Back to top

Versenyben a fás betegségekkel

Az utóbbi évtizedekben mind több korai tőkepusztulás következik be a szőlőkben. A fás betegségek ellen egyelőre nem tudunk növényvédő szerrel védekezni, de más segítséget adhatunk a tőkéknek. Erről szólt a Malagrow Kft. webináriuma, ahol egy új készítményt mutattak be, amely serkenti a szállítónyalábok fejlődését.

Esca kezdeti tünete
Fotó: Horváth Csilla
A szőlőtőke egyes részei vagy az egész növény hirtelen elpusztulhat a szállítónyalábokban kialakult eltömődések miatt, amit baktériumok, gombák és vírusok is okozhatnak együtt vagy külön-külön. Takács József, a Malagrow szakmai vezetője az esca betegségről elmondta, hogy azt többféle gomba és fitoplazma okozza, és a teljes pusztulás előtti években már különböző tüneteket mutat a fertőzött tőke. Először elszórtan apró sárga foltok alakulnak ki a levélen, majd a közismert tigriscsíkos tünet alakul ki.

A tőke aztán hirtelen pusztul el, általában az érés előtti időszakban, mert nem jut elég vízhez és tápanyaghoz, illetve toxinok is közrejátszanak a folyamatban.

A betegség sajnos egyre inkább terjed hazánkban, idősebb ültetvényekben akár 25-30% is lehet a beteg tőkék aránya. Még nagyobb baj, hogy fiatal ültetvényekben is mind gyakrabban fordul elő.

A betegség megelőzésének egyik alapvető tényezője az egészséges szaporítóanyag, az oltáshigiénia betartása a szőlőiskolákban.

Fontos továbbá a szakszerű metszés és a pontos gépi munkák, mert a kórokozók sebzéseken keresztül fertőznek.

Ha pedig bejutottak, a növénybe, növényvédő szerrel már nem lehet utolérni azokat.

Kifejlesztettek azonban egy új terméket, ami élénkíti a kambium működését. Ez az osztódószövet hozza létre a fa- és háncstesteket, vagyis a szállítónyalábokat, tehát ha gyorsabban működik, versenyben maradhat a növény a kórokozók terjedésével. További előny, hogy a nagyobb áteresztő képességű szállítószövetek miatt élénkebb lesz a növény anyagcseréje, egyenletesebb érés és nagyobb cukortartalom érhető el. A Vitaséve nevű készítmény speciálisan összeállított mikroelemeket tartalmaz, lombtrágya formájában juttatható ki.

Segítségével meghosszabbítható a tőkék élettartama, javítható az erőnlétük.

Mindezeket a hatásokat a gyakorlatban is ellenőrizték, ezer tőke vizsgálata alapján megállapították, hogy a kezelt tőkéken a következő évben több és erősebb hajtás fejlődött, és a hajtások nagyobb részén alakult ki antociános szín, ami a magasabb cukortartalmukra utal. Szüretkor pedig 1,5 cukorfokkal magasabb volt a kezelt tőkékről származó termés mustfoka. A vesszőkben pedig 15%-kal több cukor raktározódott, ami a télállóság szempontjából nagyon előnyös, és elősegíti a következő évi hajtásfejlődést is.

Mind több ültetvényben jelennek meg a betegség jellegzetes tünetei
Fotó: Horváth Csilla

Villányban egy hektáros üzemi ültetvényben, Cabernet sauvignon fajtánál azt tapasztalták, hogy a folyamatos Vitaséve-kezelés nagyon kedvezően hatott a szőlőre. Vörösborszőlőnél ugyanis fontos, hogy a fürtben ne maradjanak zöld bogyók és sokáig lehessen a tőkén tartani azokat. Mindkét célra jól bevált a készítmény.

A ajánlott kijuttatási időszaka szorosan kötődik a szőlő fejlettségi állapotához.

