0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Kiderült a rendszeres avokádófogyasztás legnagyobb haszna

Az avokádót az egészséges gyümölcsök közt tartjuk számon, bár inkább zöldségként fogyasztjuk. Köztudott róla, hogy sok rostot és egyszeresen telítetlen zsírt tartalmaz, és most az Illinois Egyetem kutatói még egy kedvező hatására derítettek fényt.

A telítetlen zsírokat a szív- és érrendszeri betegségekre jótékonyan ható zsírnak tekinti a tudomány, a rostok pedig segítik a jó emésztést.

A legújabb kutatási eredmények pedig azt derítették ki, hogy a mindennapi avokádófogyasztás nagyon jót tesz a bél mikroflórájának.

Megállapították, hogy azoknak, akik naponta ettek avokádót, sokkal több jótékony bélbaktérium működött közre az emésztésében, a rostok lebontásában. Ezek a baktériumok ezen kívül olyan anyagcseretermékeket is szolgáltatnak a szervezetnek, amelyek támogatják a belek egészséges működését. Végül az avokádófogyasztás révén nemcsak a baktériumok mennyisége, hanem a változatossága is nőtt az emberi szervezetben.

Az avokádó magas energiatartalmú gyümölcs, és sok olyan tápanyag is van benne, amit az amerikaiak nem fogyasztanak elegendő mennyiségben, mint a kálium és az említett rostok. (Ez a megállapítás sajnos igaz a magyarországi étkezési szokásokra is.)

Fogyasztása telítettség-érzéshez vezet és csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint az epesavak mennyiségét, viszont növeli a rövid láncú zsírsavak mennyiségét. Utóbbiak a bélrendszerben alakulnak ki magas rosttartalmú ételek fogyasztásakor, és étvágycsökkentő hatásúak.

A kísérletben csak egy étkezést kellett a kutatók által javasolt, avokádós fogásokra cserélni a résztvevőknek, mert a cél az volt, hogy bizonyítsák az avokádó bélflórára gyakorolt jótékony hatását.

Egy avokádó átlagosan 12 gramm rostot tartalmaz, ami jó kiegészítés a napi ajánlatban szereplő 28-34 gramm rostfogyasztás eléréséhez.

Amerikában a lakosságnak mindössze az 5 százaléka fogyasztja el az ajánlott rostmennyiséget, a legtöbben 12-16 grammhoz jutnak az étkezések során, vagyis egy avokádóval megkétszerezhetnék azt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/freshfruitportal.com