Back to top

Szarvasmarhafajta-váltás – embrióbeültetéssel

Az eredményes gazdálkodás néha azzal jár, hogy tudni kell váltani. Így volt ez Barabás János esetében is. 2005 táján Görbeháza határában megvásárolt egy olyan juhtelepként működő tanyát, ahol a birkatartás rendkívül sok kézi munkaerőt igényelt. Mivel nem talált embert, aki gondozta volna az 1200 anyajuhból álló állományt, eladta a birkákat, és helyette a marhatenyésztést választotta.

Részletes fotógalériánkat ide kattintva találja.

2009-től a mai napig 400 darab húshasznosítású magyar tarka tehenet tart vegyesen legeltetett és istállózott körülmények között. Ennek az az oka, hogy nincs elég legelője, így az állatok csak két hónapot tölthetnek kint.

Eleinte a nőivarú szaporulatot megtartotta, a bikaborjakat pedig felhizlalta, ma pedig már a teljes szaporulatot hizlalja.

A termelő számára azonban pár év alatt kiderült, hogy a magyartarka-állomány nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Kisvártatva szembejött a megoldás, mégpedig a 2017-es OMÉK kiállítson. Barabás János ugyanis ott talált rá arra a szarvasmarha fajtára, amely „bírja” a klímaváltozást és az egyre melegebb nyarakon is képes kint legelni a pusztán. Ez a fajta az ausztrál nemesítésű murray grey.

A fajtát megismerve, számos kívánatos tulajdonságát fedezte fel. A murray grey közepes méretű, nyugodt természetű, szelíd, szarvtalan fajta, könnyen ellik, nagy életteljesítményre képes, kitűnő termékenységi mutatói vannak, jól hasznosítja a takarmányt, könnyű tartani, és húsa kiváló minőségű.

Ausztrál fajtaként jól tűri a meleget és a szélsőséges időjárási körülményeket is.

Barabás János a gyors döntések embere, ott helyben, még a kiállításon meg is vásárolta a Kaposvári Egyetemtől bemutatott tenyészbikát és még egy másik bikát; szaktanácsot pedig az egyetem munkatársaitól, illetve a Rio Alto Kft. munkatársaitól kapott. A fajta akkor (és még tulajdonképpen most is) a hazai, sőt európai meghonosítás fázisában van – kontinensünkön mindössze 3-400 egyedet számlál az állományuk. A murray greyt azonban Barabás János nem szerelemből tartja, hanem a haszonért, így több más hazai murray grey tenyésztővel együtt azt látja, hogy ha húsmarhaként gazdaságosan is tartható – főleg az állományépítési időszakban –, sokkal nagyobb jövedelmet eredményez a tenyészállat-előállítás.

Murray grey tenyészállat- és szaporítóanyag információk

Tenyészbika ára: kb. 1 millió Ft

Üsző, tehén ára: kb. 1 millió Ft
(egyelőre csak külföldről hozható be)

Hazai sperma ára: 5 ezer–50 ezer Ft/adag

Európai sperma: nem kapható

Ausztrál sperma: minimumrendelés 500 adag

Hazai embrió ára: 130–150 ezer Ft

Ausztrál embrió ára: 800–1000 $

Saját embrióprogram: Barabás Jánosnak 1 program önköltsége 300 ezer Ft volt

Egy nagy-britanniai tenyészetből 9 tehenet és üszőt vásárolt vegyesen, azonban Barabás János azt mondja, ez nem járható út, mert a szállítás ugyanannyiba került, mint maguk az állatok.

Mindezek alapján a tenyésztő saját embrió-előállítás mellett döntött. A martonvásári Embroibos Kft. és a Kaposvári Egyetem közreműködésével több mint 200 embriót állítottak elő a saját tenyészállataik szaporítóanyagának felhasználásával. Így az istállókban már vegyesen látni magyar tarka és murray grey állatokat is.

