Back to top

Ketreces helyett szabad tartás

A piacon jelenleg kapható legolcsóbb tojás a ketreces formában tartott tyúkoktól származik. Azonban Lengyelországban ezt a tartási módot meg akarják szüntetni, miután az ország legnagyobb áruházlánca, a portugál kézben lévő Biedronka bejelentette, jelentősen és gyors ütemben csökkenteni kívánja a ketrecben tartott tyúkoktól származó tojások forgalmazását.

A lengyelek az uniós országok összevetésében a hatodikak tojásfogyasztás vonatkozásában.

Az Európai Bizottság adatai alapján tavaly Lengyelországban összesen 555 ezer tonna tojást termeltek, ennek 82 százaléka ketrecben tartott állatoktól származott.

(Az uniós átlag e tekintetben 50 százalék.) Az effajta tartásból származó tojások 16 százalékkal olcsóbbak a tojáspiacon, mint a szabadon tartottaké, amely 13 százalékát teszi csak ki összmennyiségnek. Ennek nagy része egyéni gazdáktól érkezik, akiket gyakran nem is regisztráltak.

Egy európai felmérés szerint a lengyelek 63 százaléka úgy véli, hogy kegyetlenség az állatokat ketrecben nevelni.

Az üggyel kapcsolatos aláírásgyűjtésben eddig összesen 1,4 millió aláírást számoltak össze a kezdeményezők, hogy a tyúkokat szabadon tartsák. Ami önmagában megoldható lenne, de egyebek mellett, hogy komoly előkészítést követel, megfelelő tartási körülményeket kell létrehozniuk az állattartóknak, illetve a termelési teljesítmény is csökkenhetne a szabad tartás esetében.

Lengyelország kifejezetten jelentős exportőrnek számít a tojásszektorban, majdnem minden tizedik tojás Európában ebből az országból származik.

Magyarországon a lakosság körében folyamatosan növekszik a tojásfogyasztás.

Míg 2015-ben az egy főre jutó mennyiség 133 darab volt, ez a szám 2018-ra 158 darabra emelkedett.

A tojás iránt megnövekedett igény Európa-szerte ismert jelenség, mivel az egészséges táplálkozás alapfeltétele a megfelelő mennyiségű fehérjeforrás bevitele, amit a fogyasztói társadalom jelentős mértékben a tojásra alapoz.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Varázsoljunk tavaszt: március elsejei népszokás

A március elsején beköszöntő naptári tavaszt egy kedves hagyománnyal várhatjuk, illetve marasztalhatjuk. Mivel egyébként is kicsit szeszélyes időszakról van szó, egy kis „varázslás” csak segíthet.

Emberrablók keserítik meg a nigériai gazdák életét

Emberrablók törtek be egy délnyugat-nigériai baromfitelepre, ahonnan elhurcolták többek között a gazdaság tulajdonosának fiát, Ayodeji Emmanuelt is. A 24 éves férfi elengedéséért cserébe 100 millió nairát, azaz mintegy 77 millió forintot követelnek.

Tarolt a szalmonellás csirke Nagy-Britanniában

Több százan, köztük sok kisgyerek súlyosan megbetegedett, miután szalmonellával fertőzött lengyel import baromfihúst evett, és egy halálos áldozatot is követelt az olcsó panírozott csirke.

Gigantikus méretű takarmánygyár építését tervezik

A piacvezető brit sertés és baromfi takarmánygyártó, az ABN egy olyan hatalmas, a legmodernebb technológiákon alapuló üzemet kíván megépíteni, mely kulcsszerepet töltene be az Egyesült Királyság élelmiszerellátási-láncában.

Együttműködés az állatorvosképzésben

Lázár János, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság állami feladatainak ellátását felügyelő kormánybiztos és Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora együttműködési megállapodást írt alá, amelynek keretében harmadéves állatorvostan-hallgatók hetesi szolgálaton vesznek részt Mezőhegyesen.

Évente 1450 tonna gyümölcsöt és zöldséget mentenek meg

A szokatlan megjelenésű, ám tökéletes minőségű és ízű gyümölcsök és zöldségek teljes értékű élelmiszerek, nem szabad kidobni őket. Erre hívja föl a figyelmet a svájci vállalat, amely saját márkanévvel ellátva hozza forgalomba a szépséghibás termékeket.

Melyik bárány kerül a húsvéti tányérba?

A tél dereka a bárányok születésének időszaka. Így van ez a Hortobágyon is, ahol az ország legnagyobb racka állományát tartják. A legjobb genetikai adottságú bárányok a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. törzsállományát gyarapítják majd, míg a többiek húsvétra „elkészülnek”, és tányérba kerülnek.

Egy elvadult ausztrál juhról 35 kiló gyapjút nyírtak le

Baarack – így nevezték el azt a vadon élő juhot, melyet egy ausztrál erdőben találtak megmentői, betegen. Egy állatmenhelyre szállították, ahol megszabadították irgalmatlan gyapjától, sőt, azóta már be is illeszkedett a többi mentett juh közé.

Kutyalelövési jogi ismeretek

Egyre több hírt hallani vadászterületen történő kutyaelejtésről. A probléma sok esetben peres üggyé fajul, noha a kutyatartó és a vadász a rá vonatkozó szabályok betartásával megelőzhetnék az ilyen incidenseket. De hol is van a jogszerűség határa egy ilyen esetben? Mikor ki a vétkes? És miképpen lehet elejét venni az ilyen helyzeteknek?

Kihívások után, kihívások előtt Mezőhegyesen

Hektikus év volt 2020 Mezőhegyesen is. Volt tavaszi aszály, özönvíz és márciustól a koronavírus járvány is rendkívüli intézkedéseket követelt. Mindemellett beruházásokat indítottak el és adtak át. A vezérigazgató azonban összességében pozitívnak értékeli az évet.