Back to top

Mesébe illő címlappal jelent meg a februári Pegazus – szubjektív lapajánló

A Pegazusnál nem ritkaság az erős címlapkép, de a most megjelent, februári szám borítója az én személyes top hármas listámra biztos felkerül ebben a komoly mezőnyben is. Ugyanakkor messze nem ez az újság egyetlen erőssége, nagyon jó tartalmat is köszönhetünk a szerzőinknek, hiába nincs versenyszezon.

MMG - Az ugrólovak sérüléseiről is olvashat a Pegazusban

Hadd ajánljak néhány cikket azok közül, amelyek olvasószerkesztőként a kedvenceim lettek, bár előrebocsátom, hogy nem volt könnyű a választás. Előtte azonban térjünk vissza kicsit a borítóra. Somogyvári Anett Szilvásváradon töltött egy napot a fotósorozat kedvéért,

ez a kép a Csipkéskút melletti Nagymezőn készült, a szánt húzó lipicai fogat hajtója Galbács Ferenc.

Akit az állami ménesgazdaságnál készült sorozat további csodás fotói érdekelnek, annak az Életképek rovatot ajánlom figyelmébe.

Fotó: Somogyvári Anett
A szöveges tartalmat tekintve pedig újdonság, hogy két sorozatot is indítottunk, mindkettő könnyedebb műfaj.

Az egyik egy portrésorozat, magazinokból vagy tévéműsorokból ismert lehet a séma, amikor közismert személyiségeket bombáznak gyors egymásutánban rövid kérdésekkel, ők pedig visszakézből válaszolnak. A sorozat első részében

Stróbl Dorottya, a Magyar Lovassport Szövetség főtitkára vállalta a kérdések kereszttüzét.

A másik sorozat pedig az „Egy fotó, egy történet” címet viseli, és érdekesnek vagy nehezen elkészíthetőnek gondolt képek keletkezésének történetét fogja megosztani az olvasókkal Somogyvári Anett, aki nemcsak felelős szerkesztőként jegyzi a magazint, de lovas körökben elismert fotós is. A sorozat első része technikailag azért különleges, mert extrém körülmények között, szakadó esőben és reflektorfényben készült, a mondanivalója pedig azért, mert

sikerült elkapnia egy olyan mozdulatot, amellyel egy pillanatba sűrítve látható a lovas megkönnyebbülése, öröme, a lovas lét őrültsége, szenvedélye.

Folytatjuk az ígéretes fiatal tehetségeket bemutató portrésorozatunkat is, ezúttal egy szimpatikus fiatal lovastornásszal, Láng Borival beszélgetett Szőcs Attila; és ehhez a témához szorosan kapcsolódik Török Barbara cikke is, aki a díjlovas és díjugrató szakágnál már régóta sikerrel működő Talent Program mintájára létrehozott Lovastorna Tehetség Programról ír.

Januárban indult sorozat a „Bírói szemmel”, most már a második része jelent meg, és Borosné Nagy Andrea Zsófia II. osztályú (M szintű) díjlovasbíró

próbál segíteni a lovasoknak, hogy lássák a programlovaglásukat kívülről is, legyenek tisztában a bírók szempontrendszerével.

Az előző lapszámban a pontozásos rendszerről volt szó, a februári Pegazusban a kiképzési skáláról ír.

Ezenkívül két hosszú cikket szenteltünk a díjugrató, illetve a díjlovas szakág idei szabálymódosításainak, illetve Eb-terveinek; összefoglaltuk a német díjugratócsapat állatorvosának tanácsait arról, hogy hogyan lehet elkerülni egy kis odafigyeléssel a gyakori, tipikusan az ugrólovakat veszélyeztető sérüléseket; beszámolunk a Kincsem Parkban épülő fogathajtópálya előrehaladott munkálatairól; Vonczem Gabriella Stanislav Georgievvel készített egy interjút, akitől a galoppon öt éve senki nem tudta elvenni a zsokésampioni címet, és idén pedig emellé még a trénerbajnokságot is megnyerte;

Szebényi Dániel pedig egy különc francia tenyésztő életútjáról írt.

