Back to top

Minden nehézséget legyőzve haladunk tovább

A Kincsem Nemzeti Kft. a Covid19-világjárvány, a felfüggesztett versenyszezon, az elmaradt kiemelt rendezvények és a zárt kapus versenyek ellenére is sikeresen be tudta fejezni a 2020-as versenyszezont.

Pécsi István, a Kincsem Park ügyvezető igazgatója büszke rá, hogy a „békeidőben” vállalt feladatokat hiánytalanul el tudta végezni az állami versenyszervező, így nem esett csorba a versenyszezonon, a sport meg tudta őrizni az 1827 óta tartó hazai folytonosságát. A fogadásszervezésben is komoly lépéseket tettek, az év utolsó negyedévében bevezették a kézi Kincsem+ játékot a lottózókban.

 A sikeresen lezárt év után már lehet tervezni a 2021-es versenyszezont, ami sok izgalmas sporteseményt, galopp-, ügető- és agárversenyeket, valamint a négyesfogat-hajtó Európa-bajnokság megrendezését jelenti a Kincsem Park számára.

Mintha kisimultak volna a ráncai a tavalyi utolsó versenyek után. Mennyire volt nehéz a 2020-as esztendő?

Nem szeretek panaszkodni, mert nem szoktam, és mert mindenkinek vannak nehézségei – kezdi évértékelőjét Pécsi István, a Kincsem Nemzeti Kft. ügyvezető igazgatója. – A panaszkodás helyett szívesebben beszélek az elért eredményekről, a magyar lóversenysport aktuális helyzetéről, a Szerencsejáték Zrt.-vel való egyre szorosabb közös munkáról és a magyar versenylovak sikereiről.

A pandémia tavasszal megakasztotta az ügetőszezont, a galopp és az agár szakág el sem tudott indulni. Ami a lényeg, hogy a versenynaptár átszervezésével a teljes szezont meg tudtuk menteni, az előre eltervezett versenyeket, az összes fontos versenyt le tudtuk futni mind a két lóversenyszakágban. Ebben partnerek voltak a szakmai szereplők, és partner volt az állami tulajdonos.

Ilyen kritikus helyzetben mutatkozott meg, hogy mennyire jó és biztos kezekben vagyunk, hogy figyelnek ránk, foglalkoznak velünk.

Szinte példa nélküli Európában, hogy a jelentős versenydíjtömegünket nemhogy tartani tudtuk, de még emeltünk is rajta. Pontosan azért, hogy biztosítani tudjuk ebben a nehéz időszakban is az ágazat működőképességét. Több olyan lépést, pénzügyi könnyítést hoztunk a partnereink számára, amiben nélkülözhetetlen volt az állami tulajdonos támogatása. Az ágazatot felügyelő két miniszteri biztos, Dallos Gyula és Czepek Gábor, a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója ismerik a problémáinkat, értékeinket és a lehetőségeinket. Az ő segítségük elengedhetetlen volt a tavalyi sikerekben.

Szakmai szempontból hogyan sikerült az év?

Kijelenthetjük, hogy a második világháború utáni újrakezdés óta nem volt még ilyen „különleges” versenyszezonunk. Szakmai szempontból minden igényt kielégített a 2020-as év. Van néhány olyan mutatónk, ami európai viszonylatban is szinte egyedülálló: emelkedett a versenydíj- és prémiumtömeg, a versenydíj–tartásdíj arányában a legjobbak között vagyunk, minden versenynapot megtartottunk, nőtt az online fogadási bevétel, fejlesztettük a fogadási kínálatunkat.

Minden kérdésre választ kaptunk, a legjobb lovak nyerték a nagyversenyeket, a nemzetközi versenynapunk régiós szinten is egyedülálló volt.

Két versenyt szeretnék külön is kiemelni. A magyar tulajdonú, de német színekben futó Victory Knick győzelmét a Marschall József Emlékversenyben, hazánk egyetlen black type versenyében, és a nemzetközi Kincsem Díjat, ahol egyedülálló módon három ország öt Derby-nyerője indult.

