0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 24.

Európa legnagyobb szárazföldi emlőse a kihalás széléről tért vissza

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett fajok vörös listájának legújabb frissítésében az európai bölényt a „Kihaláshoz közeli” kategóriába sorolták. A XX. század elejére csupán 50 egyed maradt fent, míg tavaly óta 6200 európai bölényt számláltak Lengyelország, Fehéroroszország és Oroszország területén.

Száz évvel ezelőtt a bölények szinte teljesen eltűntek a Föld felszínéről. Élőhelyük elvesztéséhez hozzájárult a fakitermelés, a tűzesetek, és a vadászat csak tovább csökkentette számukat. A XX. század elejére csupán 50 egyed maradt fent, és csak természetvédelmi területeken vagy állatkertekben lehetett velük találkozni. Az európai bölényeket az állatkertek mentették meg a teljes kipusztulástól. Az európai állatkertekben jelenleg is tenyészprogram keretében tartják a bölényeket, bár állatkerti állománya ma már stabilnak tekinthető.

A hosszú távú védettség biztosítása azonban hozzájárult a vadon élő bölények számának újbóli gyarapodásához.

Miután az 1950-es években a bölényeket visszatelepítették a vadonba, az egyedszám 2003-ban körülbelül 1800-ra nőtt. Tavaly óta 6200 európai bölényt számláltak Lengyelország, Fehéroroszország és Oroszország területén.

Jelenleg 47 szabadon tartott állomány van Európában, de még mindig szükségük van természetvédelmi támogatásra.

Dr. Kowalczyk, az IUCN SSC bölényszakértői bizottság tagja elmondta, hogy a természetvédők egyelőre még télen etetik a bölényeket, de hozzátette, fontos, hogy a jövőben az állatoknak védett területeken lévő legelőket kell biztosítani.

Az IUCN vörös listáján szereplő 128 918 növény- és állatfaj közül 35 765-et fenyeget kihalás.

Forrás: euronews.com