Back to top

Halálos vírus pusztítja a nyulakat

Észak-Amerika délnyugati részén gyorsan terjedő pusztító kór terjed, mely már eljutott egészen Dél-Kaliforniába is. A vírus vérzéses betegséget okoz, és a veszélyeztetett fajokat is fenyegeti. A szakértők egyelőre csak megfigyelni tudják a járvány terjedését, de lényegi beavatkozást egyelőre képtelenek tenni a vírus megakadályozásának érdekében.

A nyúlvérzéses vírus az 1980-as években terjedt el világszerte, elpusztítva a házinyúl-populáció nagy részét Kínában és Európában. A járvány Ausztrálián is végigsöpört, ahol a vadnyulak a 18. századi betelepítést követően nagyon elszaporodtak.

Ezen új kórokozók – a nyúl vérzéses vírusának (RHDV2, más néven L. europaeus / GI.2) – törzsei hajlamosabbak a rekombinációra, mutációra, ami megmagyarázhatja a gazdaszervezetek szélesebb körét.

Az Ibériai-félszigeten például a vadnyúl-populáció mintegy 60-70 százaléka elpusztult a vírus megjelenését követően. Ezzel párhuzamosan csökkent két, elsősorban nyulakkal táplálkozó ragadozófaj egyedszáma is – a spanyol császári sas populációja 45 százalékkal, míg az ibériai hiúzé 65 százalékkal.

Az RHDV mindkét típusa rendkívül fertőző. Az elhullott állatok testéből a kórokozók, melyeket dögevők és rovarok terjedhetnek, 3 hónapig életképes marad.

A vírus első észlelését 2018-ban mutatták ki Kanadában, házi nyulak testében, később pedig már három amerikai államban is felütötte a fejét a kór, de a vadon élő fajok között nem terjedt.

A helyzet veszélyességét tükrözte, hogy a szomszédos államok biológusait is figyelmeztették a vadállatokra specializálódott biológusok.

A terjedés megfékezhetetlen, intenzitása a tularemia vagy a pestis esetében sem volt ekkora, mondják a szakemberek.

elhullott nyulat is elküldtek vírusvizsgálatra az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) által a New York-i part mentén lévő Szilum-szigeten működtetett legmagasabb szintű laboratóriumba.

A biológusok figyelmeztetnek, hogy szinte valamennyi nyúlfajra veszélyes a vírus, és a kihalással fenyegetett fajok esetében ez hatványozottan problematikus.

Ha bebizonyosodik, amit néhány kutató remél, hogy oltás segíthet az állományoknak leküzdeni a kórt, akkor is problémát okoz, hogy az Európában alkalmazott, a házinyulak oltására használt vakcina nehezen használható vadon élő fajokban, mivel injekció formájában kell beadni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öreg bükk a Stájeroknál

A Kőszegi-hegységben az Országos Kéktúra útvonalon haladva, a Stájer-házak közelében vezet az Öreg bükk Tanösvény. Ha nyugatról az Írott-kő felől, illetve közelebbről a Hörmann-forrástól érkezünk, először ahhoz az állomásához jutunk, ahol forgatható kockák segítségével megismerkedhetünk a Kőszegi-hegységet borító erdők világával.

Célegyenesben a világkiállítás

Közel két éve beszélgettünk legutóbb dr. Kovács Zoltánnal a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosi kinevezésének apropóján. Azóta is folyamatosak a munkálatok: a Hungexpo teljes területe megújul, ahogyan a rendezvény kiemelt vidéki helyszíneinek gyűjteményei is, a szakmai konferenciák és programok kidolgozása pedig jelenleg is zajlik.

Közzétették a paradicsomos carbonara receptjét Amerikában, az olaszok kiakadtak

A New York Times közölte a carbonara receptjét, amely összetevői között a paradicsom is szerepel. Emellett több más hozzávalót is felcseréltek az olaszok hagyományos tésztaételben. A recept mélyen felháborította az olasz szakácsokat és a carbonara rajongókat. Az olasz gazdákat tömörítő szervezet közleményt adott ki.

Vadgazdálkodási helyzetkörkép

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szóvetés című podcast-beszélgetésében Győrffy Balázs, a NAK elnöke Jámbor Lászlót, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) elnökét kérdezte a hazai vadászat aktuális helyzetéről. A beszélgetésben érintették a pandémia vadgazdálkodásra gyakorolt hatását, az új vadkárprotokollt, az ASP helyzetet, valamint a Vadgazdálkodási Alap jelen állását is.

Már nyolc éve ünnepeljük a „Vadvilág Világapját”

Az ENSZ közgyűlése 2013-ban, a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) aláírásának 40. évfordulója alkalmából az egyezmény aláírásának napját, március 3-át a Vadvilág Világnapjává (World Wildlife Day) nyilvánította.

Természetközeli vadgazdálkodás a Pilisi Parkerdőben

A vadászható vadfajok az erdők fáihoz és más élőlényeihez hasonlóan a természeti tőke részei és az erdei ökoszisztémára gyakorolt hatásukat a gazdálkodási módszerek nagyban befolyásolják. Az oly sok természetjáró számára élményteli perceket szerző őzek, gímszarvasok, vaddisznók és más vadfajok élete szoros összefüggésben van az erdők fejlődésével, jólétével és fennmaradásával.

Kiből lesz állatkínzó?

Az állatbántalmazók profilját igyekeztek megrajzolni az Állatorvostudományi Egyetem szakmai napján. A program az Állatkínzás és az emberekkel szemberni erőszak összefüggései című egyetemi képzés folytatása. Az előadók többsége elsősorban jogi, bűnügyi szempontból közelített a témához, de szó volt a korai felismerés és a rehabilitáció lehetőségéről és arról, mit tehetünk az agresszív gyerekekkel.

Újra látták 180 év után a titokzatos madarat a borneói esőerdőben

Száznyolcvan évvel azután, hogy utoljára látták a verébfélékhez tartozó titokzatos feketeszemöldökű madarat, a Malacocincla perspicillatát, helybéliek újra láttak és befogtak egy példányt a borneói esőerdőben.

Érdemes figyelni a túrázóknak a vaddisznók ellési időszaka miatt

Az Agrárminisztérium (AM) a Facebook-oldalán a túrázókat arra figyelmeztette, legyenek óvatosak, ha csíkos kismalacot látnak. Fontos, hogy a turistautakról ne térjenek le, a kutyát pórázon sétáltassák, és sötétedés előtt hagyják el az erdőt - áll a bejegyzésben.

Szalonkavarázs

A friss tavaszi szellőben már hallani az erdő ásítását. Ahogy téli álomból való lassú ébredését követve nagyot nyújtózik, rügyei apránként kipattannak, majd leveti magáról cúg rakta dunyháját, hogy ismét fellélegezhessen. De az alkonyattal, ha rövid időre is, elteszik magukat másnapra a berek lakói, csak az erdő királynője járja cvikkekben táncát fiatalosok felett, az esthajnali szürkületben.