Szakmai szempontból véleményem szerint a legnagyobb előrelépést az állatjólét területén értünk el, az előzetes állatvédelmi szűrővizsgálat bevezetésével. Különböző okok miatt a bevezetésekor a kelleténél nagyobb vihart kavart, de az eltelt idő és az eredmények minket igazoltak, mára bebizonyította a vizsgálat a létjogosultságát.

Hogyan érintette a járványhelyzet a Kincsem Parkot, a rendezvényeket?

Természetesen negatívan. A négy fesztiválból hármat nem tudtunk megtartani. Nyár elején, majd novembertől zárt kapuk mellett rendeztük a futamokat. Egyedül csak a Derby és Divat Hétvégét tudtuk megtartani augusztus végén. Szakmai szempontból az októberre átrakott nemzetközi hétvégénk kiemelkedően sikerült. Közép-Kelet-Európa legjelentősebb versenyhétvégéjét tartottuk.

A hazai és nemzetközi versenyek hiánya hogyan érintette a fogadásszervezést?

Fogadási vonalon a nehéz év ellenére tovább erősödtünk. Az internetes fogadás a bet.lovi.hu oldalon folyamatosan nőtt.

Mennyire partner a Szerencsejáték Zrt. a lóversenyfogadás fejlesztésében?

A Szerencsejáték Zrt. nélkül elképzelhetetlen a jövő lóversenyzése. Ami még ennél is fontosabb, hogy a legnépszerűbb termék, a Kincsem+ TUTI okos gépi játék mellett ősszel bevezettük a Kincsem+ kézi változatát az ország összes lottózójában.

Rendkívüli érdeklődéssel tekintünk a Szerencsejáték Zrt. pilot projektjére, ami most tavasszal indul.

Fél éven keresztül az ország minden pontján, hetven fogadóhelyen meg fog jelenni a lóversenyfogadás teljes hazai és nemzetközi kínálata. Mindennap 30-35 futamra lehet játszani, hétvégenként pedig a Kincsem Park versenyeire, ez éves szinten mintegy 12 ezer futamot jelentene, így a legnépszerűbb versenyekre és napokra, mint például az Ügetőszilveszter, az egész ország fogadhatna. Ez a program csúcspontja lehet a lóverseny és a hazai lottótársaság több éves együttműködésének, és megvalósulna a lóversenyjátékok teljes integrálása a lottózók játékkínálatába.

A közelmúltban értékelte Dallos Gyula miniszteri biztos lapunkban a Kincsem Nemzeti Lovas Program első évtizedét. A lóversenysportban a tíz év alatt mit sikerült megvalósítani?

Nagyon sok mindent, a lóverseny jól áll a megfogalmazott célok és feladatok megvalósításában. A magyar lóverseny Széchenyi öröksége 1823 óta, a Kincsem Park régiós szinten vezető pályának számít. Vigyáznunk kell rá, és fejlesztenünk kell. Csakúgy, mint Alagot.

A Kincsem Nemzeti Lovas Program tízéves revíziójának is köszönhetően újra lendületet kapott a lóversenyzés kormányzati támogatása.

Ennek köszönhetően 2021-re már bátrabban tudunk tervezni. Már tavaly nyilvánosságra hoztuk a versenynaptár-tervezetünket, ami 98 versenynapot tartalmaz a három szakágban (46 ügető-, 32 galopp-, 20 agárverseny-nap).

Ha már a tervekről beszélünk, akkor a lóversenysport mellett a lovassport is komoly lehetőséget kap idén a Kincsem Parkban.

A tavalyi év tapasztalatait figyelembe véve módosítunk a galopp versenynaptáron. A megszakítás nélküli, erőltetett versenyzés nem szerencsés a telivéreknek. Idén jobban széthúzva ugyan, de öt szakaszra bontjuk a szezont. Bízunk benne, hogy május második hétvégéjén a legszebb napokat idézve tudjuk fogadni a közönséget a Tavaszi Lóverseny és Food Truck Show-n, majd év közben a többi nagy fesztiválon.

