0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kína befolyásolja az időjárást?

Időjárásmódosító rendszert fejlesztenek Kínában, a mesterséges eső előállításának technológiája már több mint 5,5 millió négyzetkilométeren működik. Ez nagyobb terület, mint India.

Kína bejelentette, hogy öt éven belül készen áll az időjárási viszonyok befolyásolásának teljes innovatív rendszere, amely nemcsak csapadékot generál, hanem többek között meggátolja az esetleges hóviharokat és jégesőket is.

Feltételezésük szerint az időjárásmódosítási technológia a negatív jelenségek és katasztrófák korlátozását jelenti, beleértve erdőtüzek, aszályok, jégesők megakadályozását, valamint a térség mezőgazdasági termelésének támogatását.

Az innovatív rendszer részleteit nem hozták nyilvánosságra.

A kínaiak nem először kísérleteznek az időjárás befolyásolásával. A 2008-as pekingi olimpián felhő diszperziós rendszert használtak a lehetséges csapadékmennyiség csökkentésére, annak érdekében, hogy az eső ne zavarja meg a nyitóünnepséget. Az úgynevezett felhővetés egy olyan folyamat, amelynek célja a természetes felhőkből származó csapadék mennyiségének és típusának megváltoztatása azok mesterséges szétoszlatásával.

Kína helyi szinten már alkalmazza az időjárásmódosító rendszereket.

Az Xinhua állami hírügynökség szerint tavaly ezek az időjárási megoldások 70 százalékkal csökkentették a jégesőkárt Xinjiangban, amely az ország nyugati részén található kulcsfontosságú mezőgazdasági terület. A 2012–2017-es években több mint 1,34 milliárd dollárt fektettek be hasonló technológiákba.

Forrás: cyfrowa.rp.pl