Back to top

Januártól drágul a lengyel alma

Európa legnagyobb almatermelője Lengyelország, nem véletlen, hogy a piac élénk érdeklődéssel figyeli az ottani történéseket. Az idei fagyok és a koronavírus-járvány nem kímélte a lengyel almaágazatot sem. Amikor januárban megnyílnak a lengyel ULO hűtőtárolók, áremelkedésre lehet számítani.

A Genesis Fresh igazgatója, Jan Nowakowski szerint elég jól alakul a lengyel almaidény, sokat eladtak olyan európai országokba, például Hollandiába és Belgiumba, ahol kevés volt az idei termés. Ugyanakkor sok jégeső volt Lengyelországban, ami nagy kieséshez vezetett, sok almát csak ipari feldolgozásra lehetett értékesíteni.

Januárban kezdik el kitárolni az ULO hűtőkben lévő almát, aminek jelentős része kel útra Ázsiába és Afrikába.

A koronavírus-járvány érintette a lengyel piacot is, de mára stabilizálódott a belföldi kereslet, az emberek az immunrendszerük támogatására több gyümölcsöt fogyasztanak a második hullámban. Az almában sok a vitamin, és az első vásárolt gyümölcsök listáján. Ezek alapján a kereslet továbbra is jó marad, véli az igazgató.

Fotó: Pixabay
Az előző évinél több alma termett Lengyelországban, ezért a belföldi nagykereskedelmi árak most elég alacsonyak.

Az Idared 0,45, a Jonagold és a Champion 0,47, a Golden 0,52, a Gala 0,61 euróba kerül kilogrammonként.

A korszerű hűtőházakban tárolt, jó minőségű alma megjelenésével az árak emelkedni fognak.

Az orosz embargó miatt már korábban nehéz helyzetbe került a lengyel almaágazat, alkalmazkodni kell a fogyasztói igények változásához is, az idén pedig a Covid-19 okozott gondot.

A kihívások miatt folyamatos a fejlesztés Lengyelországban, korszerűsítik az ültetvényeket és a hűtőházakat, új piacokat keresnek és találnak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshpalaza.it

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Reagált a Bank of England a globális búza- és étolajhiányra

Súlyos ársokkot okozó globális búza- és étolajhiány alakult ki az ukrajnai háború miatt, és az ebből eredő inflációs nyomás nagy része kívül esik a Bank of England monetáris eszköztárának hatókörén - mondta hétfőn a brit jegybank kormányzója.

Dísznövény-kereskedelem: Ismerjük a vásárlókat?

Egyre több forrásból lehet beszerezni a különféle növényeket és kertészeti kiegészítőket, kellékeket, ezért a fogyasztók vásárlási gyakorisága sok helyen fokozatosan csökken, de legalábbis kiegyenlítetlen. Mind fontosabb tudni, hogy kik a rendszeres vásárlóink, milyen gyakran és egyáltalán mit vesznek, hiszen annak ismeretében tudunk a leginkább a kedvükben járni.

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Pizza helyett pirog. A római iskolák ukrán menüt vezetnek be a menzákon

A római állami iskolákban ukrán ételeket is felszolgálnak. Ezzel részben a háború elől menekülő gyerekek beilleszkedését könnyítik meg, másrészt az olasz fiatalok megismerkedhetnek a számukra ismeretlen ukrán konyhával.

Küszöbön a cseresznyelégyrajzás – növényvédelmi előrejelzés 20. hét

Egy sor növénybetegség fertőzéséhez kedvezőek a feltételek, és a rovarkártevők sokasága is jól érzi magát a melegre fordult időben. Az áttelelt burgonyabogár-imágók is megjelentek.

Több tonnányi búza vesztegel az indiai kikötőkben

Több mint 1,8 millió tonna búza ragadt be az indiai kikötőkben, miután a kormány megtiltotta a gabonafajta exportját. A döntésre emelkedett a búzajegyzés az Egyesült Államokban és Európában egyaránt.

Tovább nő a grill termékek piaca

A grillkolbászok piaca átlépte a 4,5 milliárd forintos forgalmat a tavaly márciustól ez év februárjáig tartó időszakban, ami 7 százalékos értékbeli növekedés az egy évvel korábbihoz képest - írta a Világgazdaság kedden a Nielsen adatai alapján.

Budapesten is pénztár nélküli üzlet nyílt

A Kende Gastro Zrt. bemutatta Magyarország első mesterséges intelligenciát alkalmazó, automatizált konténerüzletét; a cég az alkalmazott technológia kizárólagos európai forgalmazója, és a szomszédos országokban is tervezi a terjeszkedést - mondta Kende Gábor, a Zrt. alapítója, gazdasági igazgató az MTI-nek.

Újabb tényező drágítja a búzát

India a hétvégén exporttilalmat jelentett be a búzára. Ennek eredményeképpen hétfőn a chicagói tőzsdén még drágább lett a gabona. A lépés tovább szorít az orosz–ukrán háború miatt amúgy is szűkös kínálaton.

Datolya: a tökéletes nassolnivaló, nemcsak édes, de egészséges is

Amikor természetes, édes nassolnivalóra vágyunk, sokan választják az érett barackot, a friss almát vagy a fanyar narancsot. De van egy elfeledett édes finomság, amit sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni, pedig nagy hatással lehet az egészségünkre. Ez a gyümölcs nem más, mint a datolya.