0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A Pilisi Parkerdő Zrt. karácsonyi ajándéka a természetjáróknak

Minden idők egyik legnépszerűbb magyar írója, az „erdész-vadász” irodalom legismertebb művelője, Fekete István 120 éve született és 50 éve halt meg. A kettős évforduló alkalmából alakította ki a Pilisi Parkerdő Zrt. az Agrárminisztérium és az Örökerdő Alapítvány támogatásával a Fekete István Tanösvényt a Kis-Hárs-hegyen.

A Pilisi Parkerdő számára fontos, hogy olyan fejlesztéseket valósítson meg az általa kezelt erdőkben, amelyek tovább gyarapítják a természetes kikapcsolódás lehetőségeit, ezek sorába tartozik a Fekete István Tanösvény. A vírusjárvány szempontjából biztonságos, nemcsak erdei feltöltődést, hanem ismeretgyarapítást is szolgáló útvonalat.közvetlenül az ünnepek előtt vehetik birtokba a természetjárók.

Fekete István szinte egész életét a természetnek szentelte. A Tüskevár és a Téli berek című könyveit, valamint népszerű állatregényeit – Bogáncs, Kele, Vuk – a legtöbb természetkedvelő ismeri. De nem csak az ifjúságnak írt, felnőtteknek szánt művei – Zsellérek, Emberek között, Barangolások – legalább ilyen jelentősek. Tekintélyes életművében a népszerű regényei mellett elbeszélések, novellák, versek, forgatókönyvek és oktatófilmek is szerepelnek. E rendkívül gazdag életmű előtt kívánt tisztelegni a Pilisi Parkerdő, amikor az Agrárminisztérium és az Örökerdő Alapítvány támogatásával létrehozta a Fekete István Tanösvényt.

A közel 800 méter hosszú tanösvény a Hárs-hegy legkedveltebb, jól felszerelt infrastruktúrával rendelkező úthálózatához tartozik, kis emelkedővel, a Széher úttól a Hárs-hegyi-nyeregig vezet.

Első állomása az író egykori, II. kerületi, Tárogató út 77. szám alatti lakhelye közelében található.

Az útvonalon elhelyezett 5 interaktív ismeretterjesztő táblát QR kódokkal is ellátták, így az okostelefonnal érkezők a táblákon olvasó tájokoztatón túl további érdekes információkat is megtudhatnak az író életéről és munkásságáról, valamint a környék természeti kincseiről, élővilágáról.

Az út végén a Hárs-hegyi-nyeregtől a sárga háromszög jelzésen haladva a Kis-Hárs-hegyen található Makovecz-kilátóhoz, a sárga jelzésen a Nagy-Hárs-hegyen lévő Kaán Károly-kilátóhoz juthatnak el azok, akik a kirándulásukat, a tanösvényen átélt élményeiket, újonnan szerzett tudásukat a fővárosi panoráma megtekintésével szeretnék megkoronázni.

A Pilisi Parkerdő gondolt azokra is, akik szeretnék, de személyesen nem tudják felkeresni az új tanösvényt, ők az internet segítségével juthatnak hozzá az ismeretekhez.

Forrás: Pilisi Parkerdő