0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nyérc tetemek milliói fertőzik Dánia nyugati részét

Megjelent a koronavírus a dán nyérctelepeken, ezért a biztonság érdekében felszámolták az összes gazdaságot és elrendelték 17 millió állat leölését.

November elején több száz nyérceket tenyésztő gazdaságban megjelent a koronavírus, ezért a dán kormány a faj felszámolása mellett döntött és mintegy 17 millió nyérc leölését rendelte el.

A hatalmas mennyiségű  állati tetemtől való megszabadulás igazi logisztikai kihívásnak bizonyult, a hatóságok erre a célra az ország nyugati részén fekvő, elhagyott katonai területet szemelték ki.

A területeken lévő gödrökbe temették a leölt nyérceket. Nem sokkal ezt követően a bomlási folyamat során felszabaduló gázok elkezdték a felszínre tolni a nyércek maradványait, aminek következtében Holstebro község közelében elviselhetetlen állapotok alakultak ki.

A gond feltehetően az volt, hogy a gödrök túl sekélyek voltak a talaj pedig laza szerkezetű.

A Dán Környezetvédelmi Ügynökség november végén, készített jelentést a kialakult helyzetről a Dán Műszaki Egyetem geológiai felmérése alapján.

A kutatások kimutatták, hogy ezen a területen a talajvíz már szennyezett lehet.

A hatóságokat gyors cselekvésre szólították fel. November végén Rasmus Prehn egészségügyi miniszter döntése alapján feltehetően a levágott állatokat exhumálják és elégetik.

A felmérések és a kutatások tovább folytatódnak a nyérc tetemek környezeti hatásainak felderítésére. Az eredményeket az év elején tehetik közzé. Az állatok elhantolásának helyeit éjjel-nappal őrzik, hogy megakadályozzák a vadállatok megjelenését a helyszínen.

A szinte megmagyarázhatatlan történésekről döbbenetes videó készült.

Forrás: rp.pl