Back to top

Nóniusz ménvizsga és tenyészszemle

A Nonius Lótenyésztő Országos Egyesület a rendkívüli és reményeink szerint egyedi év lezárásaként a mezőhegyesi állami ménesbirtok rohamléptekkel fejlődő ménesében rendezte meg éves ménvizsgáját és országos tenyészszemléjét.

Nonius XIV-15 Dante
A rendező és az egyesület is szerencsésnek mondhatja magát, hiszen a járványhelyzet miatti második nagy szigorítás előtt kiváló időjárás és minden igényt kielégítő szakmai környezet várta a bemutatni kívánt csikókat, illetve tenyészkancákat.

Egy tenyésztőközösség életében mindig kiemelt szakmai érdeklődést, figyelmet, izgalmat hozó alkalom a ménjelölt egyedek vizsgája.

Különösen igaz volt ez az idei évben, hiszen, már a Hortobágyon, Mezőhegyesen, illetve Vasváron megrendezett előszelekcióra is abszolút rekordot jelentő harmincegy nevezés érkezett. A ménvizsgára engedélyezett tizenhat csikóból végül tizenegy ménaspiráns vett részt a megmérettetésen. A vizsgaeredmények alapján négy kiváló származású fiatal mén kapott teljes körű engedélyt, öt pedig korlátozott lehetőségekkel kezdheti meg pályafutását.

Hortobágy Nonius-62 Dankó
Örömteli volt, hogy a tenyészszemle sem igazolta előzetes aggályainkat, az elővezetett harminchat csikó és kanca mind létszámában, mind minőségében jól reprezentálta szakmai törekvéseinket, az állami ménesek mellett több magántenyésztő is kiváló egyedekkel jelent meg, amelyet értékes kategóriahelyezések igazoltak.

A fajta tenyésztési programja által kínált lehetőségekkel való élni tudás ékes példájának tartom a III. Csikóchampionátus győztesét, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által tenyésztett kancacsikót, mely eleganciájában, mozgásában, típusában egyértelműen a fajta 21. századi jövőjét jeleníti meg.

Mindez persze tudatos tenyésztőmunka eredménye, hiszen a kiváló teljesítményű kancacsalád mellett a csikó kvalitásait a legendás Nonius „C”XXX törzsmén, a Zeffirellivel történt anyai cseppvér­keresz­tezés, illetve a Nonius XVII törzsménre végzett rokontenyésztés alapozták meg.

De ugyanez igaz a championátus második helyezettjére is, mely csikó pedigréjében a Mátai Ménes által tenyésztett típusos, Nonius XI Janus törzsmén kombinálódik a harmadik ősi sorban Akitossal csepp­vérkeresztezett, de N XVII-es apaságú anyai származással.

E két származás, ez a siker évtizedek következetes tenyésztői munkájának eredményét tükrözi.

A kétnapos rendezvény zárásaként idén 15. alkalommal került megrendezésre a nóniusz fogatok számára kiírt Kozma Ferenc Kupa, melynek győztese a Magyar Zoltán által hajtott, Lovász József és Magyar Zoltán tulajdonában álló kettes fogat volt, mely az összevetés pályáját a három hibátlan összevető közül a legjobb időeredménnyel teljesítette.

Általános összegzésként az idei rendezvény legfontosabb tapasztalatának azt tartom, hogy az óhatatlanul némileg eltérő tenyésztői törekvések mellett az összkép egységet és egyre inkább minőséget tükröz. Megítélésem szerint érzékelhető az elmúlt évtizedben kialakult átfogó támogatási rendszer pozitív hatása, bár annak a minőséget fokozottan támogató finomhangolását a közeljövő fő feladatának ítélem.

Gratulálok az egyesület tenyésztőinek, munkájukhoz a jelenlegi nehéz gazdasági környezetben kitartást és tenyésztői sikereket kívánok!

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2020/12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az egyes szintek bírálata a díjlovaglásban

A díjlovaglóprogramok a kiképzési skála felépítése nyomán fokozatosan és szintenként egymásra épülve tagolódnak alaposztálytól a nagydíjig. Ezek a szintek a helyes kiképzési elveket követve bizonyos mérföldköveket jelenthetnek a lovas számára, egyfajta kontrollt, amiben a sorrend betartása rendkívül fontos.

Vezúv, a parancsnoki ló nyugdíjba vonult

Idén áprilisban a magyar lovasélet peremén különleges esemény történt: a magyar rendőrség, egyben a Nemzeti Lovas Díszegység parancsnoki lova, Vezúv nyugdíjba vonult. Életútja során számtalan eseményen bizonyította rátermettségét, méltón jelenítve meg a somogysárdi ménesben végzett lótenyésztői munkát.

Nagy mezőnyök, technikás pályák

A szabadtéri díjugratószezon második hétvégéjén a kecskeméti Airvent Lovas Club – Pataki Ménes volt a legnépesebb verseny szervezője; a Bács-Kiskun megyei helyszín közel 600 startot regisztrált a háromnapos országos minősítőversenyen.

"Állati" Baby boom a MATE-n

Igazi baby boom van a MATE Kaposvári Campus Vadgazdálkodási Tájközpontjában. A törpekecskét, bivalyborjút, hidegvérű ló és szamár csikót óvó figyelem veszi körül. Ennek köszönheti életét Teri gida is (akit nem táplált az anyja), ugyanis az állatgondozók cumisüvegből etetik az apró jószágot.

Állattartó telepek kisebb értékű fejlesztéseit támogató pályázat nyílt

Harmincmilliárd forint keretösszeggel, állattartással foglalkozó gazdálkodók számára hirdetett újabb pályázatot az agrártárca - jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Hatalmas álmodozó voltam - Beszélgetés Felvinczi Lillával

Díjugratónak készült, azonban első saját lováról hamar kiderült, hogy mi sem áll távolabb tőle – cserében megszerettette a díjlovaglás szépségeit Lillával. A kezdeti nehézségek után jöttek a sikerek, és egyik pillanatról a másikra a válogatott keretben találta magát.

Lovassport két vírus árnyékában – a Pegazus áprilisi számában

Egészen sajátos helyzetbe került kora tavasszal az európai lovassport. Nem elég a humán világjárvány, mellé még berobbant a lovakat sújtó herpeszvírus, annak is a rendkívül agresszív, idegrendszeri tüneteket okozó formája. Időközben feloldották a teljes versenystopot, de a Pegazus áprilisi lapszáma még ebben, a két vírus által nyomasztott hangulatban készült.

Stagnáló tenyésztés

Tavaly ismét valamivel kevesebb angol telivér kancát fedeztettek a magyar tenyésztők, mint egy évvel korábban, így idén várhatóan kissé tovább csökken – esetleg az új vételeknek köszönhetően stagnál – a születendő csikók száma is.

Állati jó munkatársak

A munkára fogható állatokat mindig is „alkalmazta” az emberiség, hiszen jóval olcsóbbak mint a kétlábú munkaerő, nem beszélnek vissza, sokszor az adott feladatban hatékonyabbak is az embernél és szakszervezetbe sem tömörülnek…

Edzőtábor online

Más években a március már a versenyekre készülésről, a véghajráról szól. Idén már tudtuk, nincs hova kapkodni, a súlyosbodó koronahelyzet, és az időközben beütő herpeszkrach miatt végül is lassan teljesen ellehetetlenül minden megmozdulás szakágunkban.