Először a virágzás előtt, a fürtök megjelenése és a fürtmegnyúlás idején juttassuk ki, másodszor a zsendüléskor.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ez a mogyoróallergiánál is komolyabb gond lehet

Amerikai orvosszakértők szerint még a diófélék okozta allergiánál is komolyabb problémát okozhat egy egyre szélesebb körben jelentkező allergiás megbetegedés. A statisztikai adatok arra utalnak, hogy az öt év alatti gyerek között kétségbeejtően magas a tehéntej-allergiások száma - egyelőre csak az ad reményt, hogy a többségük "kinövi".

Méhekre kockázatos repcetáblákat semmisíttetett meg Baranya megyében a hatóság

Helyi méhészek jelzései alapján több virágzó és virágzás előtt álló repcetáblából is mintát vettek múlt héten a Baranya Megyei Kormányhivatal növényvédelmi szakemberei. A vizsgálatok célja az volt, hogy megállapítsák, az adott növényállományok kockázatot jelenthetnek-e a beporzó rovarokra, méhekre.

Felszaladt néhány plusz kiló a karantén alatt? - Táplálkozási tippek az egész családnak

A karantén, a bezártság, az iskola nélküli napok nagyban megváltoztatták a családok mindennapjait: mozgásszegényebb életmód, felboruló étkezési szokások. A napi feladatok mellett sokkal nehezebb odafigyelni a helyes táplálkozásra.

Idénymunkások Németországban: nem sikerült rendezni egy fontos kérdést a spárgaszezon kezdetéig

Az eredeti bejelentés szerint a 15. héttől már érvényben kellene lennie a „70 napos szabály” 102 naposra hosszabbításának, azonban a Bundestag még nem hagyta jóvá, mert a kormánypártok nem tudnak megegyezni egy fontos részletkérdésben. Eközben a német gazdaszövetség változatlanul 115 napért száll síkra.

Mikor kezdjük el öntözni?

A fák gyökerei nagy területet hálóznak be a talajban, és a legtöbb vizet és táp­anyagot két időszakban veszik fel: március közepétől május közepéig, illetve augusztusban és szeptemberben. Mindkét időszakban energiaigényes élettani folyamatok játszódnak le a fákban, amit lehetőség szerint nekünk is támogatnunk kell.

Színes-formás sárgarépák

A statisztikai jelentések szerint az utóbbi 10-15 évben egy magyar ember évente átlagosan 6,5-7 kg sárgarépát és petrezselyemgyökeret fogyasztott. Ez egy hétre vetítve 125-135 grammnak, azaz egyetlen sárgarépának felel meg.

A bogarak "halálra pisiltetése" lehet az új kártevőirtó módszer

Annak felfedezése, hogy mely hormonok szabályozzák a bogarak veséjében a vizeletképződést, egy napon segíthet a kártevő rovarok, elsősorban a bogarak elleni környezetkímélőbb védekezés kifejlesztésében - jelentették kutatók.

Annyi, amennyi benne van!

Én kis kertem címmel képes ismeretterjesztő „élménybeszámolót” jelentetett meg Aszódi János, az ATV-n népszerű Új Mezőgazdasági Magazin szerkesztő-riportere. A könyv számos hasznos tanáccsal, okos tippel, kipróbált recepttel, személyes történettel és sok-sok fotóval mutat be több mint harminc növényt.

Őrült méhsűrűség: Amerika „kenyeres kosarában”

A méhállományok egymás melletti összezsúfolása, az egy területre koncentrált nagy méhsűrűség sok veszéllyel jár együtt. Gondoljunk csak napjaink COVID19-fertőzésére, mely pillanatok alatt szétterjedt a világon. De a pandémia előtt is tudtuk, hogy például a menekülttáborok és a menedékhelyek a betegségek, a feszültség és a szociális problémák kirobbanásának táptalajai.

Webinár az antimikrobiális rezisztenciáról

Állatorvosok és állattartók számára rendezett két alkalomból álló online szakmai beszélgetést az Alpha-Vet Kft., ahol a téma szakavatott képviselői segítettek eligazodni az antibiotikumokat érintő szakmai tudnivalók és jogszabályok világában.