Back to top

Borbolya, az ismeretlen ismerős

Szinte minden parkban találkozunk vele, ám sokan nem tudják, hogy a borbolya termése vitamindús csemege is lehet. Néhány országban - elsősorban a Közel-Keleten - gyakran fogyasztott termék, Európában kevésbé ismert gyümölcs.

A bogyós gyümölcsök igen kedveltek évek óta, a kereslet folyamatosan növekszik irántuk világszerte. Az igazi klasszikusok -áfonya, szamóca, málna - mellett vannak kevésbé ismert gyümölcsök is, melyeknek előnyére válhat a bogyósok népszerűsége. 

Az idei szezonban például megnőtt az érdeklődés a borbolya iránt - erről Justin Zimmermann a Hymor UG ügyvezetője számolt be.  

Fotó: www.pixabay.com
A borbolya eredetileg Kelet-Ázsiából és a Himalája területéről származik. A dél-amerikai Andokban is elterjedt. A több mint 400 faj közül csak néhány őshonos Európában. A kertekben és parkokban mindenhol megtalálhatóak ám sokan egyáltalán nem is tudják, hogy a növény bogyói ehetőek. 

Csupán Iránban 4500 tonnát takarítanak be évente ebből a vitamindús gyümölcsből, ezzel egyébként Irán vezető helyen áll a borbolya termesztéssel foglalkozó országok között. 

A Közel-Keleten a borbolya a táplálkozás szerves része. Elsősorban azokban az országokban termesztik a gyümölcs miatt, ahol fogyasztják is. Úgy tűnik azonban, hogy a borbolya is egyre inkább megtalálja az utat az európai így például a német fogyasztókhoz is, noha az online kereskedelemben elérhető borbolya iránt főleg magánemberek érdeklődtek, akik a bogyó egészségre gyakorolt pozitív hatása és az egyedi íze miatt keresték a termékeket. 

Zimmermann szerint  egyértelműen elképzelhető, hogy a borbolya hamarosan ismert termék lesz.  A bogyós gyümölcsök fogyasztása mindig is fontos lesz. A bogyó egészségre gyakorolt  tulajdonságai miatt jó kiegészítője lenne a kiskereskedelmi kínálatnak. A Közel-Keleten a borbolyát gyakorlatilag gyógynövénynek tekintik, a nátha és a szájüregi sérülések ellen alkalmazzák.

Egyre több bogyós gyümölcsöt fedez fel magának a szépségipar is ezért nem zárható ki, hogy a borbolya népszerűségének növekedésével új trend fog kialakulni. 

Egyelőre nem ismert, hogy a koronavírus-járvány közvetlen hatással van-e egy terméknek a piacképességére. Erre csak a válság elmúltával lehet egyértelmű választ adni, amihez szükséges a piacot kifejezetten a borbolya szempontjából is elemezni.

Az azonban egyértelműen megállapítható, hogy a járványügyi intézkedések következtében zárva tartó éttermek miatt az emberek szívesebben kísérletezgetnek új ízekkel és új alapanyagokkal a saját konyhájukban, mint ahogy megnőtt az egészséges termékek iránti kereslet is, mivel a táplálkozás egyre inkább elválaszthatatlan része immunrendszer erősítésének és az egészséges életmódnak.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu/freshplaza.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Dísznövény-kereskedelem: három ötlet a sikerhez

Miután a vásárló betér a kertészeti árudába vagy virágboltba, a kereskedők már az első percekben sok olyan hibát követnek el, amelyek igencsak veszélyeztetik az értékesítés sikerét, a vevők lojalitását.

A járvány mellékhatása a szorongás, de helyes étkezéssel és mozgással tehetünk ellene

A rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás következtében az egereknek felnőtt korukra nagyobb méretű lett az agytérfogata és kevésbé szorongtak, mint azok a társaik, akik nem így nevelkedtek – áll a kaliforniai egyetem kutatásában.

Gyümölcsfák megporzása, terméskötése

Az, hogy egy-egy gyümölcsfa öntermékenyülő-e, vagy más pollenadó fajtársaira is szükség van a jó terméshozamhoz genetikai tulajdonság. Egyivarú-, vagy kétivarú virág, szél-, vagy rovarmegporzás, egylaki vagy kétlaki növény... Elsőre bonyolultnak tűnhet, de érdemes tisztában lenni a növényi "szexualitás" alapjaival a jobb termés érdekében...

Mivel permetezzük a vadgesztenyefákat?

Ismét beindítottuk az előrejelző hálózatunkat, április 6-án felszereltük a csapdákat a vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzásának követésére. Az ország nyolc pontján figyeljük majd a fogási adatokat, és azok alapján teszünk javaslatot a permetezés megindítására. A kezdés időpontját azonban mindenki csak a saját faállományába kihelyezett csapdákkal tudja meghatározni.

Oda a 2021-es termés? A fagy elképesztő károkat okozott szőlőültetvényekben

Franciaország egész területén aggasztóan nagy károkat okozott az ültetvényekben a zord időjárás. Jelenleg a francia gazdák megpróbálják felmérni az okozott károk költségeit, melyet a három egymást követő fagypont alatti éjszaka okozott. A jelek szerint a borász nagy része búcsút mondhat 2021-es szüretnek.

Egy "emlékezetes" aljnövény

A meténg erdei aljnövény, kiváló talajtakaró árnyéki dísznövény, emellett a gyógyszeripar is használja, hiszen a Cavinton gyógyszer hatóanyagát ebből állítják elő. Ez az agyi vérkeringési problémákra, így az emlékezőképességre is jó hatással van…

Horvátország szenved a fagyoktól

A mínusz 12 Celsius-fokos hideg elpusztította a gyümölcsöket, a cseresznye 90 százaléka oda lett.

Egyszerűbb utak a kertben

Nem feltétlenül lustaság, ha egyszerűbb és komfortosabb megoldásokat keresünk a kertünk gondozása során. Azok is szeretnének rendezett és szép környezetben élni, akiknek kevés idejük jut kertészkedésre, vagy az egészségük miatt kell kímélniük magukat. A pihenőkertről, amitől elsősorban örömöt - és kevesebb munkát - remélünk, Baki Szilvia gyógynövény-alkalmazási szakmérnökkel beszélgettünk.

A szárazság eddig a kártevőket hozta helyzetbe – Növényvédelmi előrejelzés 15. hét

A mintegy negyed éve tartó szárazság eddig elsősorban a rovarkártevőknek kedvezett, a kórokozók jelentősebb fellépéséhez hiányzott a csapadék. A megelőző védekezés mindenesetre száraz időben is ajánlott volt az almafa-varasodás és a csonthéjasok virág- és hajtásfertőző moníliája ellen, ha pedig csapadékosra fordul az idő, akkor csak így kerülhető el a járvány.

Jelentős károkat okoztak a fagyok a kajsziültetvényekben

Országszerte jelentős károkat okoztak a csonthéjasoknál – főképp a kajsziültetvényekben – a múlt heti fagyok, derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből. A következő hetekben számos gyümölcsfaj virágzik, a gazdálkodók igyekeznek megóvni őket az időjárás viszontagságaitól, ugyanakkor bíznak abban, hogy nem tér vissza huzamosabb időre a fagyos idő.