0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Konganak az etetők

Üresek az etetők. Nem feltétlenül az eleség hiánya miatt, hanem a fogyasztók nincsenek a helyükön. Ennek egyik oka a klímaváltozástól átalakuló időjárási viszonyok, az enyhébb, hómentes tél, amely az utóbbi időkben Eurázsia északkeleti térségeiben folyamatosan késik. Ezért a hó elől délebbre húzódó énekesmadár-csapatok is később vagy kisebb számban érkezhetnek a Kárpát-medencébe.

De késnek az olyan invazív fajok is, mint a fenyőrigó, a fenyőpinty, a csonttollú vagy éppen a keresztcsőrű. A jelenség hátterében tehát a madárvonulás, illetve az Európa északi és középső régióiban tapasztalható enyhe, hómentes időjárás együttes hatása áll.

Másfelől a hazánkra is jellemző időjárás miatt énekesmadaraink nem húzódnak be a lakott területre, mivel még könnyebben találnak maguknak táplálékot.

A jelenség harmadik összetevőjét az őszi madárvonulás jelenti. Az etetési időszak november-decemberi kezdetekor a hazai vonulók és a részleges vonulók (fekete rigó, vörösbegy, erdei pinty, énekes rigó) már elhagyták az országot.

Végezetül a hazánkban tartózkodó énekesmadarak általános túlélési viselkedése, hogy a közeledő hidegfront elől szinte valamennyi faj egyszerre indul a déli országok felé.

Ezen hatásnak köszönhetően láthatjuk azt, hogy olyan kevés énekesmadár látogatja meg etetőinket, noha rendszeresen friss takarmánnyal kínáljuk őket. Aggodalomra semmi gond, a hideg beálltával meglátogatnak még minket tollas barátaink, de amíg a tél nem mutatja meg foga fehérét, addig ők sem mutatják meg díszes tollkosztümjüket.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu