Back to top

Tökéletes módszer az atka ellen

Nincs teljesen tisztában a méhész társadalom azzal, hogy miért nincs meg a méhcsaládoknak az az életereje, mint volt 10-20 évvel ezelőtt. A növényvédelem elsődleges negatív hatása kétségtelen. Utána viszont az következik, mint negatív tényező, ami mérget mi magunk viszünk be a kaptárba.

Saját tapasztalatból mondom, hogy közel akkora kárt okozunk mi a méhcsaládjainknak azzal, hogy mérgezzük őket, mint a gazdák nekünk a kiszórt vegyszerekkel. Nagyon nehéz az egyes okokat látni, hogy miért veszett el a korábbi életerő, ha a hatás együttesen jelentkezik.

Mi is csak azért tudjuk, hogy mennyi kárt okozott a saját „mérgezésünk", mert az igényes piacokra termelt lépesméz miatt meg kellett oldanunk a szintetikus szerek nélküli méhészkedést és a viaszcserét.

Így megtapasztalhattuk azt, hogy amikor eltűnt a kaptárból a méreg, szabályosan „feltámadt" a méhészetünk. Kétségtelenül hozzájárul a sokkal vitálisabb méhcsaládokhoz az is, hogy oxálsavval folyamatosan, gyakorlatilag nullán tudjuk tartani az atkafertőzést.

Az oxálsavas védekezés lényege, hogy akácvirágzás végétől folyamatosan jelen van a kaptárban a méhek testén, olyan dózisban, ami a méheknek még nem árt, viszont az atkát megöli.

Valószínűleg úgy fejti ki hatását, hogy a méhnél két nagyságrenddel kisebb tömegű atkának a testén a maró hatása miatt olyan roncsolást okoz (pl. elmarja az atka érzékszerveit, tapadókorongjait), amitől az elpusztul.

Ha ez így van, akkor ez egy hosszútávú organikus védekezési módszer lehet, mert egy ilyen mechanikai behatással szemben aligha tud kialakulni rezisztencia.

De nem azért írom ezt a cikket, hogy elméleti okfejtésekbe bocsátkozzak, hanem mert negyedik szezonban tudtunk megvédeni egy sok ezer családos méhészetet csak az oxálsavas lappal, és szeretném továbbadni ezt a gyakorlati tudást. Lássuk! A lapokat 1,5 mm vastag söralátétkarton papírból készítjük. Mi 640 négyzetcentiméternyi lapból csináljuk a csíkokat, egy család egyszeri kezeléséhez. A glicerint egy zománcozott edénybe öntjük és melegítjük. Ehhez egy pb-gázzal fűtött zománcozott üstöt használunk. Amikor a glicerin eléri a 60 Celsius-fokot, hozzáöntjük az oxálsav-dihidrátot és egyenletesen keverve kristálymentesre feloldjuk.

Méhek által megrágott Glicerox

Az oldatot folyamatosan melegítjük, míg el nem éri a 60 Celsius-fokot.

A glicerin csak hordozó anyag, a hatóanyag az oxálsav-dihidrát. A keverési arány: 1 liter glicerinhez keverünk 1kg oxálsavat. Ebből olyan mennyiséget öntünk a lapokra, hogy egy méhcsaládba egy kezelésnél 40 g oxálsav-dihidrát hatóanyag kerüljön be. A szükséges méretű lapokat élére rakva műanyag húsos ládába tesszük és közvetlenül az elkészülte után ráöntjük még 60 Celsius-fokosan a glicerines oxálsavoldatot. Mikor a lap egyik fele beszívta az oldatot átfordítjuk.

Csak akkor lesz megfelelő, ha a kimért mennyiség teljesen felszívódik és nem marad semmi a ládában, mert akkor a szükséges mennyiségű oxálsav a lapokba kerül.

A söralátétkarton nedvszívó képessége változó ugyan, de a tapasztalatunk szerint a papírhoz előírtan adagolt 1l glicerin + 1kg oxálsav keveréket az általunk használt eredetű és az egy családra kiszabott méretű papír mindig maradéktalanul felszívja. Az viszont előfordul, hogy nem áztatja be teljesen két oldalról a papírcsíkot az oldat. Középen marad egy száraz csík. Ez nem szerencsés, mert nem egyenletes a hatóanyag-eloszlás sem. Ilyenkor növelni kell a glicerin arányát a keverékben. Tapasztalatunk szerint 1 kg oxálsav +1,3 liter glicerin már a legrosszabb nedvszívó lapokhoz is elegendő volt.

Legfontosabb arra odafigyelni, hogy egy családba egyszerre 640 négyzetcentiméter felületű lapon 40 g oxálsav-dihidrát hatóanyag kerüljön be!

A Glicerox nem zavarja a család életét, ha van a csík alatt hely, mézet tesz oda, vagy ha az anya aláfér, be is petézi a lépet
Csak a glicerin hordozóanyag mennyisége változtatható attól függően, hogy a papírlapokba mennyire szívódik fel az oldat! Meleg időben (min. 27-28 Celsius-fok) készítsük a lapokat, mert gyorsabb és tökéletesebb az oldat felszívódása. A lapokat a benedvesítés után kiterítjük száradni. A lapokat a kezelések előtt max. egy-két héttel szoktuk elkészíteni. Ne használjunk nedves csíkokat, csak száradás után szabad felhasználni őket! Az egész elkészítési folyamatot szabadtérben csináljuk úgy, hogy az oldat gőzeit ne lélegezzük be! Használjunk védőkesztyűt, védőruhát és teljes arcot védő maszkot. Az oxálsav erősen maró anyag. Égési sérüléseket okoz a bőrön, vakságot a szembe jutva, belélegezve súlyos tüdőkárosodást.

A méhcsaládoknak kétszer adunk be csíkokat. Először az akác utáni hetekben. Másodszor augusztus második felében.

Úgy kell behelyezni azokat, hogy a fiasítás közé kerüljön és nyolc lép­utcában legyen csík. Alacsonykeretes rendszerben ez 4 hosszú csíkot jelent, amit csak ráhajtunk 4 keretre és így 8 léputcában lesz csík. NB kaptárban ez 5 darab belógatott csíkot jelent. Ezek a számok termelő családokra vonatkoznak. Kis családoknál a népességük arányában csökkenteni kell a csíkok számát. Nagyon fontos, hogy amikor a lapokat beadjuk a családoknak, a napközbeni hőmérséklet érje el a 25-30 Celsius-fokot. Az is fontos, hogy a következő egy hétben is hasonló időjárás legyen. Később, ha lehűl a hőmérséklet, az már nem okoz problémát. Ez valószínűleg azért van így, mert a friss lapokról nagyobb dózis kerül a méhekre és hűvös időben ez a nagyobb dózis a méheket is károsíthatja.

A lapok maradékait ki kell venni, amikor már tartósan 10 Celsius-fok alatti hőmérsékletek vannak.

Mi ezt akkor csináljuk, amikor a szezon végén (november elejéig) az egy-két tenyérnyi fiasítást kivesszük a kaptárból. Ezt azért fontos, mert ugyan elveszítünk két lépet (ezeket a lépeket kivágjuk, mert be­lerothadna a kivett fiasítás), de ezzel a családból tél előtt szinte teljesen eltüntetjük az atkát. Régen, amikor amitrázzal védekeztünk, a fiasítás kivétele után csináltunk záró kezelést is, amit 2018-19-ben elhagytunk, mert a kontrollként végzett oxálsavas szublimálás megmutatta, hogy szükségtelen. Negatív tapasztalatunk annyi van, hogy ha egy család kívülről behoz nagyon nagy tömegű atkát, akkor azt a családot ez a védekezési módszer sem tudja megmenteni. Ha súlyosan atkafertőzött családot találunk, mi azt azonnal lekénezzük és a lépkészletét kifőzzük.

Glicerox csíkok a fészekfiókban ősszel

Két számot mondok az amitrázos és az oxálsavas védekezés összehasonlítására: amikor amitrázzal védekeztünk, volt olyan év, hogy több mint kétszáz családot kéneztünk le.

Az oxálsavas években a legtöbb 14 méhcsalád/év volt. Nagy lehetőséget ad ez a módszer a méhészeknek, hogy kevesebb költséggel és munkával jobb méhcsaládjaik legyenek. Nagyon fontos minden részlet pontos betartása, mert ellenkező esetben könnyen okozhatunk kárt a méhészetünkben. Augusztusban csináltunk bemutatót, hogy hogyan készítjük a lapokat. Jövő júniusban is fogunk tartani. Eleget téve meghívásoknak, valószínűleg három-négy helyen is az országban. Aki ezen részt szeretne venni, jelezze szándékát az organic@fulmer.hu e-mail címen.

