Back to top

Új fogalom a hibridválasztáshoz – Okos hibridek a gyakorlatban

A precíziós növénytermesztés hatékonyságának növelése új kihívásokat jelent a mezőgazdasági kutatásban és a gazdálkodásban egyaránt. A precíziós műszaki fejlesztések jelentős energia és anyagmegtakarítást eredményeztek. Napjaink kihívása megfelelni a fenntartható és eredményesebb gazdálkodásnak.

Fotó: KITE Zrt.
A precíziós technológiák fejlesztései lehetővé teszik és megkövetelik a szántóföldi növények, így a kukorica igényeinek minél hatékonyabb kielégítését. Ehhez ismerni kell a hibridek paramétereit és az eltérő környezeti hatásokra adott válaszait, hogy a genetikai potenciáljukról a lehető legtöbbet tudjuk meg.

Különösen fontos a víz- és tápanyagstresszre adott növényi reakciók számszerűsítése és azok felhasználása a szántóföldi technológiákban.

Ezen több éves vizsgálatok lehetővé teszik az adott hibrid minél jobb megismerését.

A KITE Zrt. Innovációs Központjának fejlesztői és a Debreceni Egyetem munkatársai közös munkájuk során az elmúlt négy-öt évben négy, a KITE Zrt. által forgalmazott hibridet is bevett a vizsgálataiba. Ezek az Armagnac, a Fornad, a Sushi, és a Loupiac névre hallgató termékeink.

A cél az volt, hogy megmutassuk, a precíziós technológiában hogyan állják meg a helyüket és számszerűsítve leírjuk, hogy a vegetációs időszak különböző fázisaiban milyen az ideális állapot ahhoz, hogy a 18-20 t/ha-os termésszintet elérhessük.

Vizsgálataink során az alábbi kritikus fenofázisokban végeztük méréseinket: a vetés, a hatleveles és 12 leveles állapot, a nővirágzás, a fiziológia érés és a betakarítás.

Fotó: KITE Zrt.

A vizsgálat az alábbi pontokra tért ki és rendelkezik pontos adattal:

  • a hibrid kelésétől a többi kritikus fázisig eltelt napok száma és a szükséges hőösszeg
  • a kelés aránya
  • az átlagos növénymagasság
  • hasznos hőösszegek a keléstől a betakarításig
  • csőhossz, csőátmérő, szemek száma, szemsorok átlagos száma
  • betakarításkori szemnedvesség
  • a vegetáció csúcsán milyen az ideális NDVI érték

Fotó: KITE Zrt.
Azok a hibridek, melyek ebben a vizsgálatban bizonyítottak a jövőben „SMART HIBRID” védjegyet kapnak, mely igazolja, hogy hibrid tesztelve lett és bizonyított precíziós technológiai környezetben.

Ezzel lehetővé válik, hogy a termelő végig kísérje a vegetációs időszakot és a saját értékeit hasonlíthatja az ideális állapothoz a minél magasabb hozam elérése érdekében.

A kutatás nem áll meg, a terveink között szerepel, hogy a jövőben további kukoricahibrideket vonjunk be kísérleti sorozatba, és más fajokra is kiterjesszük azt.

A hibridek leírását tartalmazó kiadvány itt tölthető le.

Forrás: 
KITE Zrt.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fejlődés, fejlesztés, befektetés

Számos fogalom átértékelődött az életünkben lassan több mint egy éve jelen lévő koronavírus-­járvány következtében. Az eddig természetesnek tűnő dolgok bizonytalanná váltak, sok minden át- és felértékelődött. Kiderült, mi nélkül lehet, és mi az, ami nélkül nem tudunk élni. Ilyen utóbbi az élelmiszer-ellátás, és az ahhoz kapcsolódó termelés biztonsága.

A fenntarthatóság mellett kötelezte el magát a New Holland

Az idén 126 éves mezőgazdasági gépgyártó cég idén erősíteni kívánja piaci pozícióit, miközben továbbra is kiemelt figyelmet szán a megújuló energiaforrásokat fókuszba állító fejlesztéseinek és partnerségi együttműködéseinek - hangzott el a márka első európai online sajtótájékoztatóján.

Növénytáplálás földön égen

Az elmúlt évtizedekben a világ mezőgazdasága nagyot fejlődött. Elég csak a korszerű gépekre vagy az innovatív fajtákra, hibridekre gondolni. Ugyanakkor mintha kicsit megfeledkeztünk volna legfontosabb termelő eszközünkről, a talajról.

Értéktőzsde: Tovább nőtt a gabona ára

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéséről.

Kihívások után, kihívások előtt Mezőhegyesen

Hektikus év volt 2020 Mezőhegyesen is. Volt tavaszi aszály, özönvíz és márciustól a koronavírus járvány is rendkívüli intézkedéseket követelt. Mindemellett beruházásokat indítottak el és adtak át. A vezérigazgató azonban összességében pozitívnak értékeli az évet.

CEMOS traktor: megnövekedett hatékonyság

A Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) által végzett átfogó teszt során a CLAAS traktorok CEMOS rendszere egyértelműen bizonyította kiváló képességét a hatékonyság növelésére. A talajmunkák során akár 21 százalékos optimalizálási lehetőséget állapítottak meg.

Nem engedhetjük ismeretlen eredetű élelmiszerek beáramlását!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara határozottan kiáll a magyar illetve az európai gazdálkodók és fogyasztók mellett: elfogadhatatlannak tartja az Európai Unió és a dél-amerikai MERSOCUR-országok közötti kereskedelmi megállapodást. Fellépünk az ismeretlen eredetű élelmiszerek beáramlása, a gazdálkodók tönkretétele ellen!

Hiányoznak a téli rendezvények a délvidéki gazdáknak

Az elmúlt években nagyon sok mezőgazdasági tematikájú rendezvényt tartottak télen a gazda­szervezetek.

Szórványgyümölcsösök - Különleges márkajegy

Az idén digitális formában, két napra szűkítve megrendezett Nemzetközi Zöld Héten több előadás és videóösszeállítás is foglalkozott az európai, valamint a németországi vidékfejlesztési célokkal, a regionalitás, térségi gondolkozás népszerűsítésével.

Eladtak fél tonna héliumot: A Holdról szállítják majd

Forradalom zajlik az űriparban. A kozmosz megnyílt, és az űrbányászok megkötötték az első szerződést a Holdról történő héliumszállításról. Az áru értékéről pontos adatokat nem lehet tudni. A lengyel startup szerint a hélium-3 jelenlegi piaci ára tonnánként 16,6 milliárd USD.