Back to top

Új gombaölőszer szántóföldi és kertészeti kultúrákban is a BASF kínálatából

Az elkövetkező években a régi, korszerűtlen gombaölő hatóanyagok kivonása miatt a jelenlegi, mintegy 2 millió hektárnyi olyan területnek, ahol gombaölőszert használnak 75 százalékán kell majd új hatóanyagot alkalmazni. Nagy kihívás ez a gazdálkodóknak, a növényvédőszergyártóknak pedig nagy felelősség.

MMG - Gombaölő hatóanyagok kivonása - mi lesz a megoldás?

A BASF több mint 10 éves kutatómunkával alkotta meg a Revysol nevű azol típusú gombaölő hatóanyagot. Revycare néven kerül forgalomba, és idén már számos termelő szántóföldi kísérletben is kipróbálta.

Amiről be tudok számolni, hogy az idei évben kapta meg a termék az engedélyét – mondja Hajnal Gábor, a BASF Hungária Kft. Agrodivízió marketingvezetője. Tehát effektíve termelésben még nem mutatkozott be, de nagyon sok termelő partnerünknek adtunk ki kísérleti mintákat, illetőleg saját kísérleteket is állítottunk be.

Mindezeknek az a tapasztalata, hogy ez az új termék felülmúlja hatékonyságban a régieket, és ami a „zöldségét”, avagy környezetkímélőségét illeti, messze felülmúlja azokat, hiszen kiállja a legszigorúbb, legújabb próbákat is.

Bár a legnagyobb gazdasági kárt kalászosokban a rozsda okozza, de a fuzáriumfertőzés felértékelődött. Az ez elleni védekezés kiemelt fontosságú lehet.

Szántóföldi bemutató
Fotó: Csatlós Norbert
Hajnal Gábor, a BASF Hungária Kft. Agrodivízió marketingvezetője kiemelte: "A nagy előd termékünk a Tango Star fuzáriumra is jól használható volt.

Az volt a célunk a Revycare-rel, hogy egy méltó utódot hozzunk, ami teljes egészében leváltja a Tango Start,

és ezért nagyon fontos volt számunkra, hogy a fuzárium szempontból is hatékony legyen a Revycare és most úgy látjuk, hogy a 2021-es szezonra a fuzárium-engedélye is meglesz a Revycare-nek,

hatékonyságáról természetesen tudjuk, hogy megvan, viszont, ha minden jól megy, akkor az engedélye is meglesz a fuzárium elleni védekezésre 2021-re."

Az említett Tango Start mintegy 300 ezer hektáron használták a termelők. A gyártó célja, hogy a termelők álljanak át a Revycare használatára.

A Tango Start elsősorban a korai védekezés időszakában használták a termelők egy egyliteres dózissal – hangsúlyozza Hajnal Gábor. A mi javaslatunk az, hogy ezek a termelők váltsanak Revycare-re, 0,75 literes dózissal.

Ezt a dózist ajánljuk 2 nóduszig, majd 3 nódusztól azt javasoljuk, hogy az egy literes, magasabb dózist használják a termelők, hiszen ilyenkor már nagyobb a növény, és általában magasabb a betegségnyomás is.

Fotó: pixabay.com
A hatóanyagkivonások azonban a szántóföldi kultúráknál érzékenyebben érintik a kertészeti kultúrákat. Több olyan növény is van, amelyben bizonyos kártevők ellen egyáltalán nincs engedélyezett hatóanyag, ami piaci hátrányt is okoz a magyar termelőknek.

Hajnal Gábor, a BASF Hungária Kft. Agrodivízió marketingvezetője hozzátette:

Ugye a kertészeti kultúrákat nagyon nagy mértékben érintik a hatóanyagkivonások.

Roppant fájó módon. Még fájóbban, mint a szántóföld esetében. Amit itt el tudok mondani, hogy mi most már három éve belevágtunk abba, hogy megújítsuk a portfoliónkat. Láttuk azt, hogy nagyon sok régi hatóanyag ki fog menni ezen a területen, ezért belevágtunk.

Elsőnek hoztuk a Sercadist, ami ugye egy lisztharmat-specialista verhetetlen hatékonysággal a lisztharmatban és hosszú távon rendelkezésére áll a termelőknek.

Aztán érkezett a Delan Pro, ami a peronoszpóra elleni védekezésben hozott egy teljesen új standardot. És nem állunk meg! Volt egy online bemutatónk, amikor bemutattuk az új azolunknak, a Revysolnak a hatékonyságát szőlőben. Ez a termék 2022-2023 táján fog érkezni Revyona néven, ami soha nem látott hatékonyságot fog hozni és ahogy mondtam, az összes zöld próbát kiállja.

