Back to top

Kincs, ha határozott a gazdája – a kuvasz

A kuvasz elődei a honfoglaló őseink ragaszkodó, ugyanakkor bátor és kemény társaikként érkeztek a Kárpát-medencébe. E fajta évszázadokon át a nyájőrzés és az őrző-védő feladatok során is bizonyíthatta kivételes képességeit, történetük azonban nem is olyan rég, kis híján tragédiába torkollott.

„Őrizd a csöndet mindenek felett. Mard el veszetten, aki megzavarja s a semmiségről fájón zakatol, mert énreám még hosszu-hosszu út vár, s munkás kezembe hittel jár a toll” – írja Kosztolányi Dezső Hattyú kutyám című versében. A műben a szerző négylábú társát, egyszersmind a fajtát farkasok szelíd, fehér fiaként, ugyanakkor megrögzött embergyűlölőként jellemzi, utalva arra a kettősségre, mely a kezdetektől fogva él a kuvaszok megítélésében.

Hűséges társ a kezdetektől

A honfoglalók kutyáikkal, köztük a kuvasz őseivel érkeztek a Kárpát-medencébe, melyekkel jószágaik mellett magukat is védelmezték. Az erőtől duzzadó, határozott fellépésű kutyák hűséges társként védték őket a nagyvad – farkas és medve – támadásaival szemben is.

Különösen fontos volt, hogy fehér bundájuknak köszönhetően éjszaka is megkülönböztethetők voltak a farkas falka tagjaitól.

Ezek a kutyák azonban nem pusztán az őrzés-védés és a pásztorkodás során segítették őseinket, így volt ez az Árpád-házi királyok korában is, mikor is az uralkodók, a főurak és a nemesek gyakorta használtak kuvaszokat a nagyvadvadászataik alkalmával.

Négy éve segíti a gazdálkodókat Szép Ábrahám és a Kuvasz-Őr Program

A fajta a 15. században, a szarvasmarha-kereskedelem fellendülésével kezdett széles körben ismertté válni. Ekkoriban hatalmas magyar szürke szarvasmarha gulyákat indítottak útnak a hajcsárok a Kárpát-medencéből, s tettek meg velük akár napi 25 kilométert is, hogy mielőbb eljussanak a nyugat-európai nagy állatvásárokra. A hosszú út távolról sem volt veszélytelen, éppen ezért hárult fontos feladat a gulyát kísérő kuvaszokra, melyek egy része – miután teljesítették feladatukat – jó pénzért új gazdára lelt a piacokon.

Viharos időszak

Azok, akik határozottan és következetesen bántak újdonsült négylábú társukkal, mindemellett a kellő mozgásteret és ingergazdag környezetet is biztosítani tudták számukra, igazi kincsre lelhettek ezekben a kutyákban.

Már akkor is okos, hűséges, a gazdáját szinte rajongásig szerető, területét mindenáron megvédeni igyekvő fajta hírében állt.

Nem véletlenül mondható el róla az is, hogy idegenekkel szemben bizalmatlan, s ha provokálják, nem rest támadni. Ezek a tulajdonságok idővel még inkább előtértbe kerültek, miután a 19. századtól kezdődően, amikor a rideg állattartás elkezdett visszaszorulni a Kárpát-medencében, őseink a kuvaszokat elsősorban a porták őrzésére kezdték használni. Noha a 20. század derekán elkészült az első fajtaleírás, s kezdetét vette a szervezett tenyésztés, majd a minőségi szelekció, néhány éven belül szinte mindent a nulláról kellett kezdeni. A második világháborúban az ellenséges, fosztogató katonák ugyanis szinte valamennyi kuvaszt lelőtték az országban.

A honfoglalókkal érkezhettek a kuvaszok ősei a Kárpát-medencébe

Az új szakmai alapokra helyezett tenyésztés az 1950-es években négy fajtatiszta kuvasszal kezdődött el, s bár a fajta még napjainkban is veszélyeztetettnek számít, a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület áldásos tevékenysége nyomán lassan növekszik a hazai állomány.

A törzskönyvezett létszámot tekintve az éves szaporulat nagyjából 210-250 kutya között mozog.

Fontos tény az is, hogy a Hungarikum Bizottság 2017-ben a magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat – beleértve a kuvaszt is – a Hungarikumok Gyűjteményébe emelte.

A jószág és a gazda is biztonságban érezheti magát, ha kuvasz kíséri a nyájat

Erő és könnyedség egyaránt jellemzi

A kuvasz az egyik legrégebbi magyar juhász- és pásztorkutyafajta. Nemtől függően testtömege 37-62 kilogramm, marmagassága pedig 66-76 centiméter közé tehető. Feje erőteljes, orrháta egyenes, orrtükre fekete; fülei v-alakúak, fejhez simulnak. Szemei mandulavágásúak, sötétbarna színűek. Szőrzete közepesen hosszú, durva szálú és hullámos, fején, fülein és a lábainak alsó részén rövidebb. Farka alacsonyan tűzött, lefelé hajló.

Megjelenése erőt és bátorságot sugároz; mozgása elegáns, teret ölelő.

A többi nagy termetű fajtához hasonlóan a kuvasznál is fenn áll a csípőízületi diszplázia veszélye. Várható élettartama 10-13 év.

Szenvedélye a fajta

„Olyan, mint a magyar ember: egyenes” – jellemezte a fajtát beszélgetésünkkor a vadgazdamérnök és kuvasztenyésztő Szép Ábrahám, akit sokan megismertek azt követően, hogy 2016-ban útjára indította Kuvasz-Őr Programját, melyet a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület is támogat, sőt tenyésztési programja részeként tekint rá. Az Észak-Magyarországot felölelő kezdeményezés keretében kuvaszkölyköket kaphatnak azok a gazdálkodók, akik veszélyeztetve érzik állatállományukat a nagyragadozók – farkasok és medvék – támadásaival szemben.

A szakember az 1990-es évek elejétől kezdve tart kuvaszokat, a tenyésztéssel pedig 2007-ben kezdett el foglalkozni.

Számára a kuvaszok olyan rendkívül megbízható, ragaszkodó és hűséges társak, akik készek őt bármilyen veszély esetén megvédeni, főként ezért került a fajta ily közel a szívéhez.

A kutya keménysége ugyanakkor azt is jelenti, hogy gazdájának határozottnak és következetesnek kell lennie, s az sem árt, ha szerzett már tapasztalatot egyéb fajták tartásában. „Engedelmességre kell nevelni őket már a legelejétől kezdve, és meg kell velük értetni, hogy mi az, amit nem szabad megtenniük. A kuvasz erős jellemű embernek való, ezért első kutyaként, tapasztalatan gazdának nem javasolnám” – magyarázta. Mint mondta, nagy mozgásigényű fajtáról van szó, így ha valaki kisebb területen tartja, lehetőség szerint érdemes minden nap sort kerítenie a sétáltatásra. Szép Ábrahám hozzátette, a kuvaszok több helyütt is népszerűek a világban, így például az erdélyi magyarok körében, vagy éppen a tengerentúlon: Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2021/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A japán vállalatok továbbra is fontos szerepet játszanak a magyar gazdaság növekedésében

A japán vállalatok továbbra is fontos szerepet játszanak a magyar gazdaság további növekedésében, és amikor európai piaci terjeszkedésben gondolkodnak, akkor az elsők között tekintenek Magyarországra - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután hétfőn Tokióban tárgyalt Nogami Kótaró japán agrárminiszterrel és több vállalat vezetőjével.

Támogatást igényelhetnek az ebtenyésztők a magyar ebfajták törzskönyvéhez

Egy tavaly év végén megjelent rendelet alapján a magyar ebfajták tenyésztői 2021. január elsejétől nyújthatnak be kedvezményes szolgáltatás igénybevételére irányuló kérelmeket ahhoz a tenyésztőszervezethez, amelynél a tagsági jogviszonyuk fennáll.

Kényszerből sikeres vizsga – véget ért az első virtuális AGROmashEXPO

Szokatlan időpontban, rendhagyó formában, mégis sikeres volt az idei AGROmashEXPO. Magyarország legnagyobb agrárgépipari szakmai rendezvényét a járványhelyzet miatt virtuális formában rendezte meg a Hungexpo. A kiállítás még további egy hétig megtekinthető, de már az első négy nap alatt 11 000 standlátogatás történt.

A tükröződő felületek eltakarásával megelőzhető a madarak ablaktámadása

A tükröződő felületek eltakarása, a külső visszapillantó tükrök behajtása is megelőzheti, hogy a madarak ezeket a felületeket támadják.

A magyar bárányok Olaszba mennek… A juhtenyésztők már húsvétra készülnek

Hazánk a megtermelt bárányok 90 százalékát a külpiacokon értékesíti. Az export zöme Olaszországba, a húsvéti ünnepi fogyasztás kielégítésére irányul. Az idei magas takarmányárak mellett várhatóan csak azok a bárányexportőrök járnak jól, akik húsvétra nagysúlyú bárányokat tudnak nevelni.

A termőföld védelme és a hozam

Az intenzíven művelt mezőgazdasági termőföldterület az elmúlt száz évben folyamatosan csökkent hazánkban. Bár „maradék” talajkészletünk adottságai kedvezőek, jelentős részüknek az is sajátossága, hogy rendszeresen és módszeresen javítani kellene őket.

Magyarország hivatalosan is mentes a kéknyelvbetegségtől

Elismerte az Európai Unió a kéknyelvbetegség-mentesítési program eredményességét Magyarországon. A nyilatkozattal egyidejűleg az ország teljes területén feloldották a betegség miatt elrendelt korlátozásokat. Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a kedvező státusz fő pozitívumaként az élőállat-szállítások folyamatának egyszerűsödését emelte ki.

Elkerülhetetlennek látják a hús- és tejtermékek árának emelkedését az ágazat szereplői

A takarmányok világszerte tapasztalható 30-50 százalékos drágulása miatt mindenhol komoly nehézségekkel küzdenek az állattartók. Ez az áremelkedés a hazai állattenyésztőknél, vágóhidaknál és feldolgozóüzemeknél is megjelenik, és az ágazat szereplői szerint a fogyasztói árak is fokozatosan emelkedhetnek a következő hónapokban.

A tojás továbbra is alapélelmiszer

A hazai tojástermelés jelen állásának átláthatóságáért a hazai tojásfogyasztásról, a tojás származási hely feltüntetéséről, a ketreces és a szabadtartás arányairól, a tojásárakról, a madárinfluenza-járvány tojástermelésre gyakorolt hatásairól, valamint a pandémia idején zajló export-importról kérdeztük Molnár Görgyit, a Baromfi Termék Tanács mezőgazdasági titkárát.

Folyamatos és biztonságos a hazai élelmiszer-ellátás

A koronavírus-járvány harmadik hulláma alatt is folyamatos és biztosított a hazai élelmiszer-ellátás – közölte Nagy István agrárminiszter.