De ne feledjük Marton Zsófia saját kezűleg rajzolt remek sorozatát sem, amely minden lótartónak hasznos alapinformációkkal szolgál – ezúttal a ló csontjairól –, illetve a gyerekrovatot sem, ahol Csilló Rita ezúttal azt fejtette ki, hogy vajon az-e a lusta, aki lovaglás helyett olykor futószáraz, vagy az, aki sosem él ezzel a lehetőséggel. És ebben a lapszámban közöltük a tavalyi rejtvénysorozatunk nyerteseit is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újratervezés után a fogathajtó szakág

Mondok József váratlan halála új helyzet elé állította a Magyar Lovassport Szövetség, valamint a Fogathajtó Szakág vezetését.

Megugorja az elvárásokat is

"Nagyon szerettem volna ennyi idősen úgy lovagolni, mint ahogy ő tud” – nyilatkozta néhány évvel ezelőtt cikkünk szereplőjéről édesapja, a magyar bajnok díjugrató Janik Attila.

Járvány rázza meg a lovasvilágot, de ezúttal nem a Covid

Tíz európai országban március 28-ig lefújták az összes lovasversenyt, Magyarországon március 16-ig tart a zárlat. Az ok egy veszélyes vírusbetegség, a lovak herpeszvírusának idegrendszeri formája (EHV-1).

Családias pagony

A Rábaköz igazi kis ékszerdoboza a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő Göbös-major. Eldugott zug, ahová az aktív pihenésre vágyók, valamint csendre és nyugalomra kiéhezett városiak egyaránt szívesen jönnek.

Így készülünk mi...

Távlovasaink újult erővel kezdtek neki 2021-nek, szinte mindannyiuk bizakodva és várakozva tekint az új esztendőre, a tavalyi pandémiás helyzet reméljük, lassan már a múlté lesz. Új év, új remények – tartja a mondás.

Gyerekek fejlesztése lóháton

Eger határában van egy tanya, ahol egyensúlyzavarban szenvedő, beszédhibás, mozgássérült, hiperaktív, hallássérült vagy épp autista gyerekek kis időre megfeledkeznek a hátrányaikról – képességeiket lóháton fejleszti egy elhivatott óvodapedagógus.

Ugrólovak sérülésmentesen

A World of Showjumpingon jelent meg egy érdekes cikk dr. Jan-Hein Swagemakers tanácsaival, aki 2009-től a német díjugratócsapat állatorvosa, FEI-állatorvos, saját klinikával is rendelkezik, emellett ló-kiropraktőr is. Arról beszélt, hogyan lehet elkerülni egy kis odafigyeléssel az amúgy nagyon gyakori, tipikusan az ugrólovakat veszélyeztető sérüléseket.

Szatmári ízek és pillanatok

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye látványosan fejlődik, igazi vendégcsalogató régióvá vált az utóbbi időben. Az itt élők közül egyre többen találják meg benne a számításukat, és előre tudnak lépni. Erre találtam jó példákat a 2317 lakost számláló Nyírcsaholyban. Sokan bejárnak dolgozni az öt kilométerre lévő Mátészalkára, de amellett saját kis házi birtokon is tevékenykednek.

A jó tulajdonosok és a jó csapat alapvetően fontos

Először öt éve készült interjú a Pegazusban Stanislav Georgievvel, aki akkor, kisebb szünet után ismét zsokésampion címet nyert. Ezt azóta sem tudta senki elvenni tőle, sőt, két éve teljesült a nagy álma és Magyar Derbyt nyert, majd tavaly a zsokésampionság mellé a trénerbajnokságot is megnyerte. Hogy mi a sikerének a titka?

Változások a díjlovas szakágban

Nagy port kavart a Magyar Díjlovagló Szakbizottság december 31-én megjelent szabályzatmódosítási terveinek tartalmi kivonata. Bár a megjelent írás közel sem a véglegesnek szánt verzió volt, mégis heves indulatokat váltott ki, és a díjlovaglás szakmai és érdeklődő közönsége is megragadta a véleményalkotás lehetőségét.