Back to top

Nem zökkenőmentes a spanyol citrom és grépfruit szezon

A termés mennyisége nőtt, ám a kereslet visszaesett. Az időjárás sem elég hideg ahhoz, hogy a háztartások nagyobb mennyiségben vásárolják az egészséges, vitamindús gyümölcsöket.

Az idei spanyol citrom- és grapefrút terméshozam növekedése, illetve  a járványügyi intézkedések miatt kialakult csökkenő kereslet megnehezíti az idei szezont a spanyol citrom és grépfruit termesztők számára. A citrom termelői ára 23 cent, ami valamivel alacsonyabb, mint az előző évek azonos időszakában.

A HoReCa értékesítés, amely az spanyol citrusfélék forgalmának mintegy 35-40% -át adja Európában, szinte teljesen megszűnt a bevezetett szigorú intézkedések miatt. Az kieső bevétel  egy részét ellensúlyozza a háztartások fogyasztásának növekedése. Azonban José Antonio García, a Citrom és Grapefruit Szakmaközi Szövetség (Ailimpo) igazgatója szerint a

fogyasztást a kialakuló gazdasági válság is visszatartja. Ebben az időszakban a háztartási eladásoknak már növekedniük kellene, ám a karácsony előtti szokásos keresletnövekedés nem történt meg. Ebben sajnos az időjárás sem volt segítségükre, egyszerűen nem volt elég hideg.  

Fotó: www.pixabay.com

A citrom termésmennyisége ebben az évben magasabb volt mint a korábbi években, így nagyon nehéz piacot találni főleg a másodosztályú gyümölcsök számára. A helyzetet tovább nehezíti a spanyol termesztők számára, hogy a kelet-európai országok a török citrusfélék miatt egyre komolyabb a versenyhelyzet.  

Az Ailimpo vezetője szerint Spanyolország továbbra is a citrom és a grapefruit vezető forgalmazója Európában, és noha a citrum és a grépfrút ára idén csökkent, a rendelkezésre álló adatok szerint a termesztés továbbra is nyereséges.

Forrás: 
www.freshplaza.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdőszélen Manó kuckó

Aki szereti ügyes kezét próbára tenni, apróságokat alkotni némi segítséggel, az bizonyára szívesen nézegeti Kiss Tamara rövid Manó kuckó filmjeit a neten. Az ünnepváró készülődés jegyében egy szép tobozkarácsonyfa összeállítását követhettük végig, ám ezúttal személyesen, a kuckós műhelyben.

Tűzszünet vagy békekötés? Közös platformon a németországi áruházláncok és gazdák

Se szeri se száma nem volt mostanában Németországban az áruházláncok elleni gazdatüntetéseknek, mi is beszámoltunk néhány esetről, amikor éjszaka traktorokkal torlaszolták el a logisztikai központok bejáratát valamilyen aktuális sérelem miatt a környékbeli termelők. Ha minden jól megy, akkor ennek most vége szakadhat, és új fejezet nyílhat az agrárium, illetve a kereskedelmi láncok kapcsolatában.

A magyar akácméz „titka”

A világon sehol másutt nincsenek a magyarországihoz fogható hatalmas, egybefüggő akácos állományok, melyek azonban nemcsak ebből a szempontból tekinthetők különlegesnek. Értéküket növeli, hogy a fák virágaiból hazánk egyik keresett exportcikke, az akácméz készül, mely 2014-ben került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, s amely nemcsak a fogyasztók, hanem a méhészek szívéhez is közel áll.

Gazdátlan marhák bolyonganak a Földközi tengeren

Két szállítóhajó, fedélzetén több mint 2700 szarvasmarhával bolyong immár két hónapja a Földközi tengeren. A hajók Spanyolországból tartottak Törökországba, ahol megtagadták az állatok kirakodását a kéknyelv betegség gyanúja miatt. A későbbiekben Líbia is elutasította az állatok befogadását.

Jelentősen bővül az ökológiai gazdálkodás területe Magyarországon

Világviszonylatban is jelentősnek számít az ökológiai gazdálkodásba vont terület nagyságának bővülése Magyarországon - közölte az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) hétfőn az MTI-vel.

Magyarország lemaradt a drónok üzleti célú hasznosításában

Nemzetközi színtéren a pilóta nélküli repülőgépek üzleti és ipari alkalmazásában számos országban és szinte minden iparágban komoly fejlődés ment végbe az elmúlt évtizedben. A magyar drónökoszisztéma mindeközben visszafogott mértékben fejlődött, ami komoly lemaradást okozott – áll a PwC Magyarország elemzésében.

A brit vetőburgonya hányatott sorsa

A brexit miatt a skót, angol és walesi vetőburgonya-termesztők és -kereskedők továbbra sem tudnak exportálni az Európai Unióba, ami több millió font veszteséget okoz. Az EU ugyanis nem adta meg a harmadik ország státuszt a brit vetőburgonyára, mert az nem „igazodik dinamikusan” a termékre vonatkozó EU-s szabványokhoz.

Népszerű a török paprika

Törökország tavaly 35%-kal több paprikát szállított külföldre, annak ellenére, hogy 111 Európába érkező tételt kifogásoltak a határérték feletti rovarölőszer-maradvány miatt.

Az első karbonsemleges paradicsom

Az Azura francia-marokkói vegyesvállalat közzétette fenntartható fejlődésről szóló jelentését. Ebben nem más szerepel, mint hogy a csoport egyebek közt szén-dioxid-semleges paradicsommal lép a piacra. Azt tervezik, hogy a vállalás népszerűsítésére erős kommunikációs kampányt indítanak. Márciustól a kereskedelembe kerülő összes terméken feltüntetik az erre utaló logót.

Késnek a banánszállítmányok

Az Atlanti-óceánon tomboló viharok, illetve a világjárvány miatti logisztikai fennakadások miatt akadozik a banánkereskedelem – számolt be róla a fruchthandel.de portál.