0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Ingyenes lesz a magyar kutyafajták törzskönyvezése

Az Agrárminisztérium új támogatása a hungarikummá nyilvánított kilenc magyar kutyafajta állományának fenntartását és fejlesztését segíti. Ennek révén a tenyésztők számára lényegében ingyenessé válik a megszületett kiskutyák utáni származási igazolások kiadása. Az új támogatás hozzájárul a tenyésztés költségeinek csökkentéséhez, valamint fajtatiszta magyar ebfajták állományának gyarapodásához.

A jövőre induló támogatás a kilenc magyar kutyafajta, a rövidszőrű magyar vizsla, a drótszőrű magyar vizsla, az erdélyi kopó, a komondor, a kuvasz, a magyar agár, a mudi, a puli, valamint a pumi tenyésztőit hivatott segíteni.

A támogatás létrejöttét jelentősen indokolta, hogy a fajtatiszta magyar kutyafajták törzskönyvezett állománya az elmúlt évtizedekben visszaszorult.

Ugyanakkor az ellenőrzött származás, az adott fajtára elfogadott tenyésztési program mentén végzett lelkiismeretes tenyésztői munka közös ágazati érdek.

Nem beszélve arról, hogy a tenyésztési tevékenység jelentős befektetéseket igényel, viszont ennek a megtérülését bizonytalanná teszi a piacon az ellenőrizetlen körülmények között született, igazolt származással nem rendelkező egyedek jelenléte.

Ezért az Agrárminisztérium a tenyésztési költségeket kívánja csökkenteni a január 1-jével hatályba lépő jogszabály-módosítással.

A módosítás lehetővé teszi a tenyésztés költségeinek csökkentését azáltal, hogy az állatok származási igazolása kiadásának költségeit az állam megtéríti a tenyésztőszervezetek részére, így a tenyésztők mentesülnek ennek megfizetése alól.

Már a jövő évtől leadhatják kérelmeiket az ebtenyésztők, ha igénybe kívánják venni a kedvezményes szolgáltatást, amit annál a tenyésztőszervezetnél tehetnek meg, amelynél a tagsági jogviszonyuk fennáll.

A támogatás mértéke kiadott származási igazolásonként 7000 forint, ami fedezi a tenyésztőszervezet által a tagja esetén megállapított díjat.

Magyar kutyafajtáink esetében átlagosan kétezer állat kap származási igazolást, ez a szaporulati arány viszont csak a jelenlegi állomány szinten tartását biztosítja. A szaktárca reméli, hogy a tenyésztési költségek csökkenésével javul a tenyésztési kedv, ezáltal vélhetően növekedik majd a tenyésztett magyar kutyafajták állománya.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu