0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Európai intézet a jobb talajért

Megkezdte működését Európai Unió új Talajmegfigyelő Intézete annak érdekében, hogy elérjék a talaj minőségének javulását. Az Európai Unió célkitűzése, hogy az évtized végére a termőtalaj legalább 75 százaléka jó állapotban legyen, vagyis biztosítsa az egészséges és környezetbarát élelmiszerek előállítását, ugyanakkor védve legyen az elsivatagosodás ellen.

A sérült talaj nem teljesíti a felesleges víz felszívódásával kapcsolatos funkcióit, ami viszont megkönnyítheti az áradásokat. A biológiai sokféleségben is képes zavart okozni.

Mindezek ellensúlyozása érdekében úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy, a talaj állapotáról szóló internetes adatplatformot, az Európai Talajmegfigyelő Intézetet (EUSO-European Soil Observatory), amely tavaly év végén kezdte meg a működését.

Az új EU talajegészségügyi és környezeti adatmegosztási platform célja, hogy segítse a tagállamok által 2030-ra kitűzött ökológiai célok megvalósulását.

Az elképzelés nem csak az, hogy az Európai Bizottság számára releváns információkat nyújtson az EU talajának állapotáról, hanem az európai kutatási és elemzési központok támogatása is. Továbbá felhívják a lakosság figyelmét a talajviszonyok egész környezetre gyakorolt ​​hatására.

Az egészséges talajra és az ott termesztett biztonságos élelmiszerekre vonatkozó uniós stratégiát „A talaj védelme, az élet védelme” elnevezéssel indították el.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) tavalyi jelentése kimutatta, hogy az EU mezőgazdaságának intenzívebbé válása, valamint a városfejlesztés súlyos nyomást gyakorol a talajra és a mezőgazdasági területek állapotára. Az ilyen helyzet negatív hatásainak, például az árvizek kialakulásának elkerülése érdekében meg kell erősíteni a talajok diverzifikált felhasználását és újrafeldolgozását, vagyis a korábban gazdasági célokra használt föld újrafelhasználását.

Forrás: agronews.com.pl