Back to top

Egyre többfelé telítődnek a talajok

Bár a december télies idővel kezdődött, a folytatásban megenyhült az idő, és többfelé fagymentes, de csapadékos hét áll mögöttünk. Így a száraz november után most folytatódott a talajok őszi-téli feltöltődése. Az előttünk álló héten is marad az átlagosnál enyhébb időjárás, de jelentősebb csapadék a jövő hét közepéig nem valószínű.

A múlt hét második felében csütörtökön a Dunántúlon többfelé esett, a nyugati, délnyugati határszélen némi hó is hullott.

Péntektől országszerte szárazra és egyre enyhébbre fordult az idő.

Megszűntek a múlt hét első felében még jellemző éjszakai fagyok, és a hétvégére kimondottan tavasziassá vált időjárásunk, napközben 10 fok fölötti, délkeleten 15 fok fölötti hőmérsékletekkel, sok napsütéssel. Vasárnap este délnyugat felől mediterrán ciklon érkezett, így hétfőn többnyire felhős, a keleti országrészben esős idő volt jellemző. A hőmérséklet bár több fokkal visszaesett, de így is fagypont fölött maradt reggelente is. Kedd estétől újabb mediterrán ciklon okozott csapadékot, és bár szerdán északkeleten még több órára kisütött a nap, a Dunántúlon már esős idő volt jellemző.

Így csütörtök reggelig a mögöttünk álló egy hétben az ország nagy részén 15 és 30 mm közötti csapadék hullott.

Ennél kevesebb a Tiszántúl északi részén esett, ahol alig volt eső, a nyugati, délnyugati határszélen viszont 35-40 mm-t mértek. A talajok felszíne az ország nagy részén igen sárossá vált, főként az északi országrészben vízzel borított foltokat is látni. A felső fél méteres réteg is sokfelé telített, az ennél mélyebb rétegekbe azonban az Alföldön valamint a Dunántúl déli és keleti tájain még tud nedvességet felvenni a talaj.

Az előttünk álló egy hétben is folytatódik az ilyenkor megszokottnál enyhébb időjárás.

Vasárnapig gyakran lesz erősen felhős az ég, és többfelé kell párás, ködös időre számítani. Számottevő csapadék nem valószínű, de szitálás, pénteken keleten gyenge eső előfordulhat. Vasárnap a legtöbb helyen megszűnik a köd, a Dunántúlon szakadozottabbá válik a felhőzet, főként a nap első felében azonban többfelé előfordulhat gyenge eső.

A hőmérséklet a hét végéig többnyire éjszakánként is fagypont felett alakul, péntek reggel a délnyugati tájakon valószínű gyenge fagy.

Napközben 3 és 8 fok közé emelkedik a hőmérséklet. A jövő hét első napján még nagyobb területeken kisüthet a nap, a derült tájakon azonban hajnalban fagypont alá csökken a hőmérséklet, viszont napközben 5 fok fölé melegszik a levegő. Ezzel szemben a tartósan borult, párás, ködös területeken alig lesz napi hőingás, kevéssel 0 fok fölötti hőmérsékletek lesznek jellemzőek. Kedden sokfelé marad napközben is rétegfelhős, párás az idő, majd a hét közepén főként a Dunántúlon és a Tiszántúlon szakadozhat fel a felhőzet, és süthet ki a nap, míg máshol marad az egyhangú, szürke idő, néhol szitálással. A szél megélénkülésére főként a Kisalföld térségében lehet számítani vasárnap és kedden, ott szikkadhatnak némiképp a sáros talajok.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Népszerű a török paprika

Törökország tavaly 35%-kal több paprikát szállított külföldre, annak ellenére, hogy 111 Európába érkező tételt kifogásoltak a határérték feletti rovarölőszer-maradvány miatt.

Intelligens metszőrobot

A szórványgyümölcsösök Közép-Európában a fajokban leggazdagabb biotópok közé tartoznak. Az állományok nagy részét azonban a pusztulás fenyegeti, mivel az idős, beteg fák fenntartása épp hogy gazdaságos, a gyümölcsösök túlnyomó többségét nem, vagy nem megfelelően ápolják. Ennek eredményeképpen a fák megbetegszenek, elpusztulnak.

Varázsoljunk tavaszt: március elsejei népszokás

A március elsején beköszöntő naptári tavaszt egy kedves hagyománnyal várhatjuk, illetve marasztalhatjuk. Mivel egyébként is kicsit szeszélyes időszakról van szó, egy kis „varázslás” csak segíthet.

Emberrablók keserítik meg a nigériai gazdák életét

Emberrablók törtek be egy délnyugat-nigériai baromfitelepre, ahonnan elhurcolták többek között a gazdaság tulajdonosának fiát, Ayodeji Emmanuelt is. A 24 éves férfi elengedéséért cserébe 100 millió nairát, azaz mintegy 77 millió forintot követelnek.

Harmincezer gyertyánnal ültették be az épületet

Több mint 30.000 gyertyánnal ültették be a Düsseldorf központjában, a jól ismert Königsallee közelében található üzlet-, és irodaházként működő Kö-Bogen II épületegyüttes homlokzatát és tetőterét. A város zöld szíveként jellemzett új Kö-Bogen II projekt fő célja, hogy példát mutasson: így is lehet küzdeni az éghajlatváltozás ellen.

Versenyben a fás betegségekkel

Az utóbbi évtizedekben mind több korai tőkepusztulás következik be a szőlőkben. A fás betegségek ellen egyelőre nem tudunk növényvédő szerrel védekezni, de más segítséget adhatunk a tőkéknek. Erről szólt a Malagrow Kft. webináriuma, ahol egy új készítményt mutattak be, amely serkenti a szállítónyalábok fejlődését.

Karantén károsítók a szőlőben, avagy mit is jelent a növényegészségügyi zárlat

Az elmúlt évtizedben már megismerkedhettünk a növény­egészségügyi zárlat fogalmával, ennek lényegét nagyjából minden szakmabeli ismeri. A köznapibb kifejezések, például a „borvidék zárlata” azonban számos tévhitnek, rémhírnek adtak táptalajt, így nem árt, ha egy szakfolyóirat hasábjain újra tisztázzuk, mit jelent a bejelentési kötelezettség és a hatósági zárlat.

Csokorköltemények minden fokon - I. Flora Kupa virágkötészeti verseny

Flora Hungaria Nagybani Virágpiac hosszú éveken keresztül adott otthon hazánk legrangosabb kertészeti rendezvényének. A Hortus Hungaricus Nemzetközi Kertészeti Kiállításon bemutatkoztak a meghatározó kertészeti termékcsoportok, szolgáltatók, helyet adott a szakember-találkozóknak, illetve a termékek, szolgáltatások, kertépítészet mellett a virágkötészetnek is.

Kertészetekben nélkülözhetetlen: a tőzeg kitermelése és felhasználása fenntarthatóan

A legtöbb cserepes növény közegének fő alkotóeleme a tőzeg. Kitermelésének környezeti hatása az alkalmazott gyakorlattól függ.

Javult-e a nők helyzete a mezőgazdaságban?

Az agrárvállalkozások egyre befogadóbbak a nemek és a faji sokféleség szempontjából, és bár növekszik az egyenlőség tudatossága az ágazatban, még mindig több a tennivaló egy új felmérés szerint.