolni, kerékpározni, csónakázni vagy lovagolni támad kedvünk. Több strandot és különböző vízi sportlehetőségeket, kölcsönzőket is találunk a környéken.

A szálláshely az időjárás függvényében márciustól november elejéig foglalható.

Bővebb tájékoztatás:

E-mail: turizmus@mecsekerdo.hu

Cím: 7677 Orfű, Ady E. u. 39.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2020/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Egy csónak, egy ember

A koronavírusnak semmi sem szent. Amire lehet, arra „ráteszi a kezét”. A kormány eközben a járás megfékezéséért minden lehetséges eszközzel fellép, ami egyebek mellett a kijárási és más korlátozásokban testesül meg. A sportvadászok területre járásának korlátozása utána a horgászokat is elérték a szigorítások, melyekről a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) is beszámolt.

A lezárások miatt összeomolhat a bécsi nagybani piac

Bizonyos termékek kereslete 70-80 százalékkal visszaesett, mivel a nagykereskedelmi szolgáltatók többsége beszállítóként a helyi szállodaiparban és közétkeztetésben is érdekelt, megrendeléseik nagy részét elvesztették.

Újabb húspótló termékkel rukkolt elő a Beyond Meat

A Beyond Meat vállalat bejelentette új növényalapú darált sertéshúst helyettesítő termékét, melynek forgalmazását Kínában kezdi el. Növényalapú húspótól gyártóként arra törekszik a cég, hogy belépjen a jövedelmező ázsiai piacra termékeivel, melyeknek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Kínában.

A NAK javasolja a vendéglátóipari beszállítókra is kiterjeszteni a támogató intézkedéseket

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) javasolja a kormánynak, hogy a HORECA-szektort érintő gazdaságvédelmi intézkedéseket terjessze ki a HORECA-szektor és a közétkeztetés beszállítóira is. A kormány 484/2020. (XI. 10.) rendelete szerint a vendéglátóhelyek nem fogadhatnak vendégeket, csak elvitelre van lehetőségük kiszolgálni a vásárlókat, valamint a rendezvények tartása nem megengedett.

Elborzasztó körülmények egy sütőipari üzemben

Súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságokat – többek között penészes helyiségeket, eszközöket – tártak fel egy Csongrád-Csanád megyei sütőipari üzemben november közepén a Nébih szakemberei. A sütőüzem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették az általános szennyezettség, továbbá a jelöletlen, nem nyomon követhető, valamint lejárt minőségmegőrzési idejű alapanyagok miatt.

Ingyen osztogatták a szarvasgombát

Három kiló fehér szarvasgombát osztottak szét ingyen a járókelőknek, így tiltakoztak a vendéglők hirtelen bezárása ellen az olasz Marche régió vendéglátói.

Kizárólag laborhúst szolgálnak fel egy izraeli étteremben

Tel-Avivban megnyílt az első olyan étterem a világon, ahol laboratóriumban előállított csirkehúst szolgálnak fel. A vendégek étkezhetnek, és megnézhetik, hogyan készül a fő összetevő.

A biztonságos élelmiszer-előállítást segíti a NAK új kiadványa

Az élelmiszer-higiéniai elvárásoknak megfelelő tevékenységet, a szabályok ismeretét és betartását segíti a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) új, ingyenesen letölthető kiadványa. A „Biztonságos élelmiszer-előállítás” című, háromkötetes kiadvány az élelmiszeripari vállalkozások számára készült.

Kávé a koronavírus árnyékában

Kávéfarmi munkásoktól a baristákig világszerte 125 millió ember megélhetése függ a kávétól, amelynek hiánya az otthonról dolgozók és gyermekeiket otthonukban tanító szülők életét is igencsak megkeserítette volna.