Terveim közt szerepel pontos receptúra elkészítése a főbb kaptártípusokhoz alkalmas száz lap elkészítéséhez.

Ebben benne lesz az is, hogy hol lehet az alapanyagokat beszerezni. Akit ez érdekel, ugyancsak ezen az e-mail címen jelezze.

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2020/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Színes őszi immunerősítők

Elődeink a gyógyuláshoz, szépüléshez vagy éppen a főzéshez is gyakran hívták segítségül a természet gazdag kincsestárát, ami máig kíméletes és olcsó megoldás. Az őszi, színesedő erdőben tett kiránduláskor is sokféle immunerősítő termésre bukkanhatunk.

Értékből értéket Tokaj-Hegyalján

Az ecetesedés borhiba, már ha nem borecetet készítünk. Az utóbbihoz ugyanis kívánatos jelenség. A borecetet már az ókori Görögországban is használták emésztési gondok enyhítésére, napjainkra pedig tudományos vizsgálatok igazolták az emberi szervezetre gyakorolt számos kedvező hatását. A Borecet Műveknél évente 50 ezer liter borecetet készítenek Bodrogkeresztúron.

Segítséget kérnek a méhek és a gazdák nevében

Európai polgári kezdeményezés indult az „életigenlő, beporzóbarát mezőgazdaság” érdekében. A szervezők szerint most kell rávenni az Európai Uniót, hogy csak olyan mezőgazdaságot támogasson, ami megvédi a méheket. Ennek érdekében nemzetközi petíciót indítottak és kérik, minél többen írják azt alá.

Tudományos kutatás a fenntarthatóbb környezetért

Az európai országok agrárminisztériumainak részvételével működő Agrárkutatás Állandó Bizottsága (Standing Committee of Agricultural Research, SCAR) idén bemutatta az 5. Előretekintés (Foresight) tanulmányt. Az Agrárminisztérium javaslatára Báldi Andrást, az MTA doktorát is felkérték a rangos nemzetközi szakértői körbe, ami a hazai fenntarthatósági kutatások jelentős elismerése.

A kertészkedők tovább élnek - egy kis növényalkímia...

A hosszú élet „ritka”, de sokan, sokszor kutatták a hosszú élet titkát. És ebben a növények gyakran szerepet kaptak, ami nem véletlen: sok közülük gyógyhatású, másrészt a táplálkozás milyensége nagyban befolyásolja az egészségi állapotot. A szanatóriumoknak általában nagy kertje van, a műtősök ruhája pedig zöld: mindnek köze van a növényekhez, és az egészséghez...

"Gyűrött rózsával" influenza ellen - Cistus incanus

Az influenza, és a felsőlégúti megbetegedések ellen ismét szolgálatra jelentkezik egy régi szövetségesünk a Cistus incanus. Mivel a hétköznapi kórokozók ellen éppoly sikeresen veszi fel az harcot, mint a komplikáltabb esetekkel szemben, ezért a közelmúltban szintén hozzá fordultak a kutatók a jelenlegi járványhelyzetre megoldást keresve.

Erdőfürdő

Erdőfürdőzés hallatán joggal kérdezhetik: hát az meg mi fán terem? – mert bizony fák között „terem”, és nincs köze kádhoz, medencéhez. Valójában tudatos megmerítkezést jelent az erdő, a természet élményében, egy avatott kísérő vezetésével.

Gombásszunk januárban!

Szeretne télen is gombát szedni az erdőben? Ez nem lehetetlen, mert fafülgombát még januárban is találunk. Ez a gomba elsősorban a kínai fogásokból ismert, de Magyarországon is bőségesen megtalálható.

Mads Mikkelsen a sztárja az új Carlsberg reklámnak

A Carlsberg leleplezte legújabb reklámját, melyben alkoholmentes sörüket népszerűsíti. A vállalat úgy döntött, hogy eljött az ideje az alkoholmentes sörök piacának fellendítéséhez, ezért a Carlsberg 0.0 promóciós reklámjához a híres dán színész, Mads Mikkelsen-t kérték fel, hogy főszereplője legyen a videónak.

A méhészeknek is megterhelő volt az elmúlt időszak

A tavalyi év mindenki számára rendkívüli megpróbáltatásokat hozott, a koronavírus-járvány az egész társadalomra és a gazdaság minden szektorára hatással volt és következményei még sokáig velünk lesznek. A méhészeknek is megterhelő volt ez az időszak, de nem állhattak le a mindennapi teendők.