Back to top

Növeli a munkavállalói elégedettséget a céges kert

A szakemberhiány és a munkavállalók megtartása olyan témák, amelyek jelenleg szinte minden iparágat érint. Egy tanulmány szerint, a munkahelyen kialakított zöldfelület, vagy kert jelentősen hozzájárulhat az ott dolgozók elégedettségének növeléséhez.

A koronavírus-járvány jelenleg sajátos módon befolyásolja a munkahelyi életet is. A németországi Foglalkoztatáskutató Intézet adatai szerint 2019-ben a teljes munkaidőben foglalkoztatottak 90,4 százaléka dolgozott minden nap a munkahelyén. Csak 9,6 százalék volt azoknak az aránya, akik időnként vagy rendszeresen az otthonról dolgozhattak.

Jelenleg a német kormány rendeletei révén a munkáltatóknak lehetővé kell tenniük alkalmazottaik számára, hogy amennyiben lehetséges  otthonról dolgozhassanak. Feltételezhető, hogy a válság után is jelentősen növekedni fog a home office munkavégzés elismerése.

Az éremnek azonban két oldala van: míg sokan élvezik a rugalmas munkavégzés újdonságát, addig másoknak hiányzik a személyes kapcsolattartás a kollégákkal. 

Fotó: www.pixabay.com

A pandémia után várhatóan sokan vissza fognak térni az irodai környezetükbe. Évente átlagosan 1642 órát tölt egy munkavállaló a munkahelyén, így különösen fontos, hogy ezt az időt mindenki kellemes környezetben tölthesse el.  

Az Appinio piackutató intézet 2018-ban végzett felmérése szerint az alkalmazottak közel 30 százaléka nem elégedett a munkahelyi környezetével.

A megkérdezettek több mint 40 százaléka hiányolta a nyílt tereket, a visszavonulásra és a személyes kapcsolatteremtésre alkalmas helyeket, és mindenek előtt a szabad teret, például a teraszt vagy kerthelységet.

A növényekkel beültetett,  természetközeli környezetben, mi emberek újratölthetjük az akkumulátort, szabadon gondolkodhatunk és újra kreatívak lehetünk - és ez nem csak a pihenőnapokra, hanem a munkanapokra is érvényes-  hagsúlyozta a felméréssel kapcsolatban Thomas Banzhaf, a Kert-, táj-, és sportpálya építők szövetségének vezetője. 

Fotó: www.pixabay.com

Azok a vállalatok, akik tudnak ilyen szabadtári környezetet teremteni a munkavállalóik számára, egyértelműen előnyben vannak.

Amint az Appinio felméréséből kiderül, a kikapcsolódásra vagy épp a csendes elvonulásra alkalmas lehetőség sokkal fontosabb mint például a munkahelyi csocsó vagy pingpong asztal.  A vállalati kerthelység  kellemes hangulatot teremt és erősíti az alkalmazottak elköteleződését is . Pozitív hatással van a céghez jelentkező új szakemberekre és pályázókra is.

Egy professzionálisan kialakított és gondozott vállalati kert akár kisebb megbeszélésekhez is ideális tárgyalóhelyet biztosít, és igen jó benyomást kelthet vele a cég. Különösen, ha még tükrözi is egy cég tevékenységét, megjelenését.

Minden zöld terület, legyen bármilyen kicsi is, része a városi zöld infrastruktúrának, és több szempontból is kedvező hatással jár: hozzájárul a klímaváltozás negatív hatásainak a csökkentéséhez, javítja a levegő minőségét, búvóhelyet teremt az állat- és rovarvilág számára, segíti a városi vízgazdálkodást, csökkenti zajszennyezést és pozitívan hat a városi élet minőségére.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu/taspo.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fiatalok szemléletmódja lehet a vállalatok jövője

Az alma materből kikerülő frissdiplomások agráriumban való elhelyezkedése nem kis kihívás elé állítják a fiatalokat. A cégek többsége elvárja a több éves szakmai tapasztalatot és idegennyelv-ismeretet, ugyanakkor a mai világ megköveteli az ifjúság új szemlélet- és gondolkodásmódját, amit a vállalatok a piaci versenyképességben tudnának kamatoztatni.

