0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Bírja a forró nyarakat az új, klímarezisztens almafajta

Lelkesen értékelték az első klímaellenálló almát azok az olasz, francia és brit termesztők, akik kipróbálták a nemzetközi nemesítési programból származó és már kereskedelmi forgalomban lévő HOT84A1 fajtát. A Hot Climate Programme célja, hogy nemzetközi együttműködéssel segítse az alma- és körtetermesztés hosszú távú alkalmazkodását a klímaváltozáshoz.

2020-ban már üzemi kísérletben próbálták ki a HOT84A1 fajtát a kiválasztott termesztők és kereskedők. Szerintük a fajta könnyen termeszthető, mutatós telt piros színe, kiváló húsállománya és édes íze van. A termesztők megállapították, hogy egyformán jól teljesít kiegyenlített és forró klímán is, vagyis a fajta remélhetőleg sokféle földrajzi környezetben megállja majd a helyét.

Az északi és a déli féltekén is termeszthető lesz, így a jövőben sem borul föl a megszokott, egész éves almaellátás.

Az északi féltekén április közepén virágzik és szeptember végén, október elején érik a HOT84A1 fajta, ami azt jelenti, hogy két héttel előzheti meg az üzletekben a Fujit.

Bár 2020-ban a koronavírus-járvány megakadályozta, hogy fajtaértékelő bemutatókat rendezzenek az almaidényben, élénk érdeklődés övezi a fajtát. A T&G Global európai képviselője kóstolókat szervezett Spanyol-, Olasz- és Franciaországban és másutt is, hogy ha az emberek nem látogathatták meg az ültetvényeket, legalább a gyümölcs eljusson hozzájuk. A kóstolókon Nagy-Britanniában is nagyra értékelték a fogyasztók és a kereskedők a fajtát.

A nemzetközi nemesítési program kereskedelmi partnere az új-zélandi székhelyű T&G Global, amelynek minden földrészen vannak kirendeltségei és termelő partnerei. Üzemi méretű ültetvények létesültek a fajtából Katalóniában, és a tervek szerint hatéves telepítési program indul, hogy szép, roppanó húsú és jóízű almát tudjanak kínálni a fogyasztóknak.

A spanyol termesztőknek ugyanis nagy szükségük van arra, hogy valami ellensúlyozza a forró nyarak hatását, ami most napégéshez, puhább húsállományhoz és halványabb színeződéshez vezet.

A HOT84A1 fajtát az egész világon forgalmazzák és 2021-ben a T&G Global további kísérleti ültetvényeket tervez Európában, a szaporítóanyagot előállító francia Dalival faiskolával közösen. A közeljövőben az USA-ban, Dél-Afrikában és Ausztráliában is kipróbálják a fajtát.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/freshfruitportal.com