Back to top

Depresszió ellen áfonya

Régóta tudjuk, hogy az áfonya igazi superfood. A friss áfonya tele van vitaminnal és tápanyaggal, antioxidáns, vérnyomáscsökkentő memória javító hatása közismert. Most újabb gyógyhatását vizsgálták.

Három tanulmány is napvilágot látott a közelmúltban, amelyek az áfonya antidepresszáns hatását vizsgálták.  Mindhárom tanulmány ugyanattól a kutatócsoporttól származik. A csoport vezetője  Claire Williams, az angliai Reading Egyetemen.

Három, placebo kontrollos vizsgálat során tesztelték egy porított áfonyából készült ital .amelynek vitamintartalma egyenértékú egy csésze friss áfonyával - hangulatra gyakorolt hatását 144 gyermek, serdülő és fiatal felnőtt között.

A placebo ital cukor- és C-vitamin-tartalma megegyezett az áfonyalével, mindkét ital ugyanúgy nézett ki.

Az első két tanulmányban az ital elfogyasztása után 2 órával vizsgálták meg a résztvevők a hangulatát, a harmadikban pedig egy négy hét alatt napi egy ital elfogyasztásának hosszabb távú hatásait vizsgálták. Mindhárom vizsgálat pozitív hatást állapot meg, kicsi és közepes mértékben

A felmérés nem reprezentatív, mivel a mintavételi csoport kicsi volt és ugyan az a kutatócsoport végezte a felmérést. Ezenkívül a résztvevők mindannyian egészséges emberek volta, így azt nem lehet megállapítani, hogy az áfonya valóban hatásos-e a klinikai depresszió kezelésére. 

Fotó: www.pixabay.com

Ezeket a megállapításokat részben alátámasztja egy kanadai tanulmány is, amelyben megállapították hogy az áfonyalé megakadályozta a szülés utáni depressziót  egészséges terhes nőknél.  Ezzel szemben két másik független csoport, amely egészséges, idősebb betegeknél tesztelte az áfonyát, nem állapított meg semmilyen hangulatotjavító hatást. 

Ez nem azt jelenti, hogy az áfonya csak a fiataloknál lenne hatásos, hanem azt, hogy további kutatásokat kell végezni a témában. . 

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu/hortidaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Intelligens metszőrobot

A szórványgyümölcsösök Közép-Európában a fajokban leggazdagabb biotópok közé tartoznak. Az állományok nagy részét azonban a pusztulás fenyegeti, mivel az idős, beteg fák fenntartása épp hogy gazdaságos, a gyümölcsösök túlnyomó többségét nem, vagy nem megfelelően ápolják. Ennek eredményeképpen a fák megbetegszenek, elpusztulnak.

Harmincezer gyertyánnal ültették be az épületet

Több mint 30.000 gyertyánnal ültették be a Düsseldorf központjában, a jól ismert Königsallee közelében található üzlet-, és irodaházként működő Kö-Bogen II épületegyüttes homlokzatát és tetőterét. A város zöld szíveként jellemzett új Kö-Bogen II projekt fő célja, hogy példát mutasson: így is lehet küzdeni az éghajlatváltozás ellen.

Tarolt a szalmonellás csirke Nagy-Britanniában

Több százan, köztük sok kisgyerek súlyosan megbetegedett, miután szalmonellával fertőzött lengyel import baromfihúst evett, és egy halálos áldozatot is követelt az olcsó panírozott csirke.

Karantén károsítók a szőlőben, avagy mit is jelent a növényegészségügyi zárlat

Az elmúlt évtizedben már megismerkedhettünk a növény­egészségügyi zárlat fogalmával, ennek lényegét nagyjából minden szakmabeli ismeri. A köznapibb kifejezések, például a „borvidék zárlata” azonban számos tévhitnek, rémhírnek adtak táptalajt, így nem árt, ha egy szakfolyóirat hasábjain újra tisztázzuk, mit jelent a bejelentési kötelezettség és a hatósági zárlat.

Borbolya, az ismeretlen ismerős.

Szinte minden parkban találkozunk vele, ám sokan nem tudják, hogy a borbolya termése vitamindús csemege is lehet. Néhány országban - elsősorban a Közel-Keleten - gyakran fogyasztott termék, Európában kevésbé ismert gyümölcs.

Késnek a banánszállítmányok

Az Atlanti-óceánon tomboló viharok, illetve a világjárvány miatti logisztikai fennakadások miatt akadozik a banánkereskedelem – számolt be róla a fruchthandel.de portál.

Évente 1450 tonna gyümölcsöt és zöldséget mentenek meg

A szokatlan megjelenésű, ám tökéletes minőségű és ízű gyümölcsök és zöldségek teljes értékű élelmiszerek, nem szabad kidobni őket. Erre hívja föl a figyelmet a svájci vállalat, amely saját márkanévvel ellátva hozza forgalomba a szépséghibás termékeket.

Szatmári ízek és pillanatok

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye látványosan fejlődik, igazi vendégcsalogató régióvá vált az utóbbi időben. Az itt élők közül egyre többen találják meg benne a számításukat, és előre tudnak lépni. Erre találtam jó példákat a 2317 lakost számláló Nyírcsaholyban. Sokan bejárnak dolgozni az öt kilométerre lévő Mátészalkára, de amellett saját kis házi birtokon is tevékenykednek.

Robot készíti a friss salátakeveréket

Kevesebb mint 90 másodpercbe telik, amíg a Cabaletta nevű robot összekeveri a friss Cézár-salátát, és azt kiveheti a vásárló az önkiszolgáló automatából.

Bajban a spanyol olajbogyó-termesztők

80 százalékkal csökkent a spanyol olívaolaj exportja az Egyesült Államokba, mióta Donald Trump 25 százalékos vámot vetett ki rá, megtorolva ezzel az Airbus-nak nyújtott uniós támogatást. Joe Biden érkezése a Fehér Házba nem hozott változást, a tarifa továbbra is érvényes. A García de la Cruz testvérek csúcsminőségű termékei tartják magukat, mivel nem árérzékenyek, de megfizethetőbb termékeik nem kelendőek.