Ezzel párhuzamosan Barabás János elkezdte felkutatni annak lehetőségét, hogyan tudna Ausztráliából szaporítóanyagot beszerezni. A Semex Kft. segítségével James Wallawong prémium minőségű húst, illetve tenyészállatokat előállító tenyészetéből vett spermát (Bottleford Kudos KPN K18), majd a speciálisan ide szánt 10 bika és 8 tehén párosításával létrehozott embriókból összesen 137 darabot is felvásárolt.

Az ausztrál genetikájú embriókat magyar tarka fajtájú szűz üszőkbe ültették be – az eddig beültetett embriókból 40-42 tapadt meg.

Az első, a görbeházi pusztán született Kudos apaságú murray grey borjú az őt kihordó magyar tarka anyával
Fotó: Csatlós Norbert
Barabás János elmondta, hogy a korábbi tapasztalatai szerint üszőkben nagyobb arányban tapadnak meg az embriók, mint a már ellett tehenekben, ezért a murray grey állományának kialakítása, felszaporítása érdekében 130 magyar tarka üszőt neveltek fel.

Az első ausztrál-magyar borjú 2020. október 30-án hajnalban a legelőn született meg Görbeházán, a tenyésztő további célja pedig 200-250 egyedből álló murray grey törzsállomány kialakítása.

Embriórekord

Új rekordot állított fel az Embrió Kft. – Embriobos Kft. szarvasmarhaembrió-előállító munkacsoportja. Egy UK741031400368 fülszámú, Angliából importált murray grey fajtájú tehén a martonvásári embriódonor-telepen 53 db embrióval örvendeztette meg a gazdáját, Barabás Jánost, melyből 50 db fagyasztható minőségű (1. és 2. osztályú) volt – Az embrió-előállítás a hagyományos protokollt követte (MOET).

Később a Barabás János tulajdonában lévő importált murray grey fajtájú embriódonor tehén aznap 27 db újabb embrióval boldogította büszke tulajdonosát és az embrió-előállító csapatot – dr. Volman Lászlót (Embrió kft) és dr. Gyulay Gyulát (Embriobos kft). A tehén ezzel a termelésével (89 db embrió 3 programból 53+9+27) Magyarország első helyezettje lett.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2021/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

Istálló gyarapodó és változó állományhoz – fejőrobot Szuhafőn

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szuhafőn mindössze nyolcvanan laknak. A szlovák határtól két és fél kilométerre lévő településen él a Kocsis család. Vendégházat, sajtüzemet üzemeltetnek és van egy 700 hektáron gazdálkodó családi gazdaságuk. A korábban húsmarha-állományból egy kisebb ridegtartású csorda maradt és áttértek a tejtermelésre, illetve a sajtgyártásra.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

Drágulnak az élelmiszerárak

A Takarékbank július 28-án megtartotta szokásos negyedéves AgrárTrend Index elemzői háttérbeszélgetését. A hitelintézet adatai alapján tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az indexértékek kismértékben megint emelkedtek a második negyedévben. A piaci szereplők helyzete főként a baromfi, a szőlő-bor és a szántóföldi növénytermesztés termékpályákon javult.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

Napenergiával működő takarmányozó robot

Közösen fejlesztett napenergiát hasznosító elektromos takarmányozó robotot a Lemmer Fullwood az osztrák Hetwin céggel.

Többletforrásban részesülnek az állattartók

A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel az Agrárminisztérium kezdeményezésére a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára – közölte Nagy István tárcavezető.

„Berúgott” bivalyok hívták fel a figyelmet az illegális itallerakatra

Egy csapat becsípett bivaly leplezett le egy illegális itallerakatot Indiában, miután az állatok ittak a vályújukban lévő vízből. A rend­őrség összesen 101 üveg szeszes italt foglalt le a bivalykarámban, és letartóztatott három farmert illegális alkoholárusításáért Gujarat államban, számolt be a The Times of India.