0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Idén harmincnál is több állatfaj halt ki

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint idén harminceggyel nőtt a kihalt fajok száma. A szervezet szerint a listán szereplő 128 918 állat-, növény- és gombafaj több mint negyedét fenyegeti a kihalás veszélye. A kihalt fajok között számos béka és több mint egy tucat édesvízi hal szerepel.

A vöröslista célja, hogy felhívja a figyelmet a veszélyeztetett fajokra, és megpróbálják megakadályozni kihalásukat. Az idei év „termése”, hogy egy hivatalosan csak nemrég felfedezett cápafaj, a Carcharhinus obsolerus (elveszett cápa) valószínűleg kihaltnak tekinthető. Tavaly a túlhalászott Dél-kínai-tengerben néhány 80 év körüli példányt találtak, azóta azonban nem láttak egyedeket öt célzott kutatás során sem.

Ez alapján a fajt a súlyosan veszélyeztetett (valószínűleg kihalt) kategóriába sorolták.

E cápafaj kihalása amiatt is rendkívüli, mert a történelem során bebizonyosodott, hogy olyan tömeges kihalással járó eseményeket is átvészeltek, mint az aszteroidabecsapódás, amelyet a dinoszauruszok kihalásáért is felelőssé tesznek. Egy ausztrál nemzeti tudományos intézet halkutatója szerint ellenben az elveszett cápa lehet az első cápafaj, amely az ember idejében hal ki.

Sajnos az, hogy egy faj nagy túlélő a természetben, még nem jelenti azt, hogy nagy túlélő az emberrel szemben is – tette hozzá a kutató.

Az IUCN nagyon visszafogottan bánik a kihalt jelző használatával, hiszen ennek kijelentése a végét jelentheti az adott faj megmentésére irányuló erőfeszítéseknek és intézkedéseknek.

Ezért azok a fajok, melyek a valószínűleg kihalt kategóriába kerültek, többnyire már ki is haltak.

Felkerült a vöröslistára az Amazonas folyóban élő parti delfin (Sotalia fluviatilis) is, ezzel a világ összes édesvízi delfinfaja a veszélyeztetett kategóriában van.

De, hogy ne csak a negatívumokról beszéljünk, örömteli hír, hogy az európai bölény bölény (Bison bonasus) populációja 2003 óta több mint háromszorosára, 6200 egyedre növekedett, így egyel jobb kategóriába, a mérsékelten fenyegetett fajok közé sorolták.

A bölények száma az I. világháború során jelentősen megtizedelődött, azonban a megmentésükre hozott intézkedéseknek és az újratelepítéseknek köszönhetően állománya javult.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu