0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Szarvasmarhafajta-váltás – embrióbeültetéssel

Az eredményes gazdálkodás néha azzal jár, hogy tudni kell váltani. Így volt ez Barabás János esetében is. 2005 táján Görbeháza határában megvásárolt egy olyan juhtelepként működő tanyát, ahol a birkatartás rendkívül sok kézi munkaerőt igényelt. Mivel nem talált embert, aki gondozta volna az 1200 anyajuhból álló állományt, eladta a birkákat, és helyette a marhatenyésztést választotta.

Részletes fotógalériánkat ide kattintva találja.

2009-től a mai napig 400 darab húshasznosítású magyar tarka tehenet tart vegyesen legeltetett és istállózott körülmények között. Ennek az az oka, hogy nincs elég legelője, így az állatok csak két hónapot tölthetnek kint.

Eleinte a nőivarú szaporulatot megtartotta, a bikaborjakat pedig felhizlalta, ma pedig már a teljes szaporulatot hizlalja.

A termelő számára azonban pár év alatt kiderült, hogy a magyartarka-állomány nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Kisvártatva szembejött a megoldás, mégpedig a 2017-es OMÉK kiállítson. Barabás János ugyanis ott talált rá arra a szarvasmarha fajtára, amely „bírja” a klímaváltozást és az egyre melegebb nyarakon is képes kint legelni a pusztán. Ez a fajta az ausztrál nemesítésű murray grey.

A fajtát megismerve, számos kívánatos tulajdonságát fedezte fel. A murray grey közepes méretű, nyugodt természetű, szelíd, szarvtalan fajta, könnyen ellik, nagy életteljesítményre képes, kitűnő termékenységi mutatói vannak, jól hasznosítja a takarmányt, könnyű tartani, és húsa kiváló minőségű.

Ausztrál fajtaként jól tűri a meleget és a szélsőséges időjárási körülményeket is.

Barabás János a gyors döntések embere, ott helyben, még a kiállításon meg is vásárolta a Kaposvári Egyetemtől bemutatott tenyészbikát és még egy másik bikát; szaktanácsot pedig az egyetem munkatársaitól, illetve a Rio Alto Kft. munkatársaitól kapott. A fajta akkor (és még tulajdonképpen most is) a hazai, sőt európai meghonosítás fázisában van – kontinensünkön mindössze 3-400 egyedet számlál az állományuk. A murray greyt azonban Barabás János nem szerelemből tartja, hanem a haszonért, így több más hazai murray grey tenyésztővel együtt azt látja, hogy ha húsmarhaként gazdaságosan is tartható – főleg az állományépítési időszakban –, sokkal nagyobb jövedelmet eredményez a tenyészállat-előállítás.

Murray grey tenyészállat- és szaporítóanyag információk

Tenyészbika ára: kb. 1 millió Ft

Üsző, tehén ára: kb. 1 millió Ft
(egyelőre csak külföldről hozható be)

Hazai sperma ára: 5 ezer–50 ezer Ft/adag

Európai sperma: nem kapható

Ausztrál sperma: minimumrendelés 500 adag

Hazai embrió ára: 130–150 ezer Ft

Ausztrál embrió ára: 800–1000 $

Saját embrióprogram: Barabás Jánosnak 1 program önköltsége 300 ezer Ft volt

Egy nagy-britanniai tenyészetből 9 tehenet és üszőt vásárolt vegyesen, azonban Barabás János azt mondja, ez nem járható út, mert a szállítás ugyanannyiba került, mint maguk az állatok.

Mindezek alapján a tenyésztő saját embrió-előállítás mellett döntött. A martonvásári Embroibos Kft. és a Kaposvári Egyetem közreműködésével több mint 200 embriót állítottak elő a saját tenyészállataik szaporítóanyagának felhasználásával. Így az istállókban már vegyesen látni magyar tarka és murray grey állatokat is.

Ezzel párhuzamosan Barabás János elkezdte felkutatni annak lehetőségét, hogyan tudna Ausztráliából szaporítóanyagot beszerezni. A Semex Kft. segítségével James Wallawong prémium minőségű húst, illetve tenyészállatokat előállító tenyészetéből vett spermát (Bottleford Kudos KPN K18), majd a speciálisan ide szánt 10 bika és 8 tehén párosításával létrehozott embriókból összesen 137 darabot is felvásárolt.

Az ausztrál genetikájú embriókat magyar tarka fajtájú szűz üszőkbe ültették be – az eddig beültetett embriókból 40-42 tapadt meg.

Barabás János elmondta, hogy a korábbi tapasztalatai szerint üszőkben nagyobb arányban tapadnak meg az embriók, mint a már ellett tehenekben, ezért a murray grey állományának kialakítása, felszaporítása érdekében 130 magyar tarka üszőt neveltek fel.

Az első ausztrál-magyar borjú 2020. október 30-án hajnalban a legelőn született meg Görbeházán, a tenyésztő további célja pedig 200-250 egyedből álló murray grey törzsállomány kialakítása.

Embriórekord

Új rekordot állított fel az Embrió Kft. – Embriobos Kft. szarvasmarhaembrió-előállító munkacsoportja. Egy UK741031400368 fülszámú, Angliából importált murray grey fajtájú tehén a martonvásári embriódonor-telepen 53 db embrióval örvendeztette meg a gazdáját, Barabás Jánost, melyből 50 db fagyasztható minőségű (1. és 2. osztályú) volt – Az embrió-előállítás a hagyományos protokollt követte (MOET).

Később a Barabás János tulajdonában lévő importált murray grey fajtájú embriódonor tehén aznap 27 db újabb embrióval boldogította büszke tulajdonosát és az embrió-előállító csapatot – dr. Volman Lászlót (Embrió kft) és dr. Gyulay Gyulát (Embriobos kft). A tehén ezzel a termelésével (89 db embrió 3 programból 53+9+27) Magyarország első helyezettje lett.

Forrás: Kistermelők Lapja