Back to top

Egy borászatban csak jól érezhetjük magunkat

A borral, borturizmussal foglalkozók számára informatív és sokrétű videókonferencia zajlott decemberben, a Borturizmus Magyarországon 2020 Webinar kapcsán, de a bor iránt mélyebben érdeklődőknek is érdekes előadásokat tartalmazott az esemény.

Az online rendezvényen a borturizmus aktualitásait, számokat és statisztikákat osztottak meg az előadók, a hallgatók nyomon követhették a nemzetközi borturisztikai trendeket és három meghívott borászatot hallgatva kiértékelhették, miként áll Magyarország e téren, s ezen túl megismerkedhettek a borturisztikai eszköztárával, az ágazat nyújtotta élménykínálattal és a borutak szervezésének tudnivalóival.

„A magyar borkultúrát és a hazai borturizmust a bort megalkotó és a borászatot képviselő személyek teszik színessé és különlegessé”- hangsúlyozta Gál Zsombor, az esemény fő szervezőjének, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Borturizmus és Borkommunikációs Terület vezetője, hogy a szakmai szervezetekkel együttműködve 2019-ben létrehozták a magyar bor új márkakoncepcióját.

A közösségi márkakoncepció megalkotása fordulópontot jelent a magyar bor kommunikációjában, így egységes márkakoncepció részeként új logó, szlogen és friss üzenetrendszer erősíti a magyar borok kommunikációját belföldön és a világpiacon.

„Régi igény volt a borágazat szereplőinek részéről, hogy legyen egy konszenzuson nyugvó, egységes arculata a magyar bornak, a Magyar Turisztikai Ügynökség ezt a szándékot karolta fel”- hívta fel a figyelmet a Magyar Bor: Személyesen közösségi ernyőmárkára. Ezen keresztül is szeretnék megmutatni, hogy a magyar borok világszínvonalúak, csúcsminőséget képviselnek. Feladatuknak tekintik marketingkommunikációs eszközökkel támogatni Magyarország pozíciójának megerősítését a világ bortérképén. Az új logó és szlogen egységes megjelenést és kommunikációt jelent a fogyasztók felé.

Olyan üzenetrendszert szerettek volna megalkotni, amely kifejezi a magyarok évezredes, nemzeti büszkeséget tápláló, személyes viszonyát a magyar borral. 

Az új bormárka képviseli a magyar borkultúra változatosságát, egységbe szervezve a magyar bor kommunikációját. A magyar bor márkastílusának létrehozása azt a célt szolgálja, hogy mind a belföldi, mind a külföldi fogyasztók számára megismerhetővé váljanak a magyar bor és a borászatok értékei, ezáltal pedig a magyarországi borvidékek felfedezésére inspiráljon.

Az új logó két részből áll: az egyik egy ikon, a másik a fő üzenet. Az ikon a magyar trikolórt jeleníti meg, a szlogen pedig a „Személyesen” kifejezés lett. A kommunikációban megjelink további szlogenként a Magyar Bor = Magyar Borász, mint tartalmi üzenet.

„A bor alkotóit előtérbe helyező kommunikáció a világban is egyedi, nincs más olyan borágazati kommunikációs stratégia, mely első helyre helyezi az embert.

Fontos kiemelni, hogy ez az üzenet minden borvidéken működik, nem válogat, mindenki azonosulhat vele” – hangsúlyozta Gál Zsombor, hogy a hely és a borász egyedisége jelenik meg minden egyes palackban. „Hisszük, hogy az új arculat karakteressége, szerethetősége közelebb hozza a fogyasztókat a magyar borhoz, és a borok születésének mélyebb megismerésére inspirál. Legfontosabb szándékunk, hogy kedvet csináljunk a borral kapcsolatos utazásokhoz, szeretnénk elmesélni, miért érdemes felfedezni mind a 22 borvidékünket” – tette hozzá.

A borturizmus lényege az élmény
Fotó: viniczai

Ehhez életre keltették a bor.hu portált, és megtöltötték tartalommal. Borturisztikai térképeket készítettek a könnyebb tájékozódás érdekében – elsősorban a borrégiókta hangsúlyozva -, s folyamatosan bővítik fotó- és  videótárukat.

