Back to top

Mesébe illő címlappal jelent meg a februári Pegazus – szubjektív lapajánló

A Pegazusnál nem ritkaság az erős címlapkép, de a most megjelent, februári szám borítója az én személyes top hármas listámra biztos felkerül ebben a komoly mezőnyben is. Ugyanakkor messze nem ez az újság egyetlen erőssége, nagyon jó tartalmat is köszönhetünk a szerzőinknek, hiába nincs versenyszezon.

MMG - Az ugrólovak sérüléseiről is olvashat a Pegazusban

Hadd ajánljak néhány cikket azok közül, amelyek olvasószerkesztőként a kedvenceim lettek, bár előrebocsátom, hogy nem volt könnyű a választás. Előtte azonban térjünk vissza kicsit a borítóra. Somogyvári Anett Szilvásváradon töltött egy napot a fotósorozat kedvéért,

ez a kép a Csipkéskút melletti Nagymezőn készült, a szánt húzó lipicai fogat hajtója Galbács Ferenc.

Akit az állami ménesgazdaságnál készült sorozat további csodás fotói érdekelnek, annak az Életképek rovatot ajánlom figyelmébe.

Fotó: Somogyvári Anett
A szöveges tartalmat tekintve pedig újdonság, hogy két sorozatot is indítottunk, mindkettő könnyedebb műfaj.

Az egyik egy portrésorozat, magazinokból vagy tévéműsorokból ismert lehet a séma, amikor közismert személyiségeket bombáznak gyors egymásutánban rövid kérdésekkel, ők pedig visszakézből válaszolnak. A sorozat első részében

Stróbl Dorottya, a Magyar Lovassport Szövetség főtitkára vállalta a kérdések kereszttüzét.

A másik sorozat pedig az „Egy fotó, egy történet” címet viseli, és érdekesnek vagy nehezen elkészíthetőnek gondolt képek keletkezésének történetét fogja megosztani az olvasókkal Somogyvári Anett, aki nemcsak felelős szerkesztőként jegyzi a magazint, de lovas körökben elismert fotós is. A sorozat első része technikailag azért különleges, mert extrém körülmények között, szakadó esőben és reflektorfényben készült, a mondanivalója pedig azért, mert

sikerült elkapnia egy olyan mozdulatot, amellyel egy pillanatba sűrítve látható a lovas megkönnyebbülése, öröme, a lovas lét őrültsége, szenvedélye.

Folytatjuk az ígéretes fiatal tehetségeket bemutató portrésorozatunkat is, ezúttal egy szimpatikus fiatal lovastornásszal, Láng Borival beszélgetett Szőcs Attila; és ehhez a témához szorosan kapcsolódik Török Barbara cikke is, aki a díjlovas és díjugrató szakágnál már régóta sikerrel működő Talent Program mintájára létrehozott Lovastorna Tehetség Programról ír.

Januárban indult sorozat a „Bírói szemmel”, most már a második része jelent meg, és Borosné Nagy Andrea Zsófia II. osztályú (M szintű) díjlovasbíró

próbál segíteni a lovasoknak, hogy lássák a programlovaglásukat kívülről is, legyenek tisztában a bírók szempontrendszerével.

Az előző lapszámban a pontozásos rendszerről volt szó, a februári Pegazusban a kiképzési skáláról ír.

Ezenkívül két hosszú cikket szenteltünk a díjugrató, illetve a díjlovas szakág idei szabálymódosításainak, illetve Eb-terveinek; összefoglaltuk a német díjugratócsapat állatorvosának tanácsait arról, hogy hogyan lehet elkerülni egy kis odafigyeléssel a gyakori, tipikusan az ugrólovakat veszélyeztető sérüléseket; beszámolunk a Kincsem Parkban épülő fogathajtópálya előrehaladott munkálatairól; Vonczem Gabriella Stanislav Georgievvel készített egy interjút, akitől a galoppon öt éve senki nem tudta elvenni a zsokésampioni címet, és idén pedig emellé még a trénerbajnokságot is megnyerte;

Szebényi Dániel pedig egy különc francia tenyésztő életútjáról írt.

