Back to top

Nóniusz ménvizsga és tenyészszemle

A Nonius Lótenyésztő Országos Egyesület a rendkívüli és reményeink szerint egyedi év lezárásaként a mezőhegyesi állami ménesbirtok rohamléptekkel fejlődő ménesében rendezte meg éves ménvizsgáját és országos tenyészszemléjét.

Nonius XIV-15 Dante
A rendező és az egyesület is szerencsésnek mondhatja magát, hiszen a járványhelyzet miatti második nagy szigorítás előtt kiváló időjárás és minden igényt kielégítő szakmai környezet várta a bemutatni kívánt csikókat, illetve tenyészkancákat.

Egy tenyésztőközösség életében mindig kiemelt szakmai érdeklődést, figyelmet, izgalmat hozó alkalom a ménjelölt egyedek vizsgája.

Különösen igaz volt ez az idei évben, hiszen, már a Hortobágyon, Mezőhegyesen, illetve Vasváron megrendezett előszelekcióra is abszolút rekordot jelentő harmincegy nevezés érkezett. A ménvizsgára engedélyezett tizenhat csikóból végül tizenegy ménaspiráns vett részt a megmérettetésen. A vizsgaeredmények alapján négy kiváló származású fiatal mén kapott teljes körű engedélyt, öt pedig korlátozott lehetőségekkel kezdheti meg pályafutását.

Hortobágy Nonius-62 Dankó
Örömteli volt, hogy a tenyészszemle sem igazolta előzetes aggályainkat, az elővezetett harminchat csikó és kanca mind létszámában, mind minőségében jól reprezentálta szakmai törekvéseinket, az állami ménesek mellett több magántenyésztő is kiváló egyedekkel jelent meg, amelyet értékes kategóriahelyezések igazoltak.

A fajta tenyésztési programja által kínált lehetőségekkel való élni tudás ékes példájának tartom a III. Csikóchampionátus győztesét, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által tenyésztett kancacsikót, mely eleganciájában, mozgásában, típusában egyértelműen a fajta 21. századi jövőjét jeleníti meg.

Mindez persze tudatos tenyésztőmunka eredménye, hiszen a kiváló teljesítményű kancacsalád mellett a csikó kvalitásait a legendás Nonius „C”XXX törzsmén, a Zeffirellivel történt anyai cseppvér­keresz­tezés, illetve a Nonius XVII törzsménre végzett rokontenyésztés alapozták meg.

De ugyanez igaz a championátus második helyezettjére is, mely csikó pedigréjében a Mátai Ménes által tenyésztett típusos, Nonius XI Janus törzsmén kombinálódik a harmadik ősi sorban Akitossal csepp­vérkeresztezett, de N XVII-es apaságú anyai származással.

E két származás, ez a siker évtizedek következetes tenyésztői munkájának eredményét tükrözi.

A kétnapos rendezvény zárásaként idén 15. alkalommal került megrendezésre a nóniusz fogatok számára kiírt Kozma Ferenc Kupa, melynek győztese a Magyar Zoltán által hajtott, Lovász József és Magyar Zoltán tulajdonában álló kettes fogat volt, mely az összevetés pályáját a három hibátlan összevető közül a legjobb időeredménnyel teljesítette.

Általános összegzésként az idei rendezvény legfontosabb tapasztalatának azt tartom, hogy az óhatatlanul némileg eltérő tenyésztői törekvések mellett az összkép egységet és egyre inkább minőséget tükröz. Megítélésem szerint érzékelhető az elmúlt évtizedben kialakult átfogó támogatási rendszer pozitív hatása, bár annak a minőséget fokozottan támogató finomhangolását a közeljövő fő feladatának ítélem.

Gratulálok az egyesület tenyésztőinek, munkájukhoz a jelenlegi nehéz gazdasági környezetben kitartást és tenyésztői sikereket kívánok!

