0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Madarak ezreinek pusztulása írható az olívaolaj-termelés számlájára

Az olívaolaj a mediterrán konyha fontos alapanyaga, és az egészség megőrzése céljából máshol is rohamosan terjed a fogyasztása. Ki gondolná, hogy madarak ezrei esnek áldozatul az olívaolaj-termelésnek. A Nature folyóiratban megjelent vizsgálati eredmények szerint csak Spanyolországban évente több mint 2 millió madár pusztul el az olajbogyó éjszakai betakarítása miatt.

Ahhoz, hogy jobban megőrizze az aromáját és ne fonnyadjon meg gyorsan, az olajbogyót a hűvösebb éjszakai órákban takarítják be. A gond csak az, hogy az olajbogyó betakarításának időszaka egybeesik a költöző madarak megérkezésével a Földközi-tenger vidékére. A fák ágain éjszaka igen sok madár pihen, amelyek megriadnak és gyakorta kapnak szívrohamot a  sötétben felbukkanó betakarító gépek szemet kápráztató lámpáitól.

Csak Andalúziában évenként mintegy 2,6 millió madár pusztul el az olajbogyó éjszakai betakarítása miatt.

Ezzel a gonddal azonban nem csak Spanyolországban szembesülnek,  még  ha az európai termelés 57, a világtermelés 37 százaléka ebben az országban összpontosul, Portugáliában cseppet sem jobb a helyzet, évenként mintegy 96 ezer madár pusztul el hasonló okokból. 

A szomorú tények súlyos környezeti következményei pedig meghaladják a portugál és spanyol országhatárokat, hívta fel a figyelmet az Andalúzia természeti értékeivel, védett térségeivel foglalkozó igazgatóság.  

Franciaországban a kézműves termelésnek köszönhetően még nem kell tartani hasonló tragédiától,  ám a szedés gépesítésével valószínűleg ott is hasonlókkal fognak szembesülni.

Nagy-Britanniában már több szupermarket csak kézi szedésű olajbogyóból készült olajat vásárol, még ha az drágább is, hogy elejét vehessék a további környezeti károsításnak.  

Forrás: magyarmezogazdasag.hu