0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Nem zökkenőmentes a spanyol citrom és grépfruit szezon

A termés mennyisége nőtt, ám a kereslet visszaesett. Az időjárás sem elég hideg ahhoz, hogy a háztartások nagyobb mennyiségben vásárolják az egészséges, vitamindús gyümölcsöket.

Az idei spanyol citrom- és grapefrút terméshozam növekedése, illetve  a járványügyi intézkedések miatt kialakult csökkenő kereslet megnehezíti az idei szezont a spanyol citrom és grépfruit termesztők számára. A citrom termelői ára 23 cent, ami valamivel alacsonyabb, mint az előző évek azonos időszakában.

A HoReCa értékesítés, amely az spanyol citrusfélék forgalmának mintegy 35-40% -át adja Európában, szinte teljesen megszűnt a bevezetett szigorú intézkedések miatt. Az kieső bevétel  egy részét ellensúlyozza a háztartások fogyasztásának növekedése. Azonban José Antonio García, a Citrom és Grapefruit Szakmaközi Szövetség (Ailimpo) igazgatója szerint a

fogyasztást a kialakuló gazdasági válság is visszatartja. Ebben az időszakban a háztartási eladásoknak már növekedniük kellene, ám a karácsony előtti szokásos keresletnövekedés nem történt meg. Ebben sajnos az időjárás sem volt segítségükre, egyszerűen nem volt elég hideg.  

A citrom termésmennyisége ebben az évben magasabb volt mint a korábbi években, így nagyon nehéz piacot találni főleg a másodosztályú gyümölcsök számára. A helyzetet tovább nehezíti a spanyol termesztők számára, hogy a kelet-európai országok a török citrusfélék miatt egyre komolyabb a versenyhelyzet.  

Az Ailimpo vezetője szerint Spanyolország továbbra is a citrom és a grapefruit vezető forgalmazója Európában, és noha a citrum és a grépfrút ára idén csökkent, a rendelkezésre álló adatok szerint a termesztés továbbra is nyereséges.

Forrás: www.freshplaza.de