0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Ismét összefogtak az erdészek és a civilek!

2019-ben már beszámoltunk róla, hogy megújult a bükki kövek árnyékában megbúvó Toldi-kunyhó, mely a felsőtárkányi erdészek, Szűcs Paula alföldi túrázó és az ország több pontjáról érkező tűzoltócsapat együttműködésének volt köszönhető.

Az összefogás idén is meghozta eredményét, hiszen ősz végére az Ódor-vár mellett lévő erdei pihenőhely újjáépült, erdészek és barlangászok közös munkájának köszönhetően.

A cserépfalusi Ódor- vár kedvelt turistacélpont, melynek története több száz évre nyúlik vissza.

Egyes feltételezések szerint a környező terület már a kő- vagy vaskorban lakott volt, de valószínűleg a várfalakat csak a tatárjárás idején építették meg. A Hór-völgy felé magasodó várat a történelem vihara sokszor idegen kézbe sodorta. Husziták és törökök is feldúlták, és elfoglalták, míg végül a kicsiny vár falai közül a Fekete Sereg űzte ki az ellenséget, melyet Mátyás seregei örökre leromboltak.

Az egykori várból a Hór-völgyben futó utak kiválóan ellenőrizhetőek voltak, mely kilátás a mai napig elkápráztatja a turistákat.

A fokozottan védett természeti környezet, az északi magas csúcsok, a szűk völgyek, és az Alföldig elnyúló déli lankák egyedülálló körpanorámát biztosítanak az ide túrázóknak.

Nem is csoda, hogy országosan ismert és kedvelt túracélpont!

Nevét vélhetően az odorjas (barlangos terület) szóból kapta, mely utalhat az alatta lévő változatos barlangrendszerre. Legismertebb a déli oldalán nyíló Hajnóczy-cseppkőbarlang, melyet minden évben barlangászok kutatnak nyári tábor keretében.

A vár szomszédságában lévő erdei pihenőhelyet sajnos már megette az idő vasfoga. barlangászok és erdészek közös munkájának és támogatásának köszönhetően mára azonban teljesen újjáépített szerkezettel fogadja a megfáradt túrázókat.

Az EGERERDŐ Zrt. munkatársai remélik, hogy a közeljövőben sokan fognak megfordulni a megújított pihenőhelyen, hogy a vár sáncaira felkapaszkodva rácsodálkozhassanak a gyönyörű téli erdőre.

Forrás: EGERERDŐ Zrt.