Új sportággal bővülünk. Május utolsó hétvégéjén Dunakeszi-Alagon nemzetközi militaryversenyt rendezünk, és mi leszünk a házigazdái augusztus végén a fogathajtó Európa-bajnokságnak is.
Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2021/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az egyes szintek bírálata a díjlovaglásban

A díjlovaglóprogramok a kiképzési skála felépítése nyomán fokozatosan és szintenként egymásra épülve tagolódnak alaposztálytól a nagydíjig. Ezek a szintek a helyes kiképzési elveket követve bizonyos mérföldköveket jelenthetnek a lovas számára, egyfajta kontrollt, amiben a sorrend betartása rendkívül fontos.

Vezúv, a parancsnoki ló nyugdíjba vonult

Idén áprilisban a magyar lovasélet peremén különleges esemény történt: a magyar rendőrség, egyben a Nemzeti Lovas Díszegység parancsnoki lova, Vezúv nyugdíjba vonult. Életútja során számtalan eseményen bizonyította rátermettségét, méltón jelenítve meg a somogysárdi ménesben végzett lótenyésztői munkát.

Nagy mezőnyök, technikás pályák

A szabadtéri díjugratószezon második hétvégéjén a kecskeméti Airvent Lovas Club – Pataki Ménes volt a legnépesebb verseny szervezője; a Bács-Kiskun megyei helyszín közel 600 startot regisztrált a háromnapos országos minősítőversenyen.

"Állati" Baby boom a MATE-n

Igazi baby boom van a MATE Kaposvári Campus Vadgazdálkodási Tájközpontjában. A törpekecskét, bivalyborjút, hidegvérű ló és szamár csikót óvó figyelem veszi körül. Ennek köszönheti életét Teri gida is (akit nem táplált az anyja), ugyanis az állatgondozók cumisüvegből etetik az apró jószágot.

Állattartó telepek kisebb értékű fejlesztéseit támogató pályázat nyílt

Harmincmilliárd forint keretösszeggel, állattartással foglalkozó gazdálkodók számára hirdetett újabb pályázatot az agrártárca - jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Hatalmas álmodozó voltam - Beszélgetés Felvinczi Lillával

Díjugratónak készült, azonban első saját lováról hamar kiderült, hogy mi sem áll távolabb tőle – cserében megszerettette a díjlovaglás szépségeit Lillával. A kezdeti nehézségek után jöttek a sikerek, és egyik pillanatról a másikra a válogatott keretben találta magát.

Lovassport két vírus árnyékában – a Pegazus áprilisi számában

Egészen sajátos helyzetbe került kora tavasszal az európai lovassport. Nem elég a humán világjárvány, mellé még berobbant a lovakat sújtó herpeszvírus, annak is a rendkívül agresszív, idegrendszeri tüneteket okozó formája. Időközben feloldották a teljes versenystopot, de a Pegazus áprilisi lapszáma még ebben, a két vírus által nyomasztott hangulatban készült.

Stagnáló tenyésztés

Tavaly ismét valamivel kevesebb angol telivér kancát fedeztettek a magyar tenyésztők, mint egy évvel korábban, így idén várhatóan kissé tovább csökken – esetleg az új vételeknek köszönhetően stagnál – a születendő csikók száma is.

Állati jó munkatársak

A munkára fogható állatokat mindig is „alkalmazta” az emberiség, hiszen jóval olcsóbbak mint a kétlábú munkaerő, nem beszélnek vissza, sokszor az adott feladatban hatékonyabbak is az embernél és szakszervezetbe sem tömörülnek…

Edzőtábor online

Más években a március már a versenyekre készülésről, a véghajráról szól. Idén már tudtuk, nincs hova kapkodni, a súlyosbodó koronahelyzet, és az időközben beütő herpeszkrach miatt végül is lassan teljesen ellehetetlenül minden megmozdulás szakágunkban.