0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Zökkenőmentes átmenetre törekszik az agrárfinanszírozásban az Európai Parlament

A jelenlegiről a következő uniós agrárpoltikára való zökkenőmentes váltást garantáló szabályokról, és nyolc milliárd euró agrártámogatásról döntöttek szerdán a parlamenti képviselők.

A most elfogadott törvény 2022 végéig hosszabbítja meg a jelenleg is futó közös mezőgazdaságpolitika szabályait.

Így megszakítás nélkül folytatódhatnak a gazdálkodóknak és a vidékfejlesztési kedvezményezetteknek járó kifizetések.

Ennek köszönhetően a tagállamok megkönnyíthetik a kedvezőtlen időjárás, növény- és állatbetegségek vagy kártevő fertőzés okozta súlyos bevételkieséssel szembenéző gazdálkodók támogatását. A Parlament olyan intézkedésekhez ragaszkodott, amelyek nagyobb mozgásteret adnak a tagállamoknak a gazdálkodók támogatásában, különösen a koronavírus-válsággal kapcsolatban.

A képviselők emellett meghosszabbították az éghajlatváltozási és környezeti szempontból kedvező, vagy biogazdálkodásra fókuszáló, többéves vidékfejlesztési projeketek időtartamát, amelyek így három évnél hosszabb ideig is tarthatnak. Emellett az állatjóléti intézkedéseket is felvették ebbe a csomagba.

Továbbá megszavazták a 8 milliárd eurós helyreállítási csomagot is.

Parlament és a Tanács között született, és most hivatalosan is elfogadott megállapodásnak azok a szabályok is részét képezték, amelyek meghatározzák, hogy a gazdálkodók, élelmiszergyártók és vidéki régiók hogyan használhatják fel a koronavírus-járvány miatti támogatásként a következő két évben rendelkezésre álló nyolc milliárd eurót. 

A forrás mintegy 30 százaléka 2021-ben, a többi 70 százalék pedig 2022-ben válik elérhetővé.

A képviselők elérték, hogy a helyreállítási támogatás legalább 37 százaléka a biogazdálkodást művelőknek, az éghajlatváltozási és környezetvédelmi projektekre és állatjólétre jusson. Az alap legalább 55 százalékából a gazdálkodásokat ellenállóbbá, fenntarthatóbbá, és a digitális kornak megfelelővé alakító befektetéseket és a fiatal gazdálkodók által indított gazdálkodásokat kell finanszírozni.

A rendelettervezet, amelyet a hatályba lépése előtt még a Tanácsnak is hivatalosan el kell fogadnia, zökkenőmentes átmenetet biztosít a 2022. utáni időszakra vonatkozó közös agrárpolitika felé.

Forrás: europarl.europa.eu