De ne feledjük Marton Zsófia saját kezűleg rajzolt remek sorozatát sem, amely minden lótartónak hasznos alapinformációkkal szolgál – ezúttal a ló csontjairól –, illetve a gyerekrovatot sem, ahol Csilló Rita ezúttal azt fejtette ki, hogy vajon az-e a lusta, aki lovaglás helyett olykor futószáraz, vagy az, aki sosem él ezzel a lehetőséggel. És ebben a lapszámban közöltük a tavalyi rejtvénysorozatunk nyerteseit is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A nyitás szellemében jelent meg a Pegazus júniusi száma

A versenyek, amelyekről a júniusi Pegazusban tudósítunk, még zárt kapuk mögött zajlottak, de már abszolút benne volt a levegőben a közeljövőbeli nyitás szele, és szinte minden szerzőnk írásából érződik az emiatti lelkesedés.

Hibátlanul hajtottak versenyzőink

Bányavölgyi Donáta, a Nemzeti Lovas Színház művésze nyerte a III. ÁTE Fogathajtó versenyt. Munkatársaink, Dohány Árpád és Halmos B. Ágnes ugyan hibátlanul teljesítették a pályát, de nem jutottak a döntőbe.

Vecsés volt az Európa-bajnokságra készülő négyesfogathajtók felkészülésének következő állomása

Nyolc nemzet közel 90 fogathajtója versenyzett június 3. és 6. között Vecsésen. Indultak a szeptemberi budapesti Európa-bajnokságra készülő négyes- és a hollandiai világbajnokságra készülő kettesfogathajtók is.

Májusi eső aranyat ér...

A díjlovasversenyek történetében egyedülálló eseménynek lehettünk tanúi a szilvásváradi Lipicai Lovasközpont hatalmas lovasstadionjában.

Szeptemberre megújul a Mezőhegyesi Szakképző Iskola épülete

Május 14-re befejeződtek az írásbeli érettségi vizsgák Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok iskolájában. Az utolsó két napon a rendészet és közszolgálat ágazati képzésben résztvevők szaktárgyi vizsgáját, illetve biológia érettségit tartottak. Az intézményben a 2020/21-es tanévben összesen 28-an érettségiznek.

Az egyes szintek bírálata a díjlovaglásban

A díjlovaglóprogramok a kiképzési skála felépítése nyomán fokozatosan és szintenként egymásra épülve tagolódnak alaposztálytól a nagydíjig. Ezek a szintek a helyes kiképzési elveket követve bizonyos mérföldköveket jelenthetnek a lovas számára, egyfajta kontrollt, amiben a sorrend betartása rendkívül fontos.

Szilvásvárad Masters Nemzetközi Díjlovagló verseny a Szalajka-völgyben

A három lovassport szakágat összefogó Szilvásvárad Masters versenysorozat első állomásaként 2021. május 21-23. között Nemzetközi Díjlovagló Versenynek (CDI3*, CDIY, CDIJ, CDIP, CDICh-A, CDIYH) ad otthont a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont.

Az alpakák, a bölények, a kazak zsábik és a többiek

Egyre többen fognak bele az alpakatenyésztésbe, ismét vannak bölények a hazai vadonban, csökkent a lúdtenyésztési kedv, és milyen jövőt hoz az állattartóknak az egekbe ugrott takarmányár? A többi között erről is olvashatunk a Kistermelők Lapja májusi számában.

Vezúv, a parancsnoki ló nyugdíjba vonult

Idén áprilisban a magyar lovasélet peremén különleges esemény történt: a magyar rendőrség, egyben a Nemzeti Lovas Díszegység parancsnoki lova, Vezúv nyugdíjba vonult. Életútja során számtalan eseményen bizonyította rátermettségét, méltón jelenítve meg a somogysárdi ménesben végzett lótenyésztői munkát.

Mezőhegyesen készültek a FEI Négyesfogathajtó Európa-bajnokságra versenyzők

Az akadályhajtás versenyszámmal ért véget a május 6-9. között rendezett nemzeti fogathajtó verseny Mezőhegyesen. A résztvevő 74 fogat között indultak a szeptemberi budapesti Európa-bajnokságra készülő négyesfogatok, a magyarok mellett cseh, osztrák, román versenyzők is starthoz álltak.