Back to top

Bill Gates az egyik legnagyobb földbirtokos lett

Egy amerikai folyóirat szerint Bill Gates az egyik legnagyobb földbirtokos lett az Egyesült Államokban. Jelenleg mintegy 98 ezer hektár mezőgazdasági területtel rendelkezik.

Bill Gates nevét a világon szinte mindenki ismeri. Üzletember, szoftverfejlesztő, feltaláló, a világ egyik leggazdagabb embere. Mostantól pedig a világ egyik legnagyobb földtulajdonosa is lett. A Microsoft társalapítója és tulajdonosa szép csendesen óriási területeket vásárolt fel az Egyesült Államok több megyéjében.  

A The Land Report szerint -  földbefektetők számára készült folyóirat a legnagyobb amerikai földtulajdonosokat követi nyomon- Gates jelenleg mintegy 98 ezer hektár mezőgazdasági földterülettel és közel 11 ezer hektár egyéb földterülettel rendelkezik 19 államban.

Fotó: www.pixabay.com

A legnagyobb területeket Louisianában és Arkansasban vásárolta, ahol csaknem 28 000 és 19 400 hektár került a tulajdonába - derült ki az az újság nyomozásából. Állítólag mintegy 6475 hektárt birtokol Washington államban, köztük egy 5870 hektáros birtokot a Horse Heaven Hills régióban, amelyet közel 171 millió dollárért vásárolt meg.

Az egyelőre nem világos, hogy Gates miért vásárolt fel ennyi földterületet, mint ahogy az sem, milyen célra használja a földjeit.

Annyi azonban biztos, hogy a Bill & Melinda Gates Alapítványának, a Gates és felesége által működtetett jótékonysági szervezetnek a mezőgazdaság az egyik kulcsfontosságú területe. Az alapítvány támogatja Afrika és Dél-Ázsia szubszaharai térségének a mezőgazdasági átalakulását.

Bill Gates a tekintélyes méretű földterületek ellenére messze lemarad  Amerika legnagyobb mezőgazdasági földtulajdonosától. A Liberty Media elnöke, John Malone több mint 890 ezer hektár területtel rendelkezik.

Forrás: 
www.hortidaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kápiatermesztés, napra pontos tervezéssel

A nyírségi Vasmegyerben két évtizede termeszt kápiapaprikát Szunyogh András és fia. Sikerük titka a pontosság, és az, hogy nyitottak a fejlesztésre, az újdonságokra. A számukra legmegfelelőbb fajta mellett biostimulátorokat és rendhagyó technológiai módszereket is alkalmaznak annak érdekében, hogy akkorra időzíthessék a termés betakarítását, amikor az a legjobb áron eladható.

Elindult a világkiállítás jegyértékesítése

A világ tekintete szeptemberben Magyarországra összpontosul, ugyanis a vadászok, horgászok és természetszerető emberek számára megnyitja kapuit az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás. Számos egyedülálló program és látnivaló várja az érdeklődőket a HUNGEXPO területén, továbbá Hatvanban, Keszthelyen és Vásárosnaményban, a rendezvény kiemelt helyszínein.

Hihetetlenül kis területen van gyümölcsös Magyarországon

Még a mezőgazdasági területhez képest is csak egy számjegyű százaléknyi.

Zászlóval mentettek meg egy leeső macskát a szurkolók

A kilenc életéből egyet sem használt el.

A mezőgazdasági terület 82 százaléka szántó

Az ország mezőgazdasági területének nagysága 5 millió 47 ezer hektár volt június 1-jén Ennek 82 százaléka szántóként, 15 százaléka gyepként hasznosult, a szőlők és gyümölcsösök együtt a mezőgazdasági terület mintegy 3 százalékát borították - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi összefoglalójából.

Kényelmes, pontos zöldségcsomagolás

A kecskeméti Wolfoodengineering Kft. zöldségcsomagoló gépsorokat is forgalmaz. A Bábolnai Gazdanapokon a lengyel Domasz cég gyártmányát állították ki, amely például burgonya, hagyma, raschel zsákba csomagolását könnyíti. A gépsornak csak a töltéséhez, valamint a betöltött zsákok elszedéséhez kell kézimunkaerő. Négy fő kényelmesen dolgozhat vele, tudtuk meg Farkas József ügyvezetőtől.

Sláger kerti eszközök

A Wolf Garten, Club Cadet és MTD gyártó termékeit is forgalmazó P.E.L. Kft. Móron, Székesfehérváron és Budapesten boltot üzemeltet, Veszprémben pedig bemutatótermük van. Fekete Zoltán szerint ugyanis a vásárlók bizonyos értékhatár fölött szeretik látni, vagy akár kipróbálni a gépeket. Így van ez a Club Cadet fűnyírógépeivel is, amelyek közül az XZ széria két képviselőjét Bábolnán is láthattuk.

Benzinmotor helyett akkumulátor

A több mint 100 éves japán Makita a 1990-es évektől a Dolmar vállalat megvásárlásával kezdett befektetni kerti gépek fejlesztésébe. A legújabban pedig az akkumulátoros gépek, eszközök gyártására, forgalmazására álltak át, tudtuk meg Törzsök Péter műszaki tanácsadótól a Bábolnai Gazdanapokon.

A kukorica nem lesz mindig ilyen drága, a klíma viszont változik

Igazi kuriózummal szolgál idén a Bábolnai Gazdanapok fajtabemutatója, ahol a kukoricák mellett két nemesítőház cirokhibridjei is megtekinthetők.

Együtt a zöld jövőért

Nagyszabású kertészeti kiállítást és konferenciát szervezett a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete valamint a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete. A szeptember 7-8-án megtartott esemény a faiskolai ágazat tevékenységének bemutatásával a lehető legszélesebb körű piaci áttekintésre törekedett, hazai és nemzetközi szinten egyaránt.