Back to top

Kiderült a rendszeres avokádófogyasztás legnagyobb haszna

Az avokádót az egészséges gyümölcsök közt tartjuk számon, bár inkább zöldségként fogyasztjuk. Köztudott róla, hogy sok rostot és egyszeresen telítetlen zsírt tartalmaz, és most az Illinois Egyetem kutatói még egy kedvező hatására derítettek fényt.

Fotó: sandid/Pixabay
A telítetlen zsírokat a szív- és érrendszeri betegségekre jótékonyan ható zsírnak tekinti a tudomány, a rostok pedig segítik a jó emésztést.

A legújabb kutatási eredmények pedig azt derítették ki, hogy a mindennapi avokádófogyasztás nagyon jót tesz a bél mikroflórájának.

Megállapították, hogy azoknak, akik naponta ettek avokádót, sokkal több jótékony bélbaktérium működött közre az emésztésében, a rostok lebontásában. Ezek a baktériumok ezen kívül olyan anyagcseretermékeket is szolgáltatnak a szervezetnek, amelyek támogatják a belek egészséges működését. Végül az avokádófogyasztás révén nemcsak a baktériumok mennyisége, hanem a változatossága is nőtt az emberi szervezetben.

Az avokádó magas energiatartalmú gyümölcs, és sok olyan tápanyag is van benne, amit az amerikaiak nem fogyasztanak elegendő mennyiségben, mint a kálium és az említett rostok. (Ez a megállapítás sajnos igaz a magyarországi étkezési szokásokra is.)

Fotó: Anne Dahl/Pixabay
Fogyasztása telítettség-érzéshez vezet és csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint az epesavak mennyiségét, viszont növeli a rövid láncú zsírsavak mennyiségét. Utóbbiak a bélrendszerben alakulnak ki magas rosttartalmú ételek fogyasztásakor, és étvágycsökkentő hatásúak.

A kísérletben csak egy étkezést kellett a kutatók által javasolt, avokádós fogásokra cserélni a résztvevőknek, mert a cél az volt, hogy bizonyítsák az avokádó bélflórára gyakorolt jótékony hatását.

Egy avokádó átlagosan 12 gramm rostot tartalmaz, ami jó kiegészítés a napi ajánlatban szereplő 28-34 gramm rostfogyasztás eléréséhez.

Amerikában a lakosságnak mindössze az 5 százaléka fogyasztja el az ajánlott rostmennyiséget, a legtöbben 12-16 grammhoz jutnak az étkezések során, vagyis egy avokádóval megkétszerezhetnék azt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshfruitportal.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Laboratóriumi szalonna vöröshús-allergiára?

Gyógyhatású szalonna? Nem feltétlenül disznóság. Ugyanaz a laboratórium, ahol genetikailag módosított sertést állítottak elő emberi transzplantációra szánt szervekhez, váratlanul előlépett sertéstermék-szállítóvá olyanok számára, akik egy különleges, kullancs okozta vöröshús-allergiától szenvednek. Máris sok betegen tesztelték a laboratóriumban előállított exkluzív szalonnát.

Bükki konyha extrákkal

Bekénypuszta kincses szigetként bújik meg az erdő mélyén. Kisgyőrből erdészeti magánúton hosszan kanyarogva érjük el az ökoházat, melyet a Turisztikai Látogatóközponttal 2014-ben hozott létre az ÉSZAKERDŐ Zrt. Délbükki Erdészeti Igazgatósága a Bükk-alja egyik legszebb vidékén. Csend, nyugalom, friss levegő, festői szépségű táj, kiemelkedő szolgáltatás, színvonalas étkezés, mini tanösvény. Kell ennél jobb fogadtatás?

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

Az USA 2,5 milliárd dollárt különít el a globális gabonaellátás biztosítására

Az Egyesült Államok elkülönít 2,5 milliárd dollárt az ukrajnai háború miatt veszélyeztetett globális gabonaellátás biztosítására - jelentette be Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter május közepén Varsóban.

A Rumour by Rácz Jenő nyerte az Év étterme díjat

A budapesti Rumour by Rácz Jenő nyerte a magyarországi gasztronómia egyik legjelentősebb elismeréseként számon tartott Audi - Dining Guide Év étterme díjat a hétfő este Budapesten megtartott díjátadón.