Back to top

Madarak ezreinek pusztulása írható az olívaolaj-termelés számlájára

Az olívaolaj a mediterrán konyha fontos alapanyaga, és az egészség megőrzése céljából máshol is rohamosan terjed a fogyasztása. Ki gondolná, hogy madarak ezrei esnek áldozatul az olívaolaj-termelésnek. A Nature folyóiratban megjelent vizsgálati eredmények szerint csak Spanyolországban évente több mint 2 millió madár pusztul el az olajbogyó éjszakai betakarítása miatt.

Ahhoz, hogy jobban megőrizze az aromáját és ne fonnyadjon meg gyorsan, az olajbogyót a hűvösebb éjszakai órákban takarítják be. A gond csak az, hogy az olajbogyó betakarításának időszaka egybeesik a költöző madarak megérkezésével a Földközi-tenger vidékére. A fák ágain éjszaka igen sok madár pihen, amelyek megriadnak és gyakorta kapnak szívrohamot a  sötétben felbukkanó betakarító gépek szemet kápráztató lámpáitól.

Csak Andalúziában évenként mintegy 2,6 millió madár pusztul el az olajbogyó éjszakai betakarítása miatt.

Ezzel a gonddal azonban nem csak Spanyolországban szembesülnek,  még  ha az európai termelés 57, a világtermelés 37 százaléka ebben az országban összpontosul, Portugáliában cseppet sem jobb a helyzet, évenként mintegy 96 ezer madár pusztul el hasonló okokból. 

A szomorú tények súlyos környezeti következményei pedig meghaladják a portugál és spanyol országhatárokat, hívta fel a figyelmet az Andalúzia természeti értékeivel, védett térségeivel foglalkozó igazgatóság.  

Fotó: Pixabay

Franciaországban a kézműves termelésnek köszönhetően még nem kell tartani hasonló tragédiától,  ám a szedés gépesítésével valószínűleg ott is hasonlókkal fognak szembesülni.

Nagy-Britanniában már több szupermarket csak kézi szedésű olajbogyóból készült olajat vásárol, még ha az drágább is, hogy elejét vehessék a további környezeti károsításnak.  

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málnaszedő robotok az idénymunkások helyett

Egy brit vállalat robotokat fejlesztett ki bogyósgyümölcsök szedésére, hogy pótolja az erre szakosodott, a brexittel „elüldözött” idénymunkások hiányát. A 3D-kamerákat és más érzékelőket gépi tanulással létrehozott mesterséges intelligencia irányítja, így tudja megkülönböztetni az érett gyümölcsöket az éretlentől. Az emberi munkaerő mellett is használható robottal sokat lehet javítani a termelékenységen.

Mitől bűzlik a fokhagyma-piac?

Brüsszelig mennek a spanyol fokhagyma-ágazat képviselői. Szerintük ugyanis a Kínából kvótán kívül és igen alacsony importvámokkal behozott fagyasztott fokhagymát valójában friss áruként adják el, és ezzel tönkreteszik az európai termelők piacát.

Tovább romlott a helyzet a spanyol gyümölcsösökben

Úgy kezdődött Spanyolországban a május, ahogy az április véget ért: rengeteg csapadékkal. A múlt héten főleg Valencia és Murcia tartományok áztak, volt vihar és jégeső is. Elsősorban a gyümölcsösök, a citrus-, mandula- és az olívaültetvények szenvedtek kárt.

Történelmi visszaesés

A francia zöldség-gyümölcs ágazat legnagyobb találkozóján (meFEL) sárgadinnye-termesztési előrejelzést is adtak. A sárgadinnye-termesztők szakmaközi szervezete az ágazat szereplőinek adataira építve becsülte meg a Marokkóban, Spanyolországban és Franciaországban várható termőterületeket az ezekben az országokban jellemző Charantais típusból.

Úgy néz ki, de nem az

Tojásnak néz ki, az illata olyan, mint a tojásé, és úgy használható, mint a tojás – de nem tojás. A portugál találmányt 100 százalékban növényi, elsősorban szójakivonatból készítették, főként a vegánok, illetve a fenntarthatóságra nagyon érzékeny fogyasztók számára.

Keresett a mandula

2021 márciusa és 2022 januárja között Ausztrália 84 433 tonna mandulát exportált, ami 14%-kal több, mint az előző év azonos időszakában. Az exportőrök már néhány hónapja messze túlszárnyalták a tavalyi szezon összesített eredményét, így a kiszállított mennyiség új rekordot döntött.

Komoly hidegek voltak Spanyolországban, elfagyott egy sor gyümölcs

Ha a termelést veszélyeztető időjárási jelenségekről van szó, akkor Spanyolországban alapvetően az aszály és a hőség kerül szóba, az idén tavasszal azonban erős esőzések és hideghullám okozott stresszt a termesztőknek. Helyenként teljes a terméskiesés.

Ha hektáronként 70 tonna a hozam

Az év századik napja. Hagyományosan ezt a napot tartottuk a burgonyaültetésre legalkalmasabb időpontnak. Az a mondás is járta, hogy bármikor teszed a földbe, a csíráját úgyis csak májusban dugja ki a növény. Részben a klímaváltozás, részben a technológia fejlődése miatt az utóbbi időszakban alapvetően megváltozott az ültetéssel kapcsolatos nézetünk.

A Lavazza kávégyártó leállítja oroszországi tevékenységét

A Lavazza olasz kávégyártó a héten közölte, hogy a nyersanyagárak emelkedése miatt kihívásokkal teli 2022-re számít, pedig a 2021-es évet jelentős nyereségnövekedéssel zárták.

Mikrozöldek: gyors kultúrák, szabadnapok nélkül

A csírák után egyre nagyobb a mikrozöldek kínálata is. A prémium termékekkel nemcsak díszíteni lehet az ételeket, hanem az egészségtudatos táplálkozás alappillérei is, főként a téli időszakban. Mezey Tamás két éve nevel mikrozöldet eladásra Szigethalmon. Önerőből építette fel a vállalkozást, a 17 fajból nevelt mikrozöldeket pedig piacokon, illetve éttermeknek értékesíti.