Mára 320 borászat regisztrált az oldalon, amin keresztül már áttekintést lehet szerezni a hazai borkínálatról.

Nyomtatott kiadványok is segítik a megismerést, amelyeket a magyaron kívül angol, német és francia nyelven lehet elérni. Emellett a közösségi médiában – youtube, instagram, facebook - is aktív megjelenést terveznek, de az ágazathoz kapcsolódó szakemberek képzését is felvállalták. Szakmai tanulmányutak, találkozók szervezésébe ugyancsak belevágtak, ám az idei, pandémiás év miatt ezt más mederbe kellett terelni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lúdágazati körkép - Csökkenő kereslet és termelés

A hazai víziszárnyas-ágazat folyamatosan a talpon maradásért küzd. A termelékenységet befolyásolta a madárinfluenza-járvány, emellett a koronavírus-világjárványhoz kapcsolódó korlátozások is visszavetették a lúdágazat termelését.

A világ legelterjedtebb szőlőfajtái

A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) honlapján bárki számára hozzáférhető, hogy melyek jelenleg a világ legelterjedtebb szőlőfajtái. Az összeállítás nemcsak a varietászok rangsorát mutatja meg, de azok pontos, hektárban mért adatait, illetve területi változásaik trendjét is. Ezentúl a fajták rövid jellemzését, elterjedésük főbb országait is olvashatjuk a remek összefoglalásban.

A fákon maradt a citrom

Rengeteg citrom romlott meg az ausztrál gazdáknál, mert nem találtak elég szedőt, ráadásul a szupermarketek is kevesebb gyümölcsöt kértek.

Növénykínzás: ilyen is van…

Nem csak ízlés dolga, ha befestett levelű növényt, vagy olyan kaktuszt veszünk, amire mű-, vagy szárazvirágot ragasztottak. Azért árusítanak csak ilyen giccseket, mert van aki megveszi. Az ízléstelenség mellett ez azonban egy élőlény kínzása is egyben...

Balatonnyi bor

Hat borvidék, egy borrégió, s ami összeköti őket, a Balaton. Idén már 18. alkalommal rendezték meg a Balatoni Borok Versenyét Balatonfüreden.

Ipari drónokkal foglalkozó cégbe száll be az MIB Invest Group

Új tulajdonossal bővült az ABZ Drone (Agrobot Kft). A Szekeres István által tulajdonolt MIB Invest Group jelentős részesedést vásárolt az ipari drónok, drónszoftverek kereskedelmével, szakszervizzel és drónpilótaképző tanfolyamokkal foglalkozó cégben.

Támogatás elismert minőségrendszerek promóciós tevékenységéhez

Megjelent a „Minőségrendszerekhez kapcsolódó előállítói, termelői csoportosulások tájékoztatási és promóciós tevékenysége” című pályázati felhívás. A pályázat fő célja, hogy az Európai Unió és Magyarország által elismert minőségrendszerek ismertek és elismertek legyenek a piacok és a vásárlók körében. Az első benyújtási szakasz 2021. július 9-étől 2021. augusztus 9-éig tart.

Az emberek keresik a szépet

Az emberek a vírus miatt kialakult nehéz helyzetben sem veszítették el szépérzéküket, ami abban is megnyilvánul, hogy sok virágot ültetnek. A régi és az új fajtákat egyaránt keresik, mert örömüket lelik a kiskerti munkában és az eredményében. Parragi Péter és felesége, Parragi Edina a család nevét viselő kertészet alapítói fogalmaztak ekként.

Kína húsimportja csökkent a tavalyi évhez képest

Kína májusban 789 000 tonna húst importált, 3,3%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban - derült ki a vámhatóság hétfőn közzétett adataiból, miután a sertéshús hazai árának zuhanása csökkentette az import iránti keresletet.

Az egyetlen megoldás az elöregedő agráriumra

Az agrárium területén működő gazdaságok zömét idősebb korosztály irányítja. Ugyanakkor a felgyorsult digitális világ a mezőgazdaságban is megköveteli az új trendek és a másfajta gondolkodásmód beépítését a vezetési stratégiákba.