Riportunk elkészülte után érkezett a hír, hogy a Revycare 2020. december 15-én megkapta a hatóságtól a fuzáriózis betegség elleni engedélyokirat-kiterjesztést. Így a gazdálkodók 2021-ben már a fuzáriumfertőzés ellen is védekezhetnek a Revycare-rel.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Népszerű a török paprika

Törökország tavaly 35%-kal több paprikát szállított külföldre, annak ellenére, hogy 111 Európába érkező tételt kifogásoltak a határérték feletti rovarölőszer-maradvány miatt.

Intelligens metszőrobot

A szórványgyümölcsösök Közép-Európában a fajokban leggazdagabb biotópok közé tartoznak. Az állományok nagy részét azonban a pusztulás fenyegeti, mivel az idős, beteg fák fenntartása épp hogy gazdaságos, a gyümölcsösök túlnyomó többségét nem, vagy nem megfelelően ápolják. Ennek eredményeképpen a fák megbetegszenek, elpusztulnak.

Varázsoljunk tavaszt: március elsejei népszokás

A március elsején beköszöntő naptári tavaszt egy kedves hagyománnyal várhatjuk, illetve marasztalhatjuk. Mivel egyébként is kicsit szeszélyes időszakról van szó, egy kis „varázslás” csak segíthet.

Harmincezer gyertyánnal ültették be az épületet

Több mint 30.000 gyertyánnal ültették be a Düsseldorf központjában, a jól ismert Königsallee közelében található üzlet-, és irodaházként működő Kö-Bogen II épületegyüttes homlokzatát és tetőterét. A város zöld szíveként jellemzett új Kö-Bogen II projekt fő célja, hogy példát mutasson: így is lehet küzdeni az éghajlatváltozás ellen.

Versenyben a fás betegségekkel

Az utóbbi évtizedekben mind több korai tőkepusztulás következik be a szőlőkben. A fás betegségek ellen egyelőre nem tudunk növényvédő szerrel védekezni, de más segítséget adhatunk a tőkéknek. Erről szólt a Malagrow Kft. webináriuma, ahol egy új készítményt mutattak be, amely serkenti a szállítónyalábok fejlődését.

Karantén károsítók a szőlőben, avagy mit is jelent a növényegészségügyi zárlat

Az elmúlt évtizedben már megismerkedhettünk a növény­egészségügyi zárlat fogalmával, ennek lényegét nagyjából minden szakmabeli ismeri. A köznapibb kifejezések, például a „borvidék zárlata” azonban számos tévhitnek, rémhírnek adtak táptalajt, így nem árt, ha egy szakfolyóirat hasábjain újra tisztázzuk, mit jelent a bejelentési kötelezettség és a hatósági zárlat.

Csokorköltemények minden fokon - I. Flora Kupa virágkötészeti verseny

Flora Hungaria Nagybani Virágpiac hosszú éveken keresztül adott otthon hazánk legrangosabb kertészeti rendezvényének. A Hortus Hungaricus Nemzetközi Kertészeti Kiállításon bemutatkoztak a meghatározó kertészeti termékcsoportok, szolgáltatók, helyet adott a szakember-találkozóknak, illetve a termékek, szolgáltatások, kertépítészet mellett a virágkötészetnek is.

Bayer innovációk

Mezőgazdász körökben aligha kell bemutatni a Bayer portfólióját. A Dekalb hibridek kiváló aszálytűrésükkel, gyors vízleadó képességükkel és kiemelkedő terméspotenciálukkal váltak népszerűvé. A Bayer növényvédelmi megoldásokat, az innovatív növényvédő szerek, a kiváló hatékonyság és ezáltal termésbiztonság jellemzi.

Megfejtették a növényi immunrendszer egyik titkát?

Nemzetközi kutatócsoport vizsgálta a növényi immunrendszer molekuáris mechanizmusait. Összefüggést találtak a növekedési erély és a kórokozókkal szembeni ellenállás között.

Harc a repce rovarkártevői ellen

A Corteva négyrészes online konferenciájának utolsó napján a repce volt a figyelem középpontjában, a napraforgó, a kukorica és a kalászosok után. Mint Borsos László, a Corteva Agriscience ügyvezetője fogalmazott, egy ekkora cég számára az innováció nem választható opció, hanem kötelező feladat.