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2020/12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lelkes múltunk, büszke jelenünk bíztató jövőképünk

Az idei évindító/évzáró cikkem fogalmazásakor kissé messzebbre tekintek vissza a 2020-as évnél. 2020 mindenki számára emlékezetes volt, kinek könnyebb, kinek nehezebb, mindenkinek újdonságot hozott az életébe. A Szabadidős Szakág azonban hivatalosan 2018-ban alakult meg egy év előkészítő bizottsági munkát követően, kezdjük onnan az események felidézését.

Elköltöztek a Carlsberg sörfőzde legendás lovai

Koppenhágában, a Carlsberg sörfőzde négy, mára már ikonikussá vált lovát a régi sörfőzde felújítása idejére átszállították a helyi állatkertbe. A Carlsberg látogatóközpont jelentős renováláson és modernizációs programon megy majd keresztül annak érdekében, hogy még inkább korabeli hangulatot tükrözzön.

Bábolna lova – a Shagya-arab

„Igen száraz, harmonikus fej, széles homlokkal, nagy sötét, egymástól távol ülő, kifejező szemekkel, kicsi, figyelmet sugárzó fülekkel” – írja a Shagya-arabról a Debreceni Agrártudományi Egyetem ismertetője, ami azzal folytatódik, hogy „a ló mindent átütő örökítő erejét csak acélossága, kitartása, igénytelensége, temperamentuma múlja felül.

Cél a nemzetközi ismertség

Januártól Hegedűs Zsolt veszi át a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok dióspusztai Angol Telivér Ménesének irányítását. A korábban a Kincsem Parkban és Franciaországban is dolgozott szakember elsődleges célja, hogy a következő években a Bábolna nevet a magyar mellett a nemzetközi lóversenypiacra is bevezesse.

Még soha nem volt ilyen új, ami régi

A korábbi Mesterek Tornája versenysorozat huszonhetedik állomásán egy régi hagyomány teljesen új formában, SsangYong Hungarian Masters Balatonvilágos néven kelt életre a névadó szponzor, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával. Ahogy a nevében is benne van, a helyszín Balatonvilágos volt, mégpedig a Pulai Lovaspark – Kövy Team új fedeles arénája.

Kérek egy feketét

Idén a fiatal lovak országos bajnokságán népes mezőny gyűlt össze, számos ígéretes fiatal lóval. Közülük kettőt emelnénk most ki, Barrosa Noirt, aki Técsy-Papp Gabriellával lett az ötéves lovak bajnoka, és Brillant Mokka Sahnét, aki Gálfi Antóniával nyerte meg a hatéves lovak bajnokságát.

Veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajta lett az akhal-teke ősi lófajta

Új fajtával bővült a hazánkban tenyésztett, veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták köre. Az akhal-teke lófajtát már honfoglalás-kori őseink is ismerték és használták, mára azonban állománya jelentősen visszaszorult, mindössze 68 törzskönyvben nyilvántartott egyede él a lelkes tenyésztőknél.

A legmagyarabb arab lófajta

A shagya-arab őshonos magyar lófajta, amely 2004-től nemzeti kincsünk. A tetszetős küllemű ló, hátaslóként vagy fogatlóként is használható, nagyszerű szabadidő és sportló. Táv- és a vadászlovaglásra, valamint a díjlovaglásra is alkalmas. Könnyed mozgásúak, hamar tanulnak, nyugodt természetűek, kezesek. A hagyományőrző lovasíjászok és a western lovasok előszeretettel választják ezt a fajtát.

A siker küszöbén a muraközi ló

Új fejezetet nyitott a muraközi ló regenerálásában, amikor 2016 októberében V. Németh Zsolt államtitkár bejelentette a muraközi kutatási program indítását.

Létezik a legendák aranyszőrű lova

Azt ugyan nem lehet állítani, hogy honfoglalók pont ezzel a lófajtával érkeztek a Kárpát-medencébe, de hátasaik erősen hasonlíthattak az akhal tekére. Ezt bizonyítják a honfoglalás-kori sírokban talált lovak genetikai anyagai is.