0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Januártól drágul a lengyel alma

Európa legnagyobb almatermelője Lengyelország, nem véletlen, hogy a piac élénk érdeklődéssel figyeli az ottani történéseket. Az idei fagyok és a koronavírus-járvány nem kímélte a lengyel almaágazatot sem. Amikor januárban megnyílnak a lengyel ULO hűtőtárolók, áremelkedésre lehet számítani.

A Genesis Fresh igazgatója, Jan Nowakowski szerint elég jól alakul a lengyel almaidény, sokat eladtak olyan európai országokba, például Hollandiába és Belgiumba, ahol kevés volt az idei termés. Ugyanakkor sok jégeső volt Lengyelországban, ami nagy kieséshez vezetett, sok almát csak ipari feldolgozásra lehetett értékesíteni.

Januárban kezdik el kitárolni az ULO hűtőkben lévő almát, aminek jelentős része kel útra Ázsiába és Afrikába.

A koronavírus-járvány érintette a lengyel piacot is, de mára stabilizálódott a belföldi kereslet, az emberek az immunrendszerük támogatására több gyümölcsöt fogyasztanak a második hullámban. Az almában sok a vitamin, és az első vásárolt gyümölcsök listáján. Ezek alapján a kereslet továbbra is jó marad, véli az igazgató.

Az előző évinél több alma termett Lengyelországban, ezért a belföldi nagykereskedelmi árak most elég alacsonyak.

Az Idared 0,45, a Jonagold és a Champion 0,47, a Golden 0,52, a Gala 0,61 euróba kerül kilogrammonként.

A korszerű hűtőházakban tárolt, jó minőségű alma megjelenésével az árak emelkedni fognak.

Az orosz embargó miatt már korábban nehéz helyzetbe került a lengyel almaágazat, alkalmazkodni kell a fogyasztói igények változásához is, az idén pedig a Covid-19 okozott gondot.

A kihívások miatt folyamatos a fejlesztés Lengyelországban, korszerűsítik az ültetvényeket és a hűtőházakat, új piacokat keresnek és találnak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/freshpalaza.it