0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

A klímaváltozás hatására elszaporodnak a kullancsok

Egy amerikai tanulmány szerint meleg időben a kullancsok inkább az emberekre jelentenek veszélyt mintsem a kutyákra. A kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy a közönséges kullancsok a klímaváltozás hatására egyre inkább elszaporodnak az Egyesül Államokban, így egyre nagyobb veszélyforrást jelentenek a halálos betegségeket hordozó atkák.

A közönséges kullancs által hordozott végzetes betegségek sokkal inkább az emberekre veszélyes, mint hű társaikra, a kutyákra. A klímaváltozás miatt egyre forrósodó hőmérséklet növekvő aggodalomra ad okot, mivel ezek az időjárási változások komoly hatással vannak az emberek egészségére.

Amerikai tudósok több kísérletsorozatot végeztek, hogy megfigyeljék a kullancsok viselkedését meleg hőmérsékletben.

A vizsgálatok során fa dobozokba különítettek el embereket és kutyákat miközben mesterségesen meleg, trópusi hőmérsékletet idéztek elő, majd műanyag csövön keresztül kullancsokat juttattak ezekbe a terekbe.

A kutatás lehetővé tette, hogy a kutatók megfigyeljék a trópusi égövből származó kullancsokat, mely fajhoz a közönséges kullancs is tartozik. Az atkák viselkedését 23,3 és 37,8 C fok között figyelték meg, majd a vizsgálatok eredményéből kiderült, hogy két és félszer gyakrabban választották a kullancsok az embereket, mint a kutyákat.

Ezek az ízeltlábúak olyan baktériumokat hordoznak, melyek kiváltják például a Sziklás-hegységi foltos lázat – kullancsláznak és kullancstífusznak is szokták nevezni -, mely ötből egy ember esetében halálos kimenetelű lehet, amennyiben a fertőzést nem fedezik fel már az első héten.

A betegség jellemző tünetei között fejfájás, izomfájdalom és láz szerepel.

Számos esetben történt már halálozás ilyen és hasonló betegségek miatt, melyet foltos lázként ismerünk. Ez a betegség az elmúlt két évtized során terjedt el nagymértékben – közölte a Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ.

Laura Backus, a kaliforniai egyetem tanulmányának vezetője közölte: „a munkánk is jelzi, hogy amikor az időjárás egyre forróbbá válik, nekünk embereknek kell sokkal jobban odafigyelni az atkák által hordozott veszélyforrásokra.”

Habár trópusi kullancsokat jelenleg csak az Amerikai Egyesült Államok déli részein – mint például Arizona – fedeztek fel, Backus felhívja a figyelmet a lehetséges terjedésükre az északi területeken is, melyet az egyre inkább emelkedő hőmérséklet vált ki.

A kutatók felfedezésükben azt is közölték, hogy a mérsékelt övezetben az atkák kevésbé hajlamosak a kutyák megcélzására a hőmérséklet miatt.

„Úgy gondoljuk, hogy a kutyákat kevésbé fenyegeti a veszély – az emberekhez viszonyítva –ellenben a forró hőmérséklet valószínűleg fokozza a kullancsláz kockázatát azokon a területeken, ahol a mérsékelt égövi kullancsok gyakoribbak” – mondta Backus.

Joel Breman, az American Society of Tropical Medicine and Hygiene – nonprofit egészségvédelmi szervezet a fertőzőbetegségek megelőzése érdekében – elnöke válaszul a megjelent tanulmányra közölte:

„hozzá kell tenni, hogy klímaváltozás jelensége egyre nagyobb hatással van az egészségre.”

„A klímaváltozás olyan gyorsan történik, hogy nagyon nehéz lépést tartani vele, sokféleképpen változtatja meg és fokozza a fertőző betegségek kockázatát, ennek tudatában sokkal felkészültebbek vagyunk a betegségek diagnosztizálásában, kezelésében és megelőzésében” – közölte.

Forrás: independent.co.uk