Példátlan esztendő - Spárga

Bár tavaly tavasszal is volt fagy, akkor a legnagyobb gondot a munkaerőhiány okozta a spárgatermesztőknek. Az előző évi nehézségekből okulva idén jobban felkészültek a betakarításra, a változékony, és időnként szokatlanul hideg időjárás miatt azonban a takaratlan ültetvényeken heteket csúszik a sípok szedése.

A koronavírus-járvány ellenére is megnyílt a kertkiállítás: több mint 6000 látogató volt az első napon

Bár Európa-szerte elmaradt vagy digitális térbe került szinte az összes szakmai kiállítás és vásár, a Bundesgartenschau, röviden BUGA 2021 látványos kertészeti kiállítás és kertbemutató mégis kezdetét vette a türingiai Erfurtban.

A Covid19-járvány a világhírű kiállítást sem kíméli!

A rendezvény 108 éves történetében még nem volt arra példa, hogy őszre kellett volna halasztani az ismert Chelsea Flower Show kiállítást. A szervezők a közelmúltban jelentették be, hogy a koronavírus-járvány bizonytalanságai miatt május helyett szeptember 21 és 26. között rendezik meg a világ egyik legnagyobb virágkiállítását.

Nem minden virágbolt éli túl a járványt

Melyek az aktuális csokor-, virágtrendek, és hogyan érinti a virágos szakmát a járványhelyzetet, valamint a gazdasági válság? – erről beszélt a Magyar Mezőgazdaságnak Boros Attila, a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének elnöke, aki azt is elárulta, mivel köszönti az édesanyját vasárnap.

Biológiailag lebomló szaporítóedény

Akár otthoni körülmények között is teljesen lebomló, komposztálható cserepeket hozott forgalomba a Jiffy Topf Original. A cég szerint az edények hidroponikus rendszerekhez és városi kertészkedéshez is használhatók. A kaspókban számos növény, így például gyógynövény, zöldségfélék, egynyári és balkonnövények, évelők, de akár facsemeték is szaporíthatók.

Tűnjünk veszélyesnek, vagy láthatatlannak: növények és a mimikri

Mi vajon mit tennénk, ha az egész életünket egy helyben állva kellene eltöltenünk, ha minden külső körülménnyel szemben jószeriben védtelenek lennénk és a túlélést tekintve csak önmagukra számíthatnánk? Bizonyára minden erőnket és furfangunkat bevetve igyekeznénk megvédeni az életüket. A növények is ezt teszik, miközben néhányuk elég különös dolgokat művel.

Megújította együttműködési megállapodását a Vitafort Zrt. és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács

Ismételten megújította együttműködési megállapodását a Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A szerződést Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója és Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója írta alá.

Áznak-fáznak a spárgaszedők, félig üres kamionokat indítanak az exportőrök

Lehangoló helyzetről számolt be a spárgapiac egyik meghatározó, a termesztésre és az exportra egyaránt jó rálátással bíró hazai szereplője. Az árak elvileg jók, és a szedők is megérkezhettek, de érdemi mennyiségű szedhető spárga híján eddig leginkább csak fáztak és megáztak a földön. Ha pedig jobbra fordul az idő, egyszerre „robban majd be” a spárga Európa összes termesztőkörzetében.

Május közepéig még nem dőlhetünk hátra - Hideg és fagy okozta károk a kertekben

A fagykár esetén elsősorban a téli hideg okozta problémákra gondolunk, de május 10-ig számítani lehet még talaj menti fagyokra, azután jön a jégeső szezon. A télálló növényeknek általában nem okoz gondot a téli hideg, mert mélynyugalomban vannak. Sokkal veszélyesebbek az olyan lehűlések, amire nem számít a növény: talaj menti fagyok, őszi korai fagyok, tavaszi késői fagyok, jégesők…