Back to top

Szervezett juhtolvaj bandák portyáznak az éj leple alatt

Alighanem sok angol juhtartó szeretné már maga mögött tudni a 2020-as évet, amit számukra nemcsak a koronavírus-járvány, hanem a minden korábbinál aktívabb juhtolvaj bandák is megkeserítettek.

Az idei évben Anglia-szerte megnőtt a juhlopások száma – írja a The Mail nevű brit hírportál, kiemelve, hogy az esetek száma azt követően ugrott meg, hogy megjelent a koronavírus az országban. Az írás szerint aggodalomra ad okot, hogy az ellopott állatokat engedély nélkül működő vágóhidakon dolgozzák fel, húsukat pedig jórészt a feketepiacon értékesítik.

A cikkben megszólal Cumbria megye rendőrségének szóvivője is, felhívva az olvasók figyelmét arra, hogy tartózkodjanak az effajta, kétes eredetű termékek vásárlásától, mivel azok elfogyasztása egészségre ártalmas lehet. Azt is elmondja,

a juhtolvajok szervezetten, gyakran quadokon ülve, terelőkutyákkal „felfegyverkezve” hajtják össze a kiszemelt állatokat, s terelik fel azokat pótkocsikra, rendszerint az éj leple alatt.

„Az is előfordul, hogy a juhokat helyben, a megkárosított gazdák legelőterületein ölik le” – magyarázza, hozzátéve, hogy bár a tolvajok ellen nem könnyű fellépni, vannak olyan óvintézkedések, melyeket betartva a lopás kockázata csökkenthető. Érdemes az utaktól távol eső részeken legeltetni az állatokat; tanácsos egyedi jelölőkkel ellátni a juhokat; célszerű gyakran ellenőrizni az állományt; tanácsos csatlakozni a közösségi található, őrszemként funkcionáló csoportokhoz (az említett megye rendőrsége is működtet ilyet) – csak hogy néhány példát említsünk.

Az éberség és az elővigyázatosság azért is fontos, mivel nemcsak a tolvajok adják fel a leckét az ország juhtartóinak. Gyakran lehet olvasni a sajtóban arról is, hogy kutyák támadnak a nyájakra. Az ITV televíziós csatorna webes felületén olvasható, hogy december 15-én, a délelőtti órákban

egy kutya 15 juhot megölt, négyet pedig súlyosan megsebesített

egy nyugat-angliai tanyán. A rendőrség nyomozást indított az ügyben – egyelőre tanúkat keresnek, illetve a kutya gazdáját, már ha volt neki.

Forrás: 
nwemail.co.uk/itv.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem akar helyreállni a vadhúspiac

A pandémia hullámait, a HoReCa-szektor-bezárásokat, a határzár miatt a külföldi bérvadásztatásból származó bevételkiesést, az évek óta tartó ASP-járványt mind megérezte a vadgazdálkodási ágazat, ami a lőtt vad piaci árában is megmutatkozott. Telített hűtőházakról, a külföldi felvevőpiac változásáról is beszámolt kiadónknak Tapasztó Sándor, a VADEX Zrt. felvásárlási osztályvezetője.

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Drágulnak az élelmiszerárak

A Takarékbank július 28-án megtartotta szokásos negyedéves AgrárTrend Index elemzői háttérbeszélgetését. A hitelintézet adatai alapján tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az indexértékek kismértékben megint emelkedtek a második negyedévben. A piaci szereplők helyzete főként a baromfi, a szőlő-bor és a szántóföldi növénytermesztés termékpályákon javult.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

Viszik a pollenek

Amerikai kutatók kapcsolatot találtak a COVID-19 fertőzési rátája és az országos allergiatérkép által tükrözött pollenkoncentráció között. Vizsgálatuk szerint minden egyes virágporszemcse vírusok százainak a szállítására képes, márpedig csak a fák köbméterenként akár 100 gramm pollent ereszthetnek a környezetükbe.

Napenergiával működő takarmányozó robot

Közösen fejlesztett napenergiát hasznosító elektromos takarmányozó robotot a Lemmer Fullwood az osztrák Hetwin céggel.

Többletforrásban részesülnek az állattartók

A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel az Agrárminisztérium kezdeményezésére a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára – közölte Nagy István tárcavezető.

Zöldségek a Rózsa-kertből

„A Rózsa-kert elnevezés miatt gyakran keresnek, hogy virágot vásárolnának, de én csak zöldségeket termelek – mindent, amit csak konyhakertben lehet.” Rózsáné Andrea fogalmazott ekképp, hozzáfűzve, hogy a vegyszermentességből és a folyamatosan kiváló minőségből nem hajlandó engedni.

„Berúgott” bivalyok hívták fel a figyelmet az illegális itallerakatra

Egy csapat becsípett bivaly leplezett le egy illegális itallerakatot Indiában, miután az állatok ittak a vályújukban lévő vízből. A rend­őrség összesen 101 üveg szeszes italt foglalt le a bivalykarámban, és letartóztatott három farmert illegális alkoholárusításáért Gujarat államban, számolt be a The Times of India.