0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Négy nő pótolja Szerjozskát, az anyamedvét, aki nem hajlandó etetni a kicsinyeit

Négy orosz nő osztja meg egyedülálló tapasztalatait az anyamackóvá válásról az állatkerti jegesmedve kölykök életben maradásáért, mert anyjuk elutasította a frissen született macikat.

Jegesmedve kölykök láttak napvilágot tavaly év végén az oroszországi Royev Ruchey állatkertben. A bocsok a hétéves anya medvének, a Novaja Zemlja szigetcsoportból származó Szerjozskának és a 18 éves Szedov névre hallgató hímnek a nászából születtek. A két kölyök, egy hím és egy nőstény mackó még nem kaptak nevet.

Születésük azért számít különlegességnek, mert a világon csak öt sikeres eset volt, amikor fogságban születtek jegesmedve kölykök.

A gondozók viszont nagy gondba vannak, mert az anyamedve nem hajlandó táplálni a kicsiket, amire még nem volt példa. A macikat a Krasznodar közeli Gelendzsiki Szafari Parkban ápolják tovább. Ezért a szibériai városban is izgatottan várták a kölykök sorsának alakulását, és a közösségi médiában ujjongtak, amikor kiderült, hogy a kölykök ápolásának legelső akadályai megszűntek.

– Orosz állatkertben még nem fordult elő, hogy anyukájuk elutasította volna a jegesmedve kölyköket, ez az első tapasztalat számunkra. Remélem, hogy sikerrel fogunk járni,

mondta Jelena Milovidova, a gelendzsiki szafari park igazgatóhelyettese.

A két jegesmedve kölyök születésétől kezdve hat fős csapat – négy gondozónő és két állatorvos – éjjel-nappal dolgozik a kicsik életben tartásáért. Anastasia és Olesya Sakhatskaya, Maria Moroz és Jelena Milovidova gondozók eddig óriási előrelépést tettek abban, hogy a kölykök túléljék a születésük utáni legveszélyesebb időszakot.

A csapat még az anyamedve fejését is megkísérelte, megtanítva Szerjozskát egyenesen állni és előrehajolni, miközben harapnivalókat kapott, hogy a személyzet megszerezhesse a szükséges anyatejet, de az anyamedve nem volt elég türelmes ehhez.

Ehelyett Szerjozska, aki még csak meg sem próbálta etetni a kölyköket, megengedte, hogy vért vegyenek tőle. A vérszérumot használták a kölykök számára az első létfontosságú immunerősítéshez, amely általában az anyatejjel jár.

Akárcsak az emberi csecsemőknek, a jegesmedve kölykeinek is naponta többször is gyengéd masszázsra van szükségük, amit nagyon élveznek, és azt is, hogy a manikűr következtében lerövidülnek a körmeik.

– Úgy tűnik, nem tesznek különbséget négyünk között. Ismerik a bőrünk és a ruháink illatát, és érzékelik, hogy ha bármelyikünk közel kerül hozzájuk, csak egy dolgot jelenthet: anya itt van, és jön az étel „- mondta Jelena Milovidova.

youtube://v/FZNHV9sXmQM

A közelmúltban a négy kilogrammos mackók kinyitották a szemüket, és különböző ételekkel kezdték táplálni őket, kapnak darált halat, valamint darált hús és a tej keverékét.

 

A következő feladat az lesz, hogy biztosítsák immunitásukat a külvilág fertőzéseivel szemben,

fokozatosan megismertetve őket a szabadtéri sétákkal, hiszen életük első hónapjait steril körülmények között töltötték.

A kölyköket nem fogják visszavinni a vadonba, ahogy Oroszországban barnamedvékkel és más ritka állatokkal, például az amuri tigrisekkel és leopárdokkal teszik.

youtube://v/n5vd7Fvyp8I